smolec Opublikowano 2 Lutego 2012 #1 Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam, jak w temacie tzn. cała kotłownia mi zamarzła jak to szybko doprowadzić do stanu używalności może jest jakiś środek czy cóś bo już nie mam siły od rana latam z ciepłą wodą okładam itd ale to nic nie daje Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lutego 2012 #2 Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam Dmuchawa lub ognisko w beczce ew w blaszanej miednicy. Pozdrawiam b.Ciepło Cytuj
darecki2308 Opublikowano 2 Lutego 2012 #3 Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witam, jak w temacie tzn. cała kotłownia mi zamarzła jak to szybko doprowadzić do stanu używalności może jest jakiś środek czy cóś bo już nie mam siły od rana latam z ciepłą wodą okładam itd ale to nic nie daje Szczerze współczuję nie chciał bym być w twojej sytuacji Ja czasem dmucham na zimno i jak wiem że będzie zimno to palę 24 na dobę co teraz czynię ,cieplej w domu i bezpieczniej dla pieca i podzespołów jeśli jakiś odcinek jest nie ocieplony lub są wahania temp. w kotłowni lub okna lub drzwi nie szczelne . Niestety nie ma pomysłu na usunięcie usterki choć bardzo bym chciał ci pomóc . Pozdrawiam i życzę aby wszystko było ok ,gdyby umnie tak się stało to bym rury palnikiem ogrzewał bo widziałem jak kiedyś sąsiadce na pionie zamarzła więc telef. po wodociągi przyjechali chłopaki i tylko palnik ale z nie wysokim płomieniem i dłużej grzać i delikatniej niż krócej a mocniej na płomieniu . a nie wodą bo przyjdzie przymrozek i będzie lipa gorsza niż jest . DMUCHAWA Z CIEPŁYM POWIETRZEM Edytowane 2 Lutego 2012 przez darecki2308 Cytuj
Franek19 Opublikowano 2 Lutego 2012 #5 Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam! Są w sklepach narzędziowych tzw.opalarki elektrycze (nie wiem czy dobrze nazwałem).Jest to urządzenie podobne do suszarki do włosów tylko daje dużo wyższą temperaturę. Życzę powodzenia !.Pozdr. Cytuj
andrzej84 Opublikowano 2 Lutego 2012 #7 Opublikowano 2 Lutego 2012 jak jest możliwość to wlać spirytusu (czysty) tak żeby poleciał na lód to rozmrozi i opalarka elektryczna i po rurach. Cytuj
smolec Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udało się odmrozić bojler jutro reszta bo już nie mam siły Cytuj
darecki2308 Opublikowano 3 Lutego 2012 #9 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam to zdradź nam tajemnice w jaki sposób zamarzło co zamarzło jakie rury ci zamarzły Pozdrawiam serdecznie i super że wszystko ok :D Cytuj
baca350 Opublikowano 3 Lutego 2012 #10 Opublikowano 3 Lutego 2012 Aby tak zamrozic kotłownie to trzeba być artystą! Znajomek w wyniku oszczędności w trakcie budowy wyłączyl kocioł gazowy i tylko przepalał węglowym. Kiedyś mu sie nadymiło to otworzył okienko . Sobote i niedziele nie było go tam, w poniedziałek po południu postanowił zapalić! Drewnem . A że grzejniki były "lodowate" to wysyłał syna 14 lat by dokładał! No i wydupcyło , na szczęście bez ofiar. System otwarty, bez zaw. bezp. na kotle oczywiście. Gdyby zapalił papierami i obserwował temp. kotła tak do 50 stC to pewnie by piony rozmroził, ale po co??? Grzejniki mu popękały niemal wszystkie. H. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 3 Lutego 2012 #11 Opublikowano 3 Lutego 2012 Czego oczywiście nie życzyć nikomu , bo to są już koszty , i nie daj boże ofiary . Cytuj
smolec Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor #12 Opublikowano 6 Lutego 2012 Centralne było w rurach PP, tan układ co zamarzł został już wycięty i zrobiony od nowa tylko, że w rurach PEX, trzy grzejniki rozwaliło niestety. Jak narazie wszystko działa. Co do zamrożenia to kotłownie mam na polu i w noc kiedy to wszystko zamarzło paliło się w piecu do ok 2 w nocy i to wystarczyło, żeby rano było wszystko zamarznięte Cytuj
mironw Opublikowano 6 Lutego 2012 #13 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam a może pompke załącz na stałe to jak przy minusie będzie przepływ to nie powinno zamarznąć , a potem powoli rozpalając nawet papierami jak radzi baca350 to ci manometr wskaże wzrost ciśnienia Cytuj
mironw Opublikowano 6 Lutego 2012 #14 Opublikowano 6 Lutego 2012 Centralne było w rurach PP, tan układ co zamarzł został już wycięty i zrobiony od nowa tylko, że w rurach PEX, trzy grzejniki rozwaliło niestety. Jak narazie wszystko działa. a pex to nie mniejszy przekrój - złączki jak PP Cytuj
smolec Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor #15 Opublikowano 6 Lutego 2012 Może i mniejszy ale czymś musiałem zrobić nową instalację na szybko bo w łazience już było grupo poniżej zera Cytuj
andreff Opublikowano 6 Lutego 2012 #16 Opublikowano 6 Lutego 2012 My w pracy braliśmy spawarkę inwertorową i heja. Po kawałkach tak po 5 metrów ale to była tylko woda, nie wiem jak by to było z ogrzewaniem. Cytuj
smolec Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor #17 Opublikowano 6 Lutego 2012 Dzięki za wszystkie odpowiedzi ogrzewanie już działa temperatura już wzrasta :rolleyes: Cytuj
baca350 Opublikowano 23 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 23 Stycznia 2020 W dniu 2.02.2012 o 15:28, smolec napisał: Witam, jak w temacie tzn. cała kotłownia mi zamarzła jak to szybko doprowadzić do stanu używalności może jest jakiś środek czy cóś bo już nie mam siły od rana latam z ciepłą wodą okładam itd ale to nic nie daje -- no i co, rozmroziłeś?? Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Widzę, że koledze @baca350 udało się "odmrozić" temat z roku 2012. Odpowiedzi raczej nie uzyskasz, ponieważ autor tematu ostatnio zawitał na forum w grudniu 2013 roku. 1 Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 23 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Koledze @baca350 należy się złota łopata :) Może złoty pociąg wykopie :) Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Trener40 Cytuj
baca350 Opublikowano 23 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 23 Stycznia 2020 A to skubaniec. Rozmroził i zwiał. A ja dalej widzę odcisk drzwiczek kotła na suficie u gościa co za szybko chciał rozmrozić instalację. A temu sie udało, bo był na forum. Grzejemy dalej. A co będzie jak zim nie będzie?? Czarna rozpacz. Gdzie będziemy uciekać przed zonami niby celem dokonania regulacji. Hej! Cytuj
DzonyZerg Opublikowano 23 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Ja dopiero zareczony. Kupuje kocioł co nie będzie wymagał regulacji i obsługi.Może jednak bulic słono za pellet czy bulic i burudzic się ekogrochem a mieć ten ostatni bastion wolności? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi