Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM.JESTEM NOWYM FORUMOWICZEM ALE WCZEŚNIEJ BACZNIE PRZEGLĄDAŁEM I OBSERWOWAŁEM FORA INTERNETOWE BO BUDOWAŁEM DOMEK .CHCIAŁEM WSZYSTKIM POLECIĆ KOCIOŁ FIRMY KAPID www.kapid.com.pl KTÓRY OSTATECZNIE ZAMONTOWAŁEM U SIEBIE W DOMU.NIE JESTEM PRODUCENTEM TEGO KOTŁA I NIE ROBIE SOBIE AUTOREKLAMY.MIAŁEM WCZEŚNIEJ ZAINSTALOWANY KOCIOŁ JEDNEJ Z PLESZEWSKICH FIRM O MOCY 17 KW KTÓRY MI OWA FIRMA POLECIŁA.MAM METRAZ DO OGRZANIA 150 M2 +PODŁOGÓWKA 70 M2 + BOJLER NA WODĘ 140 L.NIESTETY ALE KOCIOŁ KTÓRY WCZEŚNIEJ KIAŁEM ZAMONTOWANY OKAZAŁ SIĘ ABSOLUTNĄ PORAŻKĄ.BRAK ZAPSU MOCY ORAZ UKŁAD GÓRNYCH KANAŁÓW 3 POWODOWAŁ ,ŻE KOCIOŁ BYŁ PRZEZ CAŁY CZAS W FAZIE GRZANIA I BARDZO MAŁO PRZEBYWAŁ W FAZIE PODTRZYMANIA.SPALAŁ KOLOSALNE ILOŚCI PALIWA A KOMIN BYŁ GORĄCY .WYWALIŁEM DZIADOSTWO W CHOLERĘ I PO ROZMOWIE ZE ZNAJOMY KTÓRY MA WIĘKSZY METRAZ DO OGRZANIA ODEMNIE POJECHAŁEM ZOBACZYĆ KOCIOŁ O KTÓRYM ZARAZ BĘDĘ WAM PISAŁ.SPODOBAŁ MI SIĘ I PRODUCENT WIARYGODNIE PRZEKAZYWAŁ MI WSZYSTKIE INFORMACJE POKAZAŁ MI PRACE TEGO KOTŁA.zAMÓWIŁEM KOCIOŁ KAPID 27 KW I POWIEM WAM ,ŻE REWELACJA.SPALANIE ZIMA 20 KG TERAZ PRZY PODGRZEWANIU WODY MAX DO 3 KG NA DOBE.ALE SKĄD TEN FENOMEN SPALANIA SIĘ BIEŻE.pO OTWARCIU DRZWICZEK OD WYCZYSKI UKAZUJE NAM SIE UKŁAD KANAŁÓW W KSZTAŁCIE ŚLIMAKA .ŁATWE DO CZYSZCZENIA A PRZY TYM ZWIĘKSZONA AŻ O 3 KANAŁY POWIERZCHNIA ODBIORU CIEPŁA W WYMIENNIKU.INNI PRODUCECI MAJA 3 LUB 4 KANAŁY.DUŻO CIEPŁA UCIEKA DO KOMINA.JA MA MOŻLIWOŚC DOŁOŻENIA JESZCZE DODATKOWYCH ZAWIROWYWACZY POWIETRZA PRZEZ CO KOMIN SIĘ TAK NIE NAGRZEWA A CIEPŁO ZOSTAJE NA WYMIENNIKU.TEMPERATURA W FAZIE GRZANIA ROŚNIE BARDZO SZYBKO A W FAZIE PODTRZYMANIA PODAJNIK ZAŁĄCZA SIĘ BARDZO RZADKO.TERAZ PODGRZEWAJĄC WODĄ W BOJLERZE PO OTWRCIU DRZWICZEK OD KOTŁA NA PALNIKU JEST CIEMNO A NA PIECU 47 STOPNI.UBYTEK OPAŁU Z ZASOBNIKA ZNIKOMY ;-))

KOCIOŁEK WYKONANY Z BLACHY KOTŁOWEJ Z ATESTEM ,ZBIORNIK OCYNK,WSZYSTKO MAM ZAMKNIĘTE W SZAFIE PRZESYWNEJ KOTŁA NIE WIDAĆ A NA DRZWIACH PANEL STEROWNIK OGNIK PID REWELECYJNY STEROWNIK .

