OKTAWIUISZ5 Opublikowano 6 Czerwca 2012 #1 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Mam ogromną prośbę by ktoś mi narysował schemat podłączenia bufora do kotła, obecnie mam zawór 4D (kocioł Logica 20-27KW) nie wiem czy on ma zostać czy coś się zmienia w tym wypadku, co jest do tego potrzebne proszę o wyjaśnienie mi łopatologicznie. Pozdrawiam. Cytuj
OKTAWIUISZ5 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor #2 Opublikowano 7 Czerwca 2012 ... jakich kosztów musiałbym się spodziewać chodzi mi o koszty samych materiałów Cytuj
reaper Opublikowano 7 Czerwca 2012 #3 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Mam ogromną prośbę by ktoś mi narysował schemat podłączenia bufora do kotła, obecnie mam zawór 4D (kocioł Logica 20-27KW) nie wiem czy on ma zostać czy coś się zmienia w tym wypadku, co jest do tego potrzebne proszę o wyjaśnienie mi łopatologicznie. Pozdrawiam. ile chcesz zapłacić za poradę?? 1 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2012 #4 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Z podłączeniem bufora do kotła przez zawór 4 drog to ciężka sprawa. Po pierwsze po co? Pozdr. Cytuj
OKTAWIUISZ5 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor #5 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zawór już jest, wiec mam rozumież ze nie bedzie potrzebny tak, inaczej się podłącza bufor nie przez 4d? Cytuj
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2012 #6 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Bufor podłączasz bezpośrednio do kotła + zawór 3-drog na powrocie aby chronić kocioł. Może się uda wykorzystać zawór 4-drog jako 3 drog , ale to prowizorka, najlepszy byłby taki co stabilizuje temp powrotu na jednym poziomie np zawór Esbe - są tam w ofercie specjalne zawory do pieców na paliwo stałe, otwierają się przy zadanej temp. - bez regulacji - typoszereg to 50,55, 60, 65, 70 pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 11 Czerwca 2012 #7 Opublikowano 11 Czerwca 2012 To są trójdrogowe czy dwudrogowe? Jaki typ? Cytuj
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2012 #8 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Ano takie jak w załączniku, sam używałem takiego ma 60 i na 50C ale mój kocioł z palnikiem na pellet zbyt często się wyłączał przy dochodzeniu do temperatury zadanej. ( zawór dłużej się otwierał niż kocioł nagrzewał i automatyka wyłączała palnik) zrezygnowałem z tego i wyprowadziłem powrót z połowy wysokości bufora. Pozdrawiam PS zawór 60C jest na sprzedaż. ESBE do instalacji na paliwo stale.pdf Cytuj
vernal Opublikowano 11 Czerwca 2012 #9 Opublikowano 11 Czerwca 2012 No, drewna troche nazbierałeś. To są całe systemy... Mnie chodziło o prosty zawór termostatyczny przelotowy otwierający się gdy temp. rośnie. Cytuj
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2012 #10 Opublikowano 11 Czerwca 2012 A zawory serii VTC500? są w tym katalogu. Cytuj
OKTAWIUISZ5 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor #11 Opublikowano 12 Czerwca 2012 a jak później podłączać wyjście na grzejniki z tego bufora przez 4D ? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2012 #12 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Bezpośrednio, góra - dół bufora, żadnych 3-D, 4-D itp wynalazków. Zastanów się po co tam 4-D? Natomiast na wyjściu z bufora powinna być pompa na obwody grzejników. Cytuj
OKTAWIUISZ5 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor #13 Opublikowano 17 Czerwca 2012 nie czję instalacji z buforem, wiec napisałem wątek ze schematem ale nikt mi tu nie udzielił pomocy;/ Cytuj
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2012 #14 Opublikowano 17 Czerwca 2012 W poście #6 masz napisane co i jak. Jeżeli nie wiesz to poszukaj na forum i ew pytaj o konkrety, w katalogu załączonym w poście#8 są takie schematy ale ty nawet go nie otworzyłeś, a jednocześnie użalasz się o brak pomocy, nie ładnie. Cytuj
vernal Opublikowano 17 Czerwca 2012 #15 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Jak nie udzielił. A kol. sambor w poście #8 podał dokument, w którym jest wszystko łącznie ze schematami. Cytuj
OKTAWIUISZ5 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor #16 Opublikowano 10 Lipca 2012 Bufor podłączasz bezpośrednio do kotła + zawór 3-drog na powrocie aby chronić kocioł. Może się uda wykorzystać zawór 4-drog jako 3 drog , ale to prowizorka, najlepszy byłby taki co stabilizuje temp powrotu na jednym poziomie np zawór Esbe - są tam w ofercie specjalne zawory do pieców na paliwo stałe, otwierają się przy zadanej temp. - bez regulacji - typoszereg to 50,55, 60, 65, 70 pozdrawiam piszesz o zaworze 3D czy chodzi o zawór 3D termostatyczny czy zwykły Ustawiany ręcznie 3D widziałem schematy w poście 8 tylko one mi nic nie mówią nie obchodze sie z tym na co dzień wiec szukam informacji by ktoś mi to przedstawił jak laikowi ( Łopatologicznie ) zrozumcie że nie każdy jest w tym temacie oblatany jak świński ryj po korycie. Cytuj
sambor Opublikowano 10 Lipca 2012 #17 Opublikowano 10 Lipca 2012 W poście #8 podane są zasady podłączenia kotła na paliwo stałe do bufora, Są tam 2 rodzaje zaworów termostatycznych - zawory VTC500 - VTC300. Różnią się one tylko wielkością -1" i 3/4" , posiadają stałą temp otwarcia opisaną w tabeli, tam nie ma regulacji - kupujesz zawór na daną temp, zakładasz wg schematu na stronie 107 i 108 załącznika i finito. Regulatory LTC to wyższa szkoła jazdy służą głównie do współpracy kotłów do zgazowania drewna. Ale nie szkodzi przeczytać całego załącznika wtedy już jesteś już oblatany jak świński ryj po korycie. :P Pozdr. Cytuj
4miras4 Opublikowano 6 Lipca 2016 #18 Opublikowano 6 Lipca 2016 sam używałem takiego ma 60 i na 50C ale mój kocioł z palnikiem na pellet zbyt często się wyłączał przy dochodzeniu do temperatury zadanej. ( zawór dłużej się otwierał niż kocioł nagrzewał i automatyka wyłączała palnik) zrezygnowałem z tego i wyprowadziłem powrót z połowy wysokości bufora. Przepraszam za odkopanie tematu ale chcę zastosować w moim kotle na pellet który ładuje bufor ciepła podobne rozwiązanie o którym pisze kolega sambor. Czy z tego co zacytowałem mam rozumieć że kocioł pelletowy nie ma ochrony powrotu stałotemperaturowym zaworem ESBE o którym jest mowa w temacie - jak to jest rozwiązane ? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lipca 2016 #19 Opublikowano 6 Lipca 2016 Rozwiązane jest tak jak napisałem, poniżej bardzo uproszczony schemat mojego układu kotłownii. Nie podano el zabezpieczeń np zaw bezp lub zaw zwrotnych itp niezbędnych elementów To tylko idea a nie schemat. Wszystko zależy od sterownika kotła, samego kotła i innych elementów. UWAGA: Zaprezentowane rozwiązanie jest sprzeczne z wymogami większości producentów, więc jego stosowanie może doprowadzić do szybkiej korozji kotła a także utraty gwarancji na kocioł. Za co nie odpowiadam! Ponadto instalacja jest w układzie zamkniętym, a nie każdy kocioł może tak pracować. PS Moim zdaniem nie warto oszczędzać na zaworze 3-D termostatycznym! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi