Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie wszystkich!

kupiłem dom typu bungalow o powoerzchni całkowitej 147m a użytkowej 113m. Dom ocieplony 15cm styropian, strop 25cm wełna i posadzka 10cm budowany z porotermu.

Nie jestem znawcą tematu a raczej laikiem:)

jestem na etapie "szukania" pieca ... mam totalny mętlik, jaki piec wybrać, jakiej firmy i jakiej mocy :/

Jedno co mogę stwierdzic na pewno to piec ma być na eko groszek gdyż w okolicy jeszcze nie ma sieci gazowej.

Znajomy poleca mi piec na brykiet drzewny jako co i ogrzewacz wody...i tu też powstaje pytanie jak rozwiązać te dwie kwesteie...czy ekogroszek i ogrzewacz wody urzytkowej w postaci "boilera" elektrycznego czy może właśnie piec dwufunkcyjny??

z góry dzieki za pomoc

Paweł

Opublikowano (edytowane)

12kW z palnikiem uniwersalnym na miały-groszki.

10kW oferuje tylko Heiztechnik, choć w tabeli mocy już jest również 12kW. Tu tylko na ekogroszek

Nic powyżej 12kW.

Produkty w zakresie mocy 10-12kW:

- Hef Eko Plus z tradycyjnym palnikiem fajkowym na sam ekogroszek

- Heiztechnik, nowa linia HT, HT Eko 10, ale moc znamionowa to 12kW... równiez klasyczny palnik na sam ekogroszek

- Galmet, Eko GT KWP 12kW, również klasyczny palnik na sam ekogroszek

- SEKOM, Skam-P Premium 12kW, mały palnik żeliwny II-ej generacji na miały-groszki 0-32mm

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Średni przelicznik to ok. 1,5tony pelletu = 1tona ekogroszku

Dobrej jakości pellet ma 17,5 MJ/kg

Dobrej jakości ekogroszek między 26-29MJ/kg, są też jednak dobre eko z 23-24MJ/kg m.in. retopal czy jaret-plus. Polecam szczegolnie ten ostatni.

Dhochodz bardziej skomplikowany układ sterownika, więcej podzespołów narażonych na awarię.

Opublikowano

witam serdecznie wszystkich!

kupiłem dom typu bungalow o powoerzchni całkowitej 147m a użytkowej 113m. Dom ocieplony 15cm styropian, strop 25cm wełna i posadzka 10cm budowany z porotermu.

Nie jestem znawcą tematu a raczej laikiem:)

jestem na etapie "szukania" pieca ... mam totalny mętlik, jaki piec wybrać, jakiej firmy i jakiej mocy :/

Jedno co mogę stwierdzic na pewno to piec ma być na eko groszek gdyż w okolicy jeszcze nie ma sieci gazowej.

Znajomy poleca mi piec na brykiet drzewny jako co i ogrzewacz wody...i tu też powstaje pytanie jak rozwiązać te dwie kwesteie...czy ekogroszek i ogrzewacz wody urzytkowej w postaci "boilera" elektrycznego czy może właśnie piec dwufunkcyjny??

z góry dzieki za pomoc

Paweł

Polecam np kocioł na ekogroszek Defro Eko lub Komfort 15 kW, oraz zasobnik ciepłej wody np. 200 dm3 lub połaczyc kocioł z zasobnikiem solarnym. Zobacz na stronie defro.pl. Jest wiele innych producentów ale wybieraj sprawdzonych. Nie należy przewymiarowywać mocy kotła, a ciepła wode mozesz ustawić na sterowniku jako priorytet i tem np. 50C.

Opublikowano

dzięki za pomoc:)

p.s. teraz pojawił się dylemat i wersja ogrzewania gazowego.

Tzn kocioł dwu funkcyjny, butla gaspol na terenie posesji, ponadto dogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

Wygodnie to brzmi, ale jak ma się taka wersja do wczesniejszej z kotłem na ekogroszek?

pozdrawiam

Opublikowano

p.s. teraz pojawił się dylemat i wersja ogrzewania gazowego.

pozdrawiam

Bedzie drogo, a kominek nie dosc, ze ma kiepska sprawnosc, to bezobslugowy nie jest...

`to bylaby zamiana 'siekierki na kijek' i niekorzystna ekonomicznie

pozdr

Robert G

Opublikowano

Witam .

Jestem w trakcie wyboru pieca

i nie wiem na jaki się zdecydować

czy zwykły śmieciuch czy na eco groszek.

Mam dom pudełko płaski dach około 200 m nie ocieplony.

Ile morze spalic piec 2,5 z rusztem wodnym eco groszek.

Proszę o pomoc

Opublikowano

Spotkałem się z kilkoma opiniami, że Zębiec KP 15 kW bardzo dobrze pracuje na mocy minimalnej (5 - 7 kW).

Rewelacja, tyle,że to minimum zębca to nadal za dużo na nowe budownictwo o pow. użytkowej 113m2

Dla tych 140m2 nowego budownictwa w hiper mrozy razem z zapotrzebowaniem na CWU będzie być może potrzeba 12kW

Dla 113m2 coś w granicy 10kW max.

Większość sezonu grzewczego kocioł będzie pracował w przedziale mocy 3-5kW może się bujnie na 7kW przy większym mrozie.

Na dobę można szacowac coś w granicach 12kg dla temp. dodatnich koło 10st.C do pewnie max.17kg dla nowego, dobrze izolowanego budownictwa... dla temp. ok.-5 do -10st.C

Jeżeli średnie spalanie będzie wychodzić na poziomie ok. 0,7kg/1h, to średniodobowo będzie to praca na ok.4 - 4,5kW, więc gdzie tu miejsce na taką krowę jak 15kW? Tu już aktualnie dostępne na rynku modele 12kW mają spory zapas mocy.

Opublikowano

Gdzieś za niedługo ( tak przynajmniej zapewniają na forach współtwórcy) ogniwo http://www.ogniwobiecz.com.pl/ będzie wypuszczać kocioł 10 kw z eCoalem - to będzie w sam raz na taka powierzchnię plus 300 litrów bojlera CWU :)