PALNIK ZASTOSOWANY W KOTLE EKOENERGIA ŻELIWNY I ŚLIMAK ŻELIWNY.MOŻLIWOŚC SPALANIA MIAŁU,EKOGROSZKU.

WIĘCEJ O TYM KOTLE NA STRONIE PODUCENTA www.kapid.com.pl

prosze innych użytkowników tego pieca o wymiane doświadczeń

• Nie zgadzam się 2
Opublikowano
  W dniu 30.05.2012 o 12:59, sambor napisał(a):

To chyba kryptoreklama

przepraszam ale kolega chyba nie zna znaczenia tego słowa a już napewno nikt tu nikogo w błąd nie wprowadza

Opublikowano
  W dniu 30.05.2012 o 14:24, seba9636 napisał(a):

przepraszam ale kolega chyba nie zna znaczenia tego słowa a już napewno nikt tu nikogo w błąd nie wprowadza

Kolego seba9636 piszesz, że grzejąc wodę w bojlerze na kotle masz 47 stopni. Wynika z tego, że kocioł masz przewymiarowany i nie zachowujesz minimalnej temp. powrotu, którą producent określił na 50 st.

Nie stosujesz się do zaleceń producenta więc stracisz gwarancję. Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 30.05.2012 o 17:15, vernal napisał(a):

Ten temat trzeba usunąć jako kryptoreklamę.

jasne kryptoreklama bo już nic innego nie można napisać.Widocznie na tym forum już jest wyłącznośc na określone informacje .trudno temat zmknięty .

Opublikowano

Witam.

Ja Kolego napisze tak że jest to tylko lekka bzdura którą wypisujesz. Bo w jednym zdaniu piszesz że kotły pleszewskie to pomyłka a z drugiej strony kupujesz kocioł który jest produkowany w Pleszewie.

I nagle doznałes olśnienia jak to z........ spala.

Myśle że poprzedni piec przy takiej wielkości też odpowiednio dałby rade tylko Ty chyba nie dawałeś rady z piecem. :rolleyes:

Opublikowano

Kolego przeczytaj uważnie a zobaczysz że to Ty napisałeś bzdury.Nie napisałem że wszyscy producenci kotłów z Pleszewa są do niczego.Z tego co mi wiadomo na terenie Pleszewa działa kilkadziesiąt firm które produkują kotły c.o..Więc moja sparwa dotyczy jednej firmy z rejonu Pleszewa i tyle.Mam nadzieję że rozwiałem tzw bzdury.

Jeśli chodzi o dalszy Twój opis to bez komentarza.

Kociółek o którym jest mowa jest naprawdę fajny.Może ktoś kto będzie go użytkował będzi też przeglądał to forum i coś dobrego napisze na jego temat.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie palacze i fachowcy instalatorzy .Bylem w Pleszewie widzialem nowa wersje kotla Kapid nastepca Calor .

Powiem rewelacja teraz grzeje tylko ciepla wode na kotle 47*C na zasobniku 44*C kociol stal w podczymaniu na palenisku brak zaru tylko popiul poczekalo sie chwile nie mierzylem czsu ale zadzialal podajnik moze z 3sek i sie wylaczyl i tak az temp.na zasobniku nie spadnie o zadana.

Kociol czysty bez sadzy czarnej ,smoly tylko nalot jak z papierosa na sciankach wymiennika .Kruciec spalinowy 120mm calkowicie wystarczajacy dla 25kW.Sterownik PID cobra.

Nie chce tu reklamowac produktu tylko dziele sie informacjami .

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.05.2012 o 08:47, seba9636 napisał(a):

WITAM.JESTEM NOWYM FORUMOWICZEM ALE

Krzyczysz zamiast normalnie mówić walisz z dużej litery ,jesteś bardzo podniecony tą sytuacją? nowy kocioł zawsze lepiej reaguje na źródło ognia ,popal w tym kotle rok dwa wtedy się wypowiesz bardziej obiektywnie . :)

W dniu 2.06.2013 o 18:23, marekd napisał(a):

Witajcie palacze i fachowcy instalatorzy .Bylem w Pleszewie widzialem nowa wersje kotla Kapid nastepca Calor .

Powiem rewelacja teraz grzeje tylko ciepla wode na kotle 47*C na zasobniku 44*C kociol stal w podczymaniu na palenisku brak zaru tylko popiul poczekalo sie chwile nie mierzylem czsu ale zadzialal podajnik moze z 3sek i sie wylaczyl i tak az temp.na zasobniku nie spadnie o zadana.

Kociol czysty bez sadzy czarnej ,smoly tylko nalot jak z papierosa na sciankach wymiennika .Kruciec spalinowy 120mm calkowicie wystarczajacy dla 25kW.Sterownik PID cobra.

Nie chce tu reklamowac produktu tylko dziele sie informacjami .

Mam tak samo na innym kotle i dla mnie to żadna rewelacja . :D Edytowane przez Animus
Opublikowano
  W dniu 2.06.2013 o 19:02, Animus napisał(a):

Krzyczysz zamiast normalnie mówić walisz z dużej litery ,jesteś bardzo podniecony tą sytuacją? nowy kocioł zawsze lepiej reaguje na źródło ognia ,popal w tym kotle rok dwa wtedy się wypowiesz bardziej obiektywnie . :)

Mam tak samo na innym kotle i dla mnie to żadna rewelacja . :D

Nie krzycze a ile masz zaw.3d czy 4d i co jeszcze by nie miec sadzy czy smoly w piecu

Opublikowano

Mam zaw. 4d i co z tego producent wydłuża mi gwarancję jak zastosuje taki zawór, a co do sadzy czy smoły w kotle to nie widziałem nawet jak teraz grzeję samą wodę do CWU poza zaworem 4d . B)

Opublikowano

Ja tych cudow nie potrzebuje i tez mam gwarancje

Opublikowano

Marku a na jaki palnik się zdecydowałeś przy tym kapidzie?

Ekoenergia czy ardeo?

Piszesz też o cobrze, czy to znaczy, że wybrałeś model bez tej zabudowanej szafy z dodatkowym rusztem?

Z tego, co kojarzę, to przy tej przesuwnej szafie cobra się nie mieściła.....

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 5.06.2013 o 17:16, marekd napisał(a):

Ja tych cudów nie potrzebuje i tez mam gwarancje

Ja też specjalnie nie zakładałem, już przy śmieciuchu go miałem 10 lat, wstawiłem tylko nowy kocioł i automatycznie mam dłuższą gwarancję niż inni. Edytowane przez Animus
Opublikowano
  W dniu 6.06.2013 o 14:48, Pieklorz napisał(a):

Marku a na jaki palnik się zdecydowałeś przy tym kapidzie?

Ekoenergia czy ardeo?

Piszesz też o cobrze, czy to znaczy, że wybrałeś model bez tej zabudowanej szafy z dodatkowym rusztem?

Z tego, co kojarzę, to przy tej przesuwnej szafie cobra się nie mieściła.....

Witam.Tak wybralem z rusztem awaryjnym , obudowa mi nie potrzebna dodatkowy koszt a tak widze wszystko jak i co , palnik ardeo obrotowy zeliwny groszek /mial a Cobre zamontuje w osobnej obudowie tu juz moja inwencja .Jak co to prosze pytac.

Pozdrawiam Marek.