Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zębiec Wenus 21Kw. Jak Palić Drewnem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Przed sezonem zakupiłem piec Wenus 21 kw. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.

W piecu w tym sezonie palę w 95% drzewem którego zgromadziłem bardzo dużo po rozbiurce straej kamienicy.

Jako, że belki drewniane szybko się wypalają pomyślałem, czy mógłbym np gdy tp na piecu osiągnie już koło 40-45 st, załadować piec drewnem ( grube deski podłogowe, belki, schody dębowe ) i zasypać to 3-4 sipami miału. Myślę, że stałopalność mogłaby się o jakąś godzinę wydłużyć. Proszę o ocenę mojego pomysłu lub inny sposób na palenie drzewa wraz z innym opałem aby nie dokładać zbyt często do pieca.

pozd

Darek Naskręt

Opublikowano

Jak już chcesz zasypywać to lepiej groszkiem nie jest dużo droższy a powietrze będzie miało się jakoś przeciskać bo z miału to będziesz miał kupe dymu. Masz przy nim dmuchawe czy miarkownik?

Opublikowano

Mam miarkownik i dmuchawę. Początkowo paliłem miarkownikiem, ale przy ustawionej temp 55 na piecu raz, że tem spalin dochodziła często do 300st a dwa, w piecu często było mokro ( drzewo przechowywane pod zadaszeniem, zero kontaktu z wilgocią i deszczem ).

Przerzuciłem się zatem na dmuchawę poniważ sterownik TECH st81zPID reguluje temp spalin.

Nie wiem natomiast przy paleniu drzewa z miałem lub groszkiem co ustawić na sterowniku jako rodzaj paliwa ? miał czy drzewo ?

Zmieniałem ustawienia i nie widziałem znaczącej różnicy w pracy wentylatora na tych ustawieniach ?

pozd

Opublikowano

Przerzuciłem się zatem na dmuchawę poniważ sterownik TECH st81zPID reguluje temp spalin.

pozd

witam

Najlepiej przerzuć się na naturalny ciąg, czyli ciągłe uchylenie przepustnicy w dolnych drzwiczkach. Drewno musi mieć ciągły dopływ powietrza, wolgotność drewna mie ma tu nic do rzeczy

Kazik

Opublikowano

Mam miarkownik i dmuchawę. Początkowo paliłem miarkownikiem, ale przy ustawionej temp 55 na piecu raz, że tem spalin dochodziła często do 300st a dwa, w piecu często było mokro ( drzewo przechowywane pod zadaszeniem, zero kontaktu z wilgocią i deszczem ).

Nie wiem natomiast przy paleniu drzewa z miałem lub groszkiem co ustawić na sterowniku jako rodzaj paliwa ? miał czy drzewo ?

Zmieniałem ustawienia i nie widziałem znaczącej różnicy w pracy wentylatora na tych ustawieniach ?

pozd

Przy opalaniu drewnem w piecu tej konstrukcji niema niczego dziwnego ze spaliny osiągają 300*C (zbyt krótka droga spalin ponieważ drewno ma długi płomień.

Z tym miałem sypanym na rozpalone drewno to bym uważał bo możesz rakietę z komina zrobić jak początkowo zebrane gazy z miału chwyci ogień za czopuchem :)