Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Ocena Schematu C.o. + C.w.u + Wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam nowo wybudowany dom o powierzchni ok.170m2, wszystkie prace realizowa艂em samodzielnie, ale temat zwi膮zany w kot艂owni膮 chyba mnie przerasta, co艣 tam wiem ake chyba nie do ko艅ca :unsure:

Du偶o moich w膮tpliwo艣ci rozwia艂em w艂a艣nie przez czytanie Tego forum, ale pyta艅 do bardziej do艣wiadczonych koleg贸w nie brakuje:

Schemat mniejwi臋cej rozrysowa艂em w spos贸b jaki by mi najbardziej pasowa艂, ale czy wog贸le zadzia艂a nie wiem :(

1.Na pietrze mam tylko jedn膮 p臋tle ogrzewania pod艂ogowego(pomieszczenie ok 20m2) czy przedstawione rozwi膮zanie ma prawo dzia艂a膰?

2. Wiem, 偶e na temat przekroj贸w rur jest mn贸stwo post贸w ale ja mam juz m臋tlik, chcia艂bym kot艂ownie wykona膰 rurami miedzanymi, tylko jakie przekroje bed膮 najbardziej odpowiednie?

Bardzo prosz臋 o jakiekolwiek opinie i spostrze偶enia, gdzie pope艂nione s膮 b艂臋dy?, co mo偶na jeszcze ewentualnie zmodyfikowa膰?

Pozdrawiam

Micha艂

post-37032-0-84751400-1325075642_thumb.jpg

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Witam. Troche ci臋 "wypunktuje" ;)

1. Manometr na obiegu pierwotnym raczej jako ozdoba. Co chcesz si臋 z niego dowiedzie膰 przy tej wysoko艣ci naczynia?

2. Zasobnik CWU lepiej jakby mia艂 swoj膮 pomp臋, co pozwoli ci zapanowa膰 nad jego stopniem rozgrzewu. Pompa ta musi mie膰 ZZ. Ewentualnie trzeba zmieni膰 wpi臋cie powrotu boilera. Tak jak teraz nie zagrzeje.

3. Pod艂og贸wka na pi臋trze mo偶e by膰 tak wpi臋ta, ale odpowietrznik na zej艣ciu powrotu. Zastan贸w si臋 jak kr膮偶y woda. Ta r贸偶nica wysoko艣ci p臋tli utrudni regulacj臋 przep艂yw贸w i przydadz膮 si臋 rotametry. Ewentualnie tego typu pojedy艅cz膮 p臋tl臋 mo偶esz podpi膮膰 do skrzynki rozdzielacza grzejnikowego na pi臋trze za po艣rednictwem zaoru RTL. Te偶 b臋dzie dzia艂a膰 i z odpowietrzeniem nie ma problemu.

4. Przy艂膮cze powrotu z belki rozdzielacza pod艂og贸wki troch臋 zamiesza艂e艣, ale chyba przeoczenie.

5. Przyda si臋 zaw贸r odcinaj膮cy przed filtrem obiegu wt贸rnego dla wygody czyszczenia.

6. Obieg cyrkulacji CWU te偶 chyba niecelowo pomyli艂e艣. Chodzi mi o miejsca wpi臋cia.

7. Do tej wielko艣ci zbiornika CWU przyda si臋 przepona.

8. Do tr贸jnika nad kot艂em p贸jd藕 stal膮 bez redukowania 艣rednicy wyj艣cia z kot艂a, dalej mo偶e by膰 mied藕 po ca艂o艣ci 28 w obiegu wymiennika oraz 22 na CWU. Grawitacja boilerowa rozumiem niemo偶liwa. Po stronie wt贸rnej do pomp 28 dalej mo偶na zej艣膰 na 22 w kierunku szafek (za tr贸jnikami).

To chyba tyle. Inni mo偶e co艣 dorzuc膮

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam!

Mam nowo wybudowany dom o powierzchni ok.170m2, wszystkie prace realizowa艂em samodzielnie, ale temat zwi膮zany w kot艂owni膮 chyba mnie przerasta, co艣 tam wiem ake chyba nie do ko艅ca :unsure:

Du偶o moich w膮tpliwo艣ci rozwia艂em w艂a艣nie przez czytanie Tego forum, ale pyta艅 do bardziej do艣wiadczonych koleg贸w nie brakuje:

Schemat mniejwi臋cej rozrysowa艂em w spos贸b jaki by mi najbardziej pasowa艂, ale czy wog贸le zadzia艂a nie wiem :(

1.Na pietrze mam tylko jedn膮 p臋tle ogrzewania pod艂ogowego(pomieszczenie ok 20m2) czy przedstawione rozwi膮zanie ma prawo dzia艂a膰?

2. Wiem, 偶e na temat przekroj贸w rur jest mn贸stwo post贸w ale ja mam juz m臋tlik, chcia艂bym kot艂ownie wykona膰 rurami miedzanymi, tylko jakie przekroje bed膮 najbardziej odpowiednie?

Bardzo prosz臋 o jakiekolwiek opinie i spostrze偶enia, gdzie pope艂nione s膮 b艂臋dy?, co mo偶na jeszcze ewentualnie zmodyfikowa膰?

Pozdrawiam

Micha艂

Witaj!!!

Naczynie wzbiorcze z p艂ywakiem, tylko do komink贸w.

Przeczytaj w instrukcji kot艂a -jak i kiedy uzupe艂nia si臋 wod臋.

pozd.henryk1953

Go艣膰 Digitrax
Opublikowano

Bzdura !

Wystarczy 偶e do uzupe艂niania wody w takim naczyniu wykorzystamy ciep艂膮 wod臋 u偶ytkow膮 ze zbiornika CWU.

Temperatura w takim zbiorniku to oko艂o 55 stopni, wi臋c dolewanie je do naczynia otwartego, kt贸ry uzupe艂nia wod臋 w kotle poprzez powr贸t nie jest problemem.

Opublikowano

Witaj!!!

Zanim zarzucisz komu艣 pisanie bzdur, to mo偶e sam pomy艣lisz co wypisujesz.

pomysl -czy w zbiorniku zawsze jest oko艂o 55 stopni.

- czy istnieje mo偶liwos膰 ze temperatura wody bedzie mia艂a 5do 10 st. (awaria pompki,zamkniety zaw贸r)

Je偶eli istnieje teoretyczna i praktyczna mo偶liwo艣膰 偶e temp. wody b臋dzie niska, to r膮zwi膮zanie takie jest jest niebezpieczne

i jako takie nie mo偶e by膰 stosowane.

pozdr. henryk1953

Go艣膰 Digitrax
Opublikowano

Woda w naczyniu otwartym nie jest w obiegu wraz z kot艂em, pomimo tego ze jest z nim po艂膮czona, wiec nawet je偶eli temperatura na kotle wynosi 80 stopni to woda w zbiorniku wynosi mniej wi臋cej tyle ile temperatura jego otoczenia. Tak jest w przypadku poprawnego pod艂膮czenia tego naczynia i bez wykonania po艂膮czenia cyrkulacyjnego pomi臋dzy RB a RW.

Reasumuj膮c, czy dopu艣cimy do obiegu poprzez naczynie wod臋 o temp. 5-10 stopni czy 55 stopni to nast膮pi jej podmieszanie z wod膮 tam b臋d膮c膮 w takim sam spos贸b jak w przypadku gotowania kot艂a i wyrzutu wody do zbiornika poprzez RB przez co ch艂odniejsza woda wp艂ywa przez powr贸t kot艂a wystudzaj膮c go.

Z mojej strony EOT

Opublikowano

Witam!

Pozmienia艂em troche, ale dalej nie jestem pewny czy id臋 w dobrym kierunku.

Bardzo dzi臋kuj臋 za cenne uwagi od "kiminero", sto razy patrz臋 na ten schemat a wystarczy jak kto艣 inny tyko zerknie i odrazu widzi ra偶膮ce b艂臋dy, ni i druga sprawa to brak do艣wiadczenie po mojej stronie :)

Pozdrawiam

Micha艂

post-37032-0-95749000-1325159802_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sory, ale punktuj臋 dalej.

1.Naczynie tak pod艂膮czone musi by膰 wpi臋te po stronie ssawnej pompy. Tak jak teraz pompa opr贸偶ni ci naczynie i uk艂ad si臋 zapowietrzy. Do tak ma艂ego kot艂a mo偶na po艂膮czy膰 rury bezpiecze艅stwa i wzbiorcz膮 wg mojego schematu.

2.Cyrkulacja nadal 藕le wrysowana. Poprawi艂em.

3. RTL do p臋tli na pi臋trze mo偶na zainstalowa膰 pod rozdzielacz. Najlepiej jak jest podpi臋ty pod skrajne przy艂膮cze, aby nie 艂apa艂 temperatury grzejnik贸w.

4. Nie ma to wielkiego znaczenia, ale zwyczajowo g贸rna belka zasilenie dolna powr贸t, dla pod艂og贸wki nie ma regu艂y.

5. 殴le podpi臋ta pompa pod艂og贸wki. Mieszacz ma korzysta膰 wy艂膮cznie z powrotu z p臋tli a nie powrotu grzejnik贸w pi臋tra.

6. Pompy CO i pog艂ogi de facto wpi臋te szeregowo. Obie na zasilanie.

7. Nie rezygnowa艂bym z przepony CWU. To 200l zbiornik!

8. Pompa CO pewnie by sobie poradzi艂a przerzuci膰 wszystko, ale regulacja uk艂adu ju偶 taka prosta nie b臋dzie. Mo偶e si臋 okaza膰, 偶e aby poda膰 wod臋 na g贸rny rozdzielacz, trzeba b臋dzie silnie skryzowa膰 parter i boiler. Z kolei gdy b臋dzie du偶e zapotrzebowanie na CWU, to mo偶e ta kryza na boilerze nie wyrabia膰. Lepiej osobna pompa. Nawet taka za st贸w臋. Przy dobrej izolacji zbiornika b臋dzie g艂贸wnie sta艂a.

9. Dlaczego koniecznie boiler na obiegu wt贸rnym? Moim zdaniem wepnij go w uk艂ad pierwotny. Mo偶e by膰 na jednej lub dw贸ch pompach. Szczeg贸艂y schemat.

10. Odpowietrznik nitki boilera b臋dzie siorba艂 powietrze (no mo偶e nie "b臋dzie", ale "mo偶e").

11. Je艣li w danym obiegu wyst臋puje tylko jedna pompa, to nie zak艂adaj zawor贸w zwrotnych. B臋d膮 tylko d艂awi艂y przep艂yw.

12. Pomy艣la艂e艣 o ewentualnym 3D do regulacji temp posy艂anej na grzejniki? Mo偶e warto.

13. Przelew naczynie oczywi艣cie wy偶ej.

14. Grupa bezpiecze艅stwa rozumiem w domy艣le.

A tu moja propozycja.

post-18583-0-46510600-1325166146_thumb.jpg

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

Dzi臋ki KIMINERO za uwagi, punktuj, punktuj wol臋 b艂臋dy pope艂nia膰 na ekranie komputera ni偶 p贸藕niej poprawia膰 ca艂膮 instalacj臋 :D

5 pomp troch臋 mnie przera偶a , ale je艣li uk艂ad b臋dzie funkcjonowa艂 prawid艂owo to czemu nie, nie wiem czy mam racj膮 ale ta opcjonalna pompa dzia艂a chyba troch臋 jako wspomaganie tej pierwszej od kot艂a, a mo偶e poprostu da膰 troch臋 bardziej wydajn膮 i zaw贸r 3-D na bojler tak by temperatura ciep艂ej wody niekoniecznei dor贸wnywa艂a tem. na kotle.

Na grzejnikam mam w zamiarze da膰 elektronicze zawory termostatyczne tak by nie regulowa膰 ka偶dego z osobna(rano odkr臋ca膰 a na noc przykr臋ca膰)

Jeszcze raz bardzo dzi臋kuj臋 za pomoc.

