Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Gdzie Zamontowac Zawor 3D Mieszajacy Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

pomozcie bo juz zgupialem od czytania tych postow na temat zaworow 3d .Sprawa wyglada tak na grzejnikach mam zawory termostatyczne chce zamontowac zawor 3d mieszajacy aby zwiekszyc temperature powrotu i nie utracic gwarancji na kociol teraz pytanie do ponizszego zdjecia czy montaz w tym miejscu zaworu zalatwi sprawe (wyczytalem ze powinnien chyba byc na powrocie a popma na zasilaniu ja mam pompe na powrocie a na ponizszym zdjeciu montaz bylby bardzo prosty tylko czy spelni zamierzona role?? POMOCY

post-37551-0-85379600-1327703685_thumb.jpg

Edytowane przez gfx
Opublikowano

Je偶eli chcesz tylko podnie艣c temp. powrotu proponuj臋 zaw贸r termostatyczny,nie musisz regulowa膰,puszcza dopiero powy偶ej temp. otwarcia /55 ,61 s膮 r贸偶ne/.Montuje si臋 przy kotle.Mam co艣 takiego w instalacji,dzia艂a to w ten spos贸b: dop贸ki na kotle jest mniej ni偶 55st woda kr膮偶y w ma艂ym obiegu /na czerwono/ ,powy偶ej zaw贸r otwiera si臋 i dopuszcza wod臋 zimn膮 z powrotu i tym samym otwiera du偶y obieg.

post-22550-0-53279200-1327732652_thumb.jpg

Opublikowano

konopka bardziej zagmatwac nie mozna tego malunku

namaluj zaw贸r przy pompie i pociagnij zasilanie do zaworu

wtedy bedzie to bardziej czytelne dla nieobytych z e schematami

termostatyczny ma ta wade ze przy wygaszaniu tracisz ( zostaje w kotle ) tyle ciep艂a ile wazy koco艂 z woda x Cw i trzeba utrzymywac znacznie wyzsza temp na kotle niz temp otwarcia zaworu

rozwiazanie jakie namalowa艂 autor posta jest skuteczne i uniwersalne , zawsze mozna cos przestawic na zaworze wg potrzeb

z si艂ownikiem i sterownikiem bedzie grza艂o kocio艂ek jak tylko zechcesz , ale grzejniki zejda na plan drugi

mozna dbac o kocio艂ek ale jakims kosztem

Opublikowano (edytowane)

a moje rozwiazanie nie sprawdzi sie??jest to najmiesza ilosc przerobek.ciezko mi konopka odczytac twoj schemat moglbys naszkicowac przerabiajac moj schemat??a czy to rozwizanie nie pogorszy pracy grzejnikow bo nie bede mial wplywu na to co robi zawor jak np bede chcial zeby wszytsko szlo na grzejniki nic na powrot to z tym zaworem nic nie zrobie)reasumujac czyli ten zawor dziala tak ze jak temp. na wylocie jest ponizej 55 stopni to woda krozy w malym obiegu czyli nie idzie wogule na grzejniki dopiero jak temperatura sie zwiekszy to otwiera sie zawor i na grzejniki lecie zmieszana woda goraca z kotla z zimna z grzejnikow dobrze to rozumiem??a jak bym chcial miec reczne sterowanie ze sam sobie decyduje ile ma isc wody z powrotem na kociol ile na grzejniki to gdzie ten zawor musi byc zamontowany.bo moj instalato pan czesiu jak mu nie powiem dgdzie ma to byc zamontowane to zamontuje to po swojemu i wtedy mysle ze bedie to chodzic na pol gwizdka znajac jego mozliwosci.normalnie wzialbym kogos innego do tej roboty gdyby nie fakt ze pan czesiu juz dostal pieniadze.

Edytowane przez gfx
Opublikowano

termostatyczny ma ta wade ze przy wygaszaniu tracisz ( zostaje w kotle ) tyle ciep艂a ile wazy koco艂 z woda x Cw i trzeba utrzymywac znacznie wyzsza temp na kotle niz temp otwarcia zaworu

rozwiazanie jakie namalowa艂 autor posta jest skuteczne i uniwersalne , zawsze mozna cos przestawic na zaworze wg potrzeb

z si艂ownikiem i sterownikiem bedzie grza艂o kocio艂ek jak tylko zechcesz , ale grzejniki zejda na plan drugi

Marek zamontowanie zaworu na powrocie u mnie nie przejdzie bo powrot mam 3 cm nad ziemia rura wychodzi z posadzki i mam moze metr dlugosci zanim wpadnie do pieca jest tam tez zamontowana pompa plus zawor na przyszly bojler ktory bedzie stal obok pieca.instalacja jest starego typu 2 cale wejscie 2 cale wyjscie na grzejnikach mam zawory termostatyczne nie chcialabym sytuacji ze w domu grzejniuki letnie a powrot goracy i teraz pytanie czy zamontowanie tego zaworu nie zrobi wlasnie tego.im wiecej czytam na ten temat tym glupszy sie robie.dodam ze miedzy pompa na powocie ma zawor starego typu wajcha ktora sie kreci zeby zkrecic zawor PAN CZESIO zamontowal pompe natomiast nie zakrecil zaworu pompa chodzila a powrot zimny jak diabli skapnalem sie zakrecilem zawor powrot jest Goracy tylko teraz moje pytanie kolejne jak to jest mozliwe ze jak zawor byl otwarty to piec lapal duzo szybciej temperature a powrot byl zimny grzejniki w odmu wszytskie gorace podawanie bylo co 3mn 45 sek. na dworze -10 teraz pompa chodzi podawanie co 3 min a ja nie moge uzyskac temp 50 stopni na piecu wczesniej 55 bylo norma i nie wiem czy z powrotem nie odkrecic tego zaworu choc wiem ze tak nie powinno byc ale nie mam pomyslu czym to jest spowodowane

Opublikowano

POMOCY

Monta偶 wg. twojego schematu jest prawid艂owy. Trzeba mie膰 tylko 艣wiadomo艣膰, 偶e 3D wyst臋puje tutaj w roli rozdzielania, a nie mieszania. Mieszanie (podnoszenie temp powrotu) odbywa si臋 ju偶 poza zaworem. Pompa t艂ocz膮c wod臋 w kierunku kot艂a r贸wnocze艣nie j膮 z niego wypycha. Kiedy dociera do 3D masz do wyboru 3 opcje jej rozdzielenia: 1. pu艣ci膰 wszystko na grzejniki, 2. pu艣ci膰 wszystko na powr贸t kot艂a, 3. rozdzieli膰 j膮 i cz臋艣ciowo pos艂a膰 na grzejniki, reszta na powr贸t kot艂a.

Tak zamontowany zaw贸r nie reguluje temp czynnika posy艂anego na uk艂ad tylko zmniejsza jego przep艂yw. Jednocze艣nie cel ochrony powrotu jest osi膮gni臋ty i masz mo偶liwo艣膰 wyregulowa膰 go wg potrzeb.

Pytanie jeszcze, czy uk艂ad dzia艂a grawitacyjnie i jakiej 艣rednicy zaw贸r chcesz zamontowa膰, skoro wyj艣cie 2 cale?

Z tym zaworem co to go zamkn膮艂e艣 to musisz doprecyzowa膰, bo piszesz, ze jest "mi臋dzy pomp膮 na powrocie", ale to go nijak nie lokalizuje. Najlepiej dorysuj go na schemacie.

Opublikowano

Pan czesiu proponuje 5/4 cala,a i czy przy takim zamontowaniu bede mog np wiecej puszczac na grzejniki mniej na powrot czy tylko bardziej w druga strone tj wiecej na powrot mniej na grzejniki

a zawor i pompa wyglada tak

post-37551-0-64474900-1327746527_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

czy przy takim zamontowaniu bede mog np wiecej puszczac na grzejniki mniej na powrot czy tylko bardziej w druga strone tj wiecej na powrot mniej na grzejniki

Dzia艂a to w obie strony i proporcjonalnie. Tak jak pisa艂e艂 wy偶ej, mo偶esz 100% pu艣ci膰 na grzajniki albo na powr贸t oraz ustawi膰 wszystkie stany po艣rednie. Przyda si臋 termometr na powrocie 偶eby nad tym zapanowa膰.

Opisz臋 to tak. Je偶eli zaw贸r 3D b臋dzie posiada艂 skal臋 od 1 do 10 i postanowisz ustawi膰 go na 1 (niech to b臋dzie odpowiednik 10% przep艂ywu), to jednocze艣nie pozosta艂e 90% pop艂ynie na powr贸t kot艂a. Ustawiaj膮c 5, podzielisz przep艂yw p贸l na p贸艂. Ustawiaj膮c 8, 80% przep艂ywu po艣lesz na grzejniki a 20 na powr贸t itd. Wszystkie stany po艣rednie s膮 mo偶liwe.

To tylko pr贸ba wyja艣nienia zasady dzia艂ania i w realu skala mo偶e by膰 inna. Mam nadziej臋, 偶e mnie zrozumia艂e艣.

UWAGA! Pan Czesiu musi zaw贸r w艂a艣ciwie ustawi膰. Wg twojego schematu przy艂膮cze od strony kot艂a musi by膰 ca艂kowicie otwarte, niezale偶nie od ustawienia zaworu. Albo zaw贸r b臋dzie "pasowa艂", albo trzeba b臋dzie prze艂o偶y膰 d藕wigni臋.

Zaw贸r nad pomp膮 to obej艣cie grawitacyjne, kt贸re nale偶y otworzy膰 gdy pr膮du brak. Powinien to by膰 zaw贸r "automatyczny", kt贸ry w razie potrzeby sam si臋 otworzy, najlepiej zaw贸r zwrotny klapowy.

Sytuacja, kt贸r膮 opisa艂e艣 wy偶ej z tym zaworem si臋 zgadza. Je偶eli zaw贸r ten jest otwarty, to pompa goni w艂asny ogon, a nie t艂oczy. Zastanawia mnie to stwierdzenie, 偶e po zamkni臋ciu powr贸t sta艂 si臋 "gor膮cy". Oznacza艂oby to, 偶e uk艂ad masz tak zbudowany, 偶e problemu zimnego powrotu nie ma i 3D montujesz dla utrzymania gwarancji. Chyba, 偶e si臋 myl臋.

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

wczesniej chcialem go zamontowac bo byl zimny powrot no i na drugim miejscu gwarancja a teraz jak sie powrot zrobil goracy to wogule najchetniej bym go nie montowal ale strace gwarancje.

czyli srednica zaworu moze byc 5/4??i masz jakies pomysly czemu teraz jak obieg idzie prawidlowo kociol ma problemy z uzyskaniem temperatury?? bo najbardziej to teraz mnie martwi powrot jest goracy a lepiej piecv lapal temperature jak byl zimny o co to chodzi.

Opublikowano

Co艣 nie tak ze schematem wy偶ej?

Je偶eli pan Czesiu dopiero co pomp臋 zamontowa艂, to znaczy, 偶e wcze艣niej dzia艂a艂a tylko grawitacja i nie dziw si臋 wi臋kszej r贸偶nicy temperatur. Teraz pompa przegania wod臋 przez grzejniki szybciej i szybciej cociera ona na powr贸t.

Wyt艂umacz jeszcze co to zanaczy problem z uzyskaniem temperatury i jak realizowany jest proces spalania: naturalny ci膮g czy nadmuch ze sterowaniem.

Opublikowano

kociol mam witkowski dokladnie model ekw raps plus podajnik tlokowy sterownik titanic moc to 36kW dom 410m z czego obecnie ogrzewam ok 230 reszta to piwnica ktora ogrzewam w zaleznosci od potrzeb aktualnie nie ogrzewam dom ocieplony ale od wysokosci parteru poniewaz piwnice sa ozdebne ladny zolty pisakowiec stad nie byly ocieplane styropian 10 dach ocieplony welna mineralna plus obity plytami pilsniowymi o ile mnie pamiec nie myli okna wszystkie nowe drewniane.instalacje to wiesz jaka jest.problem jest tego typu ze wczesniej na zasadzie grawitacji kociol osigal po okolo 30 min temp 55 stopni obecnie jak pompa chula ledwo osiaga temp 50 stopni przy czym podawanie paliwa jest zwiekszone stad moje pytanie jak to jest mozliwe ze na zimnym powrocie wszytskie grzejniki grzaly a piec z mniejsza czestotliwosca podawania osoigal temp 55 a teraz z prawidlowym obiegiem pompowym mam problem z temperatura 50 stopni.a powrot ma napewno min 40 stopni wczesniej nie wiem czy mial 20.i druga s[rawa czy zawor 5/4 bedzie odpowiedni dla mojej instalacji

Opublikowano

36 kW/410m=88W/1m

To tak troch臋 na styk. Nie wiem te偶 jak tam z ustawieniami kot艂a, bo mo偶e ci w komin du偶o wydmuchuje. Tak czy inaczej je偶eli zwi臋kszy艂o si臋 zu偶ycie paliwa, to rozumiem, 偶e jest w domu cieplej?

Grawitacyjnie grzejnik nagrzewa si臋 du偶o wolniej, to raz, dwa to wolniej przep艂ywa przez niego woda, a trzy to du偶o wyra藕niejsza jest r贸偶nica temperatur g贸ra-d贸艂. By膰mo偶e wcze艣niej 艂api膮c za g贸r臋 grzejnika wydawa艂o ci si臋, 偶e jest on gor膮cy, jednak na dole m贸g艂 by膰 ch艂odny (i na pewno by艂, skoro do kot艂a sp艂ywa艂o 20 sC).

Teraz pompa o偶ywi艂a obieg i woda kr膮偶膮c przez kocio艂 robi to du偶o szybciej, wi臋c czas w kt贸rym w nim "przebywa" jest kr贸tszy. Tak samo grzejniki. Teraz r贸偶nica temperatur g贸ra-d贸艂 b臋dzie du偶o mniejsza i pomimo ch艂odniejszej g贸ry, jako ca艂o艣膰 grzejnik rozgrzewa si臋 r贸wniej, nie jest mocno rozgrzany, ale oddaje do otoczenia ciep艂o z wi臋kszej powierzchni.

5/4 cala to dla pompy wystarczy, jednak mo偶e by膰 za ma艂o dla ewentualnej grawitacji na przysz艂o艣膰 (pracy bez pompy).

Warunkiem gwarancji jest utrzymanie jakiej temperatury powrotu? Sama obecno艣膰 3D w uk艂adzie nic nie znaczy, bo mo偶na go ustawi膰 tak by powrotu nie chroni艂. By膰mo偶e rozwi膮zaniem by艂oby za艂o偶enie zwyk艂ego bypassu z elektrycznym zaworem odcinaj膮cym wysterowanym termostatem na rurze powrotu? W贸wczas nie redukowa艂by艣 艣rednicy na zasileniu. Jest to rozwi膮zanie po艣rednie, podobne do r臋cznego 3D, tyle 偶e bez d艂awienia obiegu grzejnikowego.

Skuteczna ochrona powrotu to 3D z si艂ownikiem i czujnikiem na powrocie. W贸wczas sterownik 3D po wykryciu za niskiej temperatury na powrocie, b臋dzie tak d艂ugo przykr臋ca艂 obieg grzejnik贸w, a偶 w艂a艣ciw膮 temperatur臋 osi膮gnie. Odbywa si臋 to kosztem CO, poniwea偶 priorytetem jest rozgrzanie kot艂a (dop贸ki jest gwarancja praducent si臋 cieszy, p贸藕niej mo偶臋 troch臋 mniej).

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Prawid艂ow膮 ochron臋 powrotu zapewnia tylko zaw贸r 4d .Zaw贸r 3d s艂u偶y tylko do r贸偶nicowania temperatury wody zasilaj膮cej kaloryfery.

Edytowane przez Xawer
Opublikowano

36 kW/410m=88W/1m

To tak troch臋 na styk. Nie wiem te偶 jak tam z ustawieniami kot艂a, bo mo偶e ci w komin du偶o wydmuchuje. Tak czy inaczej je偶eli zwi臋kszy艂o si臋 zu偶ycie paliwa, to rozumiem, 偶e jest w domu cieplej?

Grawitacyjnie grzejnik nagrzewa si臋 du偶o wolniej, to raz, dwa to wolniej przep艂ywa przez niego woda, a trzy to du偶o wyra藕niejsza jest r贸偶nica temperatur g贸ra-d贸艂. By膰mo偶e wcze艣niej 艂api膮c za g贸r臋 grzejnika wydawa艂o ci si臋, 偶e jest on gor膮cy, jednak na dole m贸g艂 by膰 ch艂odny (i na pewno by艂, skoro do kot艂a sp艂ywa艂o 20 sC).

Teraz pompa o偶ywi艂a obieg i woda kr膮偶膮c przez kocio艂 robi to du偶o szybciej, wi臋c czas w kt贸rym w nim "przebywa" jest kr贸tszy. Tak samo grzejniki. Teraz r贸偶nica temperatur g贸ra-d贸艂 b臋dzie du偶o mniejsza i pomimo ch艂odniejszej g贸ry, jako ca艂o艣膰 grzejnik rozgrzewa si臋 r贸wniej, nie jest mocno rozgrzany, ale oddaje do otoczenia ciep艂o z wi臋kszej powierzchni.

5/4 cala to dla pompy wystarczy, jednak mo偶e by膰 za ma艂o dla ewentualnej grawitacji na przysz艂o艣膰 (pracy bez pompy).

Warunkiem gwarancji jest utrzymanie jakiej temperatury powrotu? Sama obecno艣膰 3D w uk艂adzie nic nie znaczy, bo mo偶na go ustawi膰 tak by powrotu nie chroni艂. By膰mo偶e rozwi膮zaniem by艂oby za艂o偶enie zwyk艂ego bypassu z elektrycznym zaworem odcinaj膮cym wysterowanym termostatem na rurze powrotu? W贸wczas nie redukowa艂by艣 艣rednicy na zasileniu. Jest to rozwi膮zanie po艣rednie, podobne do r臋cznego 3D, tyle 偶e bez d艂awienia obiegu grzejnikowego.

Skuteczna ochrona powrotu to 3D z si艂ownikiem i czujnikiem na powrocie. W贸wczas sterownik 3D po wykryciu za niskiej temperatury na powrocie, b臋dzie tak d艂ugo przykr臋ca艂 obieg grzejnik贸w, a偶 w艂a艣ciw膮 temperatur臋 osi膮gnie. Odbywa si臋 to kosztem CO, poniwea偶 priorytetem jest rozgrzanie kot艂a (dop贸ki jest gwarancja praducent si臋 cieszy, p贸藕niej mo偶臋 troch臋 mniej).

dziekuje za pomoc wydaje mi sie ze ulozyles to w logiczna colosc czego wczesniej nie rozumialem i masz racje grzejniki byly chlodne na dole gorace na gorze teraz to sie zminilo stad moze problem z temperatura moze jak coalosc dobrze sie wygrzeje to problem z trudnoscia w uzyskaniu temeratury zniknie.a producent nakazuje zawor 3d albo 4d wiec zrobie go dla swietego spokoju w razie jakby kociol sie po 3 latach np rozszczelnil.a co do temperatury w domu to zauwazylem ze teraz gora z dolem sie bardziej wyrownala wczesniej byla gora 23 dol 21 teraz jest miejwiecej po rowno z tym ze teraz wszystkie grzejniki mam na 3 wczesniej mialem je bardziej poodkrecane gora 3,5- 4 dol ok 3 -3,1 .piec teraz wiecej pali no ale nie udze sie ze przy temp -10 bedzie mi palil 30 kg na dobe nawet niewiem czy w nowo wybudowanym domu o powierzchni 230m ten wynik komus sie uda choc moge sie mylic.jeszcze mnie cikawi czy ekonomiczniej jest palic na wysokiej temperaturze pieca czy stabilniej dajmy na to 55.

Opublikowano

Prawid艂ow膮 ochron臋 powrotu zapewnia tylko zaw贸r 4d .Zaw贸r 3d s艂u偶y tylko do r贸偶nicowania temperatury wody zasilaj膮cej kaloryfery.

No to cz艂owiekowi pomog艂e艣!

Gdzie ty to wyczyta艂e艣? Skrajnym przypadkiem ochrony powrotu jest Laddomat, kt贸ry dzia艂a na zasadzie 3D.

Zaw贸r 4D odpowiedniej 艣rednicy pozwala po艂膮czy膰 funkcje ochrony powrotu i regulacji temperatury grzejnik贸w przy jednej pompie na uk艂adzie i tyle.

3D, 4D, stary dobry bypass, Laddomat, to wszystko w艂a艣ciwie u偶yte prowadzi do zwi臋kszenia temperatury na powrocie kot艂a. Kluczowe s艂owo: "w艂a艣ciwie".

Autor tematu nie wspomina o ch臋ci redukcji temp na uk艂adzie (zdaje si臋 偶e na odwr贸t) i montuje zaw贸r dla spokoju gwarancyjnego sumienia.

呕adna moja wypowied藕 nie jest uniwersalna i odnosi si臋 do poszczeg贸lnego przypadku zg艂aszanego przez forumowicza. To co napisa艂e艣 ma w sobie tyle samo prawdy co fa艂szu. O fa艂szywo艣ci 艣wiadczy chocia偶by przytoczony wy偶ej schemat, na kt贸rym odpowiednie ustawienie 3D odcina uk艂ad CO od kot艂a i pompa nie robi nic innego jak podgrzewanie powrotu.

Zaproponowa艂em te偶 wykonanie bypassu, bo przysz艂o mi na my艣l, 偶e by膰mo偶e naczynie wyr贸wnawcze nie jest wpi臋te w kocio艂, tylko gdzie艣 po drodze na uk艂adzie i w贸wczas zaworu 3D jak wy偶ej montowa膰 nie wolno. Istotne s膮 te偶 informacje o orgraniczonej ilo艣ci miejsca na rurze powrotnej (trudno艣ci w przer贸bce) oraz po艂o偶eniu jej tu偶 nad posadzk膮. Wyklucza to taki monta偶 4D aby zachowa膰 grawitacyjny charakter uk艂adu.

Je艣li si臋 ze mn膮 nie zgadzasz rozwi艅 sw贸j tok my艣lenia lub zaproponuj rozwi膮zanie. Dwa zdania powy偶ej namiesza艂y tylko w g艂owie autorowi tematu.

Opublikowano

jeszcze mnie cikawi czy ekonomiczniej jest palic na wysokiej temperaturze pieca czy stabilniej dajmy na to 55.

W uk艂adzie bez bufora, kotle z podajnikiem i termostatach wydaje mi si臋 bezcelowe utrzymywanie powiedzmy 80 sC. Zapotrzebowanie na ciep艂o ustalaj膮 termostaty i je艣li zasilane b臋d膮 wysokim czynnikiem, to bardzo szybko nagrzej膮 pomieszczenie i si臋 zamkn膮, co doprowadzi do du偶ego sch艂odzenia wody w grzejniku. Gdy temperatura otoczenia spadnie znowu si臋 otworz膮 rozgrzewaj膮c ca艂y grzejnik do 80 sC, by za moment znowu przystopowa膰. Jednocze艣nie zimna woda z grzejnika w臋druje na powr贸t kot艂a.

Takie moje zdanie. Kot艂y kondensacyjne np. standardowo grzej膮 na 45-55 osi膮gaj膮c sprawno艣ci powy偶ej 100%.

Najlepiej grzej na temperaturze bezpiecznej dla kot艂a, 55-60 sC. Reszt膮 zajm膮 si臋 termostaty. W takich warunkach dogrzanie pomieszczenia wymaga d艂u偶szej pracy grzejnika i amplituda jego temperatur w przedziale dnia jest du偶o ni偶sza. Ilo艣膰 ciep艂a jakiego wymaga pomieszczenie jest sta艂a i nie widz臋 powodu aby przy ci膮g艂ym grzaniu robi膰 to na wy艣cigi.

