Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie tzn. cała kotłownia mi zamarzła jak to szybko doprowadzić do stanu używalności może jest jakiś środek czy cóś bo już nie mam siły od rana latam z ciepłą wodą okładam itd ale to nic nie daje

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak w temacie tzn. cała kotłownia mi zamarzła jak to szybko doprowadzić do stanu używalności może jest jakiś środek czy cóś bo już nie mam siły od rana latam z ciepłą wodą okładam itd ale to nic nie daje

Szczerze współczuję nie chciał bym być w twojej sytuacji

Ja czasem dmucham na zimno i jak wiem że będzie zimno to palę 24 na dobę co teraz czynię ,cieplej w domu i bezpieczniej dla pieca i podzespołów jeśli jakiś odcinek jest nie ocieplony lub są wahania temp. w kotłowni lub okna lub drzwi nie szczelne . Niestety nie ma pomysłu na usunięcie usterki choć bardzo bym chciał ci pomóc .

Pozdrawiam i życzę aby wszystko było ok ,gdyby umnie tak się stało to bym rury palnikiem ogrzewał bo widziałem jak kiedyś sąsiadce na pionie zamarzła więc telef. po wodociągi przyjechali chłopaki i tylko palnik ale z nie wysokim płomieniem i dłużej grzać i delikatniej niż krócej a mocniej na płomieniu . a nie wodą bo przyjdzie przymrozek i będzie lipa gorsza niż jest .

DMUCHAWA Z CIEPŁYM POWIETRZEM

Edytowane przez darecki2308
Opublikowano

Może nagrzewnica gazowa?

Opublikowano

Witam! Są w sklepach narzędziowych tzw.opalarki elektrycze (nie wiem czy dobrze nazwałem).Jest to urządzenie podobne do suszarki do włosów tylko daje dużo wyższą temperaturę.

Życzę powodzenia !.Pozdr.

Opublikowano

Butla ,palnik i po rurach B)

Opublikowano

Aby tak zamrozic kotłownie to trzeba być artystą!

Znajomek w wyniku oszczędności w trakcie budowy wyłączyl kocioł gazowy i tylko przepalał węglowym. Kiedyś mu sie nadymiło to otworzył okienko . Sobote i niedziele nie było go tam, w poniedziałek po południu postanowił zapalić! Drewnem .

A że grzejniki były "lodowate" to wysyłał syna 14 lat by dokładał! No i wydupcyło , na szczęście bez ofiar.

System otwarty, bez zaw. bezp. na kotle oczywiście.

Gdyby zapalił papierami i obserwował temp. kotła tak do 50 stC to pewnie by piony rozmroził, ale po co??? Grzejniki mu popękały niemal wszystkie.

H.

Opublikowano

Centralne było w rurach PP, tan układ co zamarzł został już wycięty i zrobiony od nowa tylko, że w rurach PEX, trzy grzejniki rozwaliło niestety. Jak narazie wszystko działa.

Co do zamrożenia to kotłownie mam na polu i w noc kiedy to wszystko zamarzło paliło się w piecu do ok 2 w nocy i to wystarczyło, żeby rano było wszystko zamarznięte

Opublikowano

Witam a może pompke załącz na stałe to jak przy minusie będzie przepływ to nie powinno zamarznąć , a potem powoli rozpalając nawet papierami jak radzi baca350 to ci manometr wskaże wzrost ciśnienia

Opublikowano

Centralne było w rurach PP, tan układ co zamarzł został już wycięty i zrobiony od nowa tylko, że w rurach PEX, trzy grzejniki rozwaliło niestety. Jak narazie wszystko działa.

a pex to nie mniejszy przekrój - złączki jak PP

• 7 lat później...
Opublikowano
W dniu 2.02.2012 o 15:28, smolec napisał:

-- no i co, rozmroziłeś??

Opublikowano (edytowane)

Koledze @baca350 należy się złota łopata :)  

Może złoty pociąg wykopie :) 

Screenshot_2020-01-23-18-42-39-1.png

Edytowane przez Trener40
Opublikowano

A to skubaniec. Rozmroził i zwiał. 

A ja dalej widzę  odcisk drzwiczek kotła na suficie u gościa co za szybko chciał rozmrozić instalację. A temu sie udało, bo był na forum. 

Grzejemy dalej.

A co będzie jak zim nie będzie?? Czarna rozpacz. Gdzie będziemy uciekać przed zonami niby celem dokonania regulacji.

Hej! 

Opublikowano

Ja dopiero zareczony. Kupuje kocioł co nie będzie wymagał regulacji i obsługi.
Może jednak bulic słono za pellet czy bulic i burudzic się ekogrochem a mieć ten ostatni bastion wolności?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka