Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ver Czyli Prawdziwe Osiągi Naszych Kotłów I Paliw - Porównanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, Takie testowanie po 20 kg to nic specjalnego i łatwiej jakiś błąd popełnić. Obecnie za oknem wiosna, więc kocioł idzie stępem ;) Poczekam aż temp. trochę spadnie. Napewno tygodniowy test jest bardziej miarodajny, bo dojdzie zabrudzenie wymiennika i wachania temp. oraz zmienne zapotrzebowanie na ciepło. Dużo czynników dojdzie, ale właśnie taka średnia jest istotna. Dodatkowo muszę odciąć bijler i załączyć grzałkę elektryczną bo nie wiem jakie zapotrzebowanie jest na c.w.u. Myślę też, że sam opał może mieć więcej niż podane 26 MJ. Kocioł to Polspaw Eko Plus.

Edytowane przez alf

Nie, to nie ma żadnego znaczenia:

Wyciągnąłeś 18 MJ/kg.

Na fakturze jest 26 MJ/kg

Jeśli w rzeczywistości miał 30 MJ/kg to i tak wyciągnąłeś przecież 18 MJ/kg.

Jeśli w rzeczywistości miał 24MJ/kg to też wyciągnąłeś tyle samo - dokładnie 18 MJ/kg.

Po prostu z tego konkretnego opału wyciągasz 18MJ/kg niezależnie od tego ile on w rzeczywistości ma.

Najlepsze jest to, że nikt Ci nie będzie mówił ile ten konkretny opał ma na fakturze albo w rzeczywistości albo w virtualu albo gdziekolwiek, bo Ty wiesz dokładnie ile on Ci daje energii i ile Cię energia z niego kosztuje.

Nie trzeba badać w laboratoriach - jedyny sens byłby po to, żeby obliczyć sprawność kotła.

Ale w grzaniu nie chodzi o poznanie liczby sprawności kotła, tylko o poznanie ceny jaką płacisz za energię, a to już dawno wiesz (lub co najmniej od paru postów wstecz ;) )

Wiem, Takie testowanie po 20 kg to nic specjalnego i łatwiej jakiś błąd popełnić. Obecnie za oknem wiosna, więc kocioł idzie stępem ;) Poczekam aż temp. trochę spadnie. Napewno tygodniowy test jest bardziej miarodajny, bo dojdzie zabrudzenie wymiennika i wachania temp. oraz zmienne zapotrzebowanie na ciepło. Dużo czynników dojdzie, ale właśnie taka średnia jest istotna. Dodatkowo muszę odciąć bijler i załączyć grzałkę elektryczną bo nie wiem jakie zapotrzebowanie jest na c.w.u. Myślę też, że sam opał może mieć więcej niż podane 26 MJ. Kocioł to Polspaw Eko Plus.

Daj wyniki tygodniowego testu bez odcinań CWU i innych udogodnień - normalny tydzień z życia Alfa i jego Rodziny, bez popędzania kotła batem.

U mnie dziś już 0C , jutro może być śnieg., zapisz stan ciepłomierza i do roboty ;) .

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Po spleniu 200 kg eko wyszło 17 MJ na kilogram. Trudno oszacować ile poszło na c.w.u. Cztery osoby, zasobnik 150 l. Dzisiaj zamontowałem palnik obrotowy Pancerpola. Dopracuję parametry i zobaczymy co wyciągnie. Pierwsze wrażenia, to jednak na stałej lepiej to wygląda. Dokupię trochę miału i zapodam mieszankę. Palnik zupełnie inny. Mrozy idą to potestujemy.

• 2 lata później...

Próbowałem u siebie wyliczyć ver, nie mam ciepłomierza, więc użyłem dość prymitywnej metody, nagrzewając bojler.

Miałem do nagrzania 280 litrów wody i 300kg stali.

Początkowo bojler miał 20°C (temperatura wody z wodociągu), kocioł 24°C, na końcu 77°C. Poniżej wężownicy jest około 30L wody, która nagrzała się do ok. 40°C.

Wychodzi takie coś:

Bojler( 200L)

170L* 4,183kj/kgxK* 57K=40,5MJ

30L* 4,183kj/kgxK* 20K= 2,5MJ

kocioł woda:

80L * 4,183kj/kgxK* 53K=17,7MJ

stal

300kg*0,462kj/kgxK*53K=7,3MJ

Razem 68MJ

W kotle spalono było 0,7kg sosny, 2,4 kg gruszki i 1,5kg świerka- 4,6kg

Z wyliczeń ver wyszedł około 14,5MJ/kg, chyba, że gdzieś się pomyliłem.

Po odpaleniu szczelina PG 6mm temperatura spalin 160-170°C, po 40 min  PG-2mm, spaliny 130-140°C. Odgazowanie drewna trzwało 2 i pół godziny, potem pół godziny intensywnie spalał się węgiel drzewny, i jeszcze żar trzymał się z 40 min, w sumie całość ponad 3 godziny. Spalanie było 100% bezdymne.

Palone na tym palniku

post-796-0-61580500-1441123085_thumb.jpg

post-796-0-63544900-1441123319_thumb.jpg

Edytowane przez genab