P.S.

Sprawd藕 jak masz wpi臋te to naczynie, bo to istotna kwestia bezpiecze艅stwa.

Opublikowano

wydaje mi sie ze lewy pion co zasila okolo 4 grzejniki do niego jest naczynie wzbiorcze ale pewnosci nie mam na wiosne zmaierzam sie wybrac na strych i wszystko sobie dokladnie srawde co i jak

Opublikowano

Witam.

Kol .kiminero to cytat z drugiego napisanego posta przez zadaj膮cego pytanie gfx :a jak bym chcial miec reczne sterowanie ze sam sobie decyduje ile ma isc wody z powrotem na kociol ile na grzejniki

Mo偶e faktycznie troch臋 偶le si臋 wyrazi艂em i powinno byc raczej jednoczesna ochron臋 powrotu i regulacj臋 temperatury wody id膮c膮 na kaloryfery zapewnia zaw贸r 4d

Opublikowano

U siebie zrobi艂em to tak 偶e nie trac臋 resztek ciep艂a po zamkni臋ciu zaworu ; zrobi艂em bypass wok贸艂 zaworu. Gdy piec wygasa otwieram zaw贸r na bypass.Co do temperatury wystarcz 60st tyle samo trzeba na zwyk艂ym 3D chc膮c utrzyma膰 powr贸t 55.Trzeba jeszcze wzi膮膰 pod uwag臋 koszty:zaw贸r 3D,si艂ownik i sterownik to ok. 800z艂 a termostatyczny ok.200.

post-22550-0-51146900-1327768496_thumb.png

Opublikowano

U siebie zrobi艂em to tak 偶e nie trac臋 resztek ciep艂a po zamkni臋ciu zaworu

gfx ma kocio艂 z podajnikiem, wi臋c problemu "resztek" ciep艂a nie ma. Praca ci膮g艂a.

Je偶eli przebieg uk艂adu wygl膮da jak ni偶ej, to monta偶 3D "przed naczyniem" niesie ryzyko jego przypadkowego odci臋cia od kot艂a.

Pomy艣la艂bym raczej o czym艣 takim:

post-18583-0-13589800-1327770036_thumb.jpg

Zasilanie nie trzeba d艂awi膰 zaworem 3D a powr贸t w razie potrzeby jest podgrzewany, za艣 gdy takiej potrzeby nie ma to 100 % przep艂ywu idzie na uk艂ad.

Elektrozaw贸r bypassu 3/4 wystarczy, obs艂ugiwany zwyk艂ym termostatem przylgowym na powrocie. Wybra膰 trzeba model z poborem energii tylko w trybie pracy (otwierania i zamykania). Koniecznie te偶 dodatkowy zaw贸r regulacyjny (typu zasuwa) aby przep艂yw przez bypass ustawi膰 (zbyt du偶y m贸g艂by zak艂贸ca膰 prac臋 CO). Mo偶na jeszcze wrzuci膰 ZZ.

Ca艂y czas kombinuj臋 oczywi艣cie jak pogodzi膰 to co jest, z wymogami gwarancji oraz nie zepsu膰 艣wietnie dzia艂aj膮cej grawitacji.

Opublikowano

myslalem ze temat zakoncze ale jednak nie pojechalem do domu jako ze bylem w pracy mysle sobie podkrece popmke na 2 bieg i zobacze jak sie zachowuje powrot czy oisiagnie wieksza temperature i czy grzejniki beda cieplejsze przy tej samej pozycji zaworu termostatycznego.no i stoje sobie przy piecu patrze ze temp zaczela spadac to ide na gore sprawdzic jak tam grzejniki na dole(chodzi mi o pietro nad piwnica) faktycznie grzejniki jakby bardziej ciepla nabieraja wiec ide na gore i nagle slysze jakby woda sie przelewala z zasilania grzejnika do powrotu charakterystyczne chlipanie jakby wody brakowalo dotykam grzjnika zimny nastepny zimny drugi pokoj grzejniki zimne mysle jakas rura strzelila w piwnicy i woda uciekla lece na dol wszystko git zero wyciekow nigdzie.zaczalem dolewac wode do ukladu grzejniki zaczynaja syczec po chwili znowu gorace ale po skonczeniu napelniania woda ze zbiornika wyrownawczego wylatuje woda (wylot mam pod sama kratka prysznica)nie przestaje cos mnie tknelo poszlem na dol dalem pompe z powrotem na 1 bieg wszytsko ustalo grzejniki cieple nic nie wylatuje cisnienie z instalacji nie spada.co jest nie tak??

Opublikowano

Nie ma mnie na miejscu i przebiegu instalacji nie znam, wi臋c gdybam co nast臋puje.

Prze艂膮czenie pompy na bieg drugi spowodowa艂o wyrzut wody do naczynia. Prawdopodobnie jest co艣 nie tak z jego odpowietrzeniem, woda przela艂a si臋 do przelewu, wype艂ni艂a go i "zamkn臋艂a" ca艂膮 艣rednic臋. To z kolei spowodowa艂o zassanie wody z instalacji i jej cz臋艣ciowe opr贸偶nienie. Ten efekt nie trwa zbyt d艂ugo, ale "szkody" s膮 b艂yskawiczne.

Uzupe艂niaj膮c wod臋 zbyt szybko doprowadzi艂e艣 do tego samego.

To tylko teoria. Diagnoza jak podrzucisz spos贸b wpi臋cia naczynia. Swoj膮 drog膮 jak膮 艣rednic膮 jest wpi臋te? Czy przelew schodzi do kot艂owni czy gdzie艣 wy偶ej?

Piszesz: "... przy tej samej pozycji zaworu termostatycznego". O jakim zaworze termostatycznym mowa?

Pami臋taj o tym, 偶e do rozgrzanego kot艂a wody dopuszcza si臋 bardzo powoli, bo zimna woda na gor膮ce ruszta czy p艂aszcz to ryzyko p臋kni臋cia.

Opublikowano (edytowane)

gfx ma kocio艂 z podajnikiem, wi臋c problemu "resztek" ciep艂a nie ma. Praca ci膮g艂a.

Je偶eli przebieg uk艂adu wygl膮da jak ni偶ej, to monta偶 3D "przed naczyniem" niesie ryzyko jego przypadkowego odci臋cia od kot艂a.

Pomy艣la艂bym raczej o czym艣 takim:

post-18583-0-13589800-1327770036_thumb.jpg

Zasilanie nie trzeba d艂awi膰 zaworem 3D a powr贸t w razie potrzeby jest podgrzewany, za艣 gdy takiej potrzeby nie ma to 100 % przep艂ywu idzie na uk艂ad.

Elektrozaw贸r bypassu 3/4 wystarczy, obs艂ugiwany zwyk艂ym termostatem przylgowym na powrocie. Wybra膰 trzeba model z poborem energii tylko w trybie pracy (otwierania i zamykania). Koniecznie te偶 dodatkowy zaw贸r regulacyjny (typu zasuwa) aby przep艂yw przez bypass ustawi膰 (zbyt du偶y m贸g艂by zak艂贸ca膰 prac臋 CO). Mo偶na jeszcze wrzuci膰 ZZ.

Ca艂y czas kombinuj臋 oczywi艣cie jak pogodzi膰 to co jest, z wymogami gwarancji oraz nie zepsu膰 艣wietnie dzia艂aj膮cej grawitacji.

kiminero ponizej poprawilem schemat jak to u mnie wyglada dokladnie (tak sie ukladaja 2 piony ale czy do tego po lewej jest zamocowane naczynie wzbiorcze to 100 % pewnosci nie mam raczej 90% skad ta teoria to bylaby najkrotsza droga do naczynia wzbiorczego)czy przy takim rozmieszczeni dalej nie proponowalbys zaworu 3d?? i drugie pytanie czy producen uzna to jako gwarnacje zamiast zaworu 3d??

post-37551-0-22913900-1327778457_thumb.jpg

Edytowane przez gfx

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.