Pozdrawiam

Micha艂

Opublikowano

5 pomp troch臋 mnie przera偶a ,

To tylko jedna wi臋cej, ni偶 na schemacie wyj艣ciowym

nie wiem czy mam racj膮 ale ta opcjonalna pompa dzia艂a chyba troch臋 jako wspomaganie tej pierwszej od kot艂a,

Decyduj膮c si臋 na pomp臋 CWU ten czerwony "mostek" znika. My艣la艂em, 偶e to oczywiste.

post-18583-0-77226500-1325174982_thumb.jpg

a mo偶e poprostu da膰 troch臋 bardziej wydajn膮 i zaw贸r 3-D na bojler tak by temperatura ciep艂ej wody niekoniecznei dor贸wnywa艂a tem. na kotle.

Za 3D dasz tyle co za pomp臋. Nie wyobra偶am sobie dzisiejszego sterownika kot艂a z podajnikiem, kt贸ry nie posiada艂by funkcji sterowanie pomp膮 CWU. W sterowniku b臋dzie czujnik temperatury, kt贸ry nale偶y przypi膮膰 do zasobnika CWU i zaprogramowa膰 w sterowniku temp do jakiej ma ci si臋 ten zbiornik rozgrza膰. Na kotle mo偶esz trzyma膰 90 a na boilerze 40. Po osi膮gni臋ciu tej temperatury sterownik wy艂膮czy pomp臋 CWU. Jestem pewien, 偶e b臋dziesz mie艂 te偶 mo偶liwo艣膰 zaprogramowania stref czasowych CWU, czyli np. mi臋dzy 7-9 rano dogrzewanie wody do powiedzmy 50 sC, p贸藕niej post贸j, bo nie ma nikogo w domu, dalej od 14-22 utrzymywanie temperatury zadanej i znowu post贸j na noc. Czasem jest te偶 opcja utrzymywania temp minimalnej.

Na grzejnikam mam w zamiarze da膰 elektronicze zawory termostatyczne tak by nie regulowa膰 ka偶dego z osobna(rano odkr臋ca膰 a na noc przykr臋ca膰)

Sporo mnie ostatnio na forum i by膰mo偶e si臋 powt贸rz臋. Uwa偶am, 偶e lepiej utrzymywa膰 na grzejnikach ni偶sz膮 temperatur臋 ale stabiln膮, ni偶 podawa膰 na instalacj臋 temperatur臋 kot艂a i regulowa膰 to termostatami. Termostaty oczywi艣cie tak, ale w tym drugim przypadku grzejnik najpierw rozgrzeje si臋 do tych 60 sC, by po kr贸tkim czasie si臋 na godzin臋 zamkn膮膰 i ostygn膮膰 do 20. I tak w k贸艂ko. Przy grzejnikach p艂ytowych, gdzie oddawanie ciep艂a w du偶ym procencie odbywa si臋 na zasadzie radiacji, daje to nieprzyjemne wra偶enie "falowania" temperatury otoczenia.

Rzecz gustu.

Opublikowano

mam podobny uk艂ad jak powyzej planujesz wykonac tzn

kocio艂a z podajnikiem ,wymiennik p艂ytowy zasobnik cwu 200 l a po stronie wt贸rnej zasilanie grzejnik贸w i ok 100 m2 pod艂og贸wki

na 5-u poziomach

wiec uk艂ad jaki zastosowa艂em by艂 przemyslany i zmieniany wielokrotnie zanim doszed艂em do optymalnego dla mnie rozwiazania

ze wzgledu ze mam 4 kondygnacje _ p贸艂pietra to rozdzielacze wykonane sa w nietypowy spos贸b wiec nie bede tu pokazywa艂 szczeg贸艂ow

ale mam kilka wskaz贸wek dla ciebie co mozna zastosowac a czego nie i dlaczego

zaczne od pietra , 20 m2 pod艂og贸wki to wychodzi co najmniej 20x6 mb/m2 = 120 mb rury

to zdecydowanie za d艂ugi odcinek jak na jedna petle a przy RTL to juz zupe艂nie niepoprawnie ( nie chce draznic autora )

robisz mieszacz to daj 2 petle na pietrze zasilane z mieszacza rozdzielone tr贸jnikiem na pietrze i bedzie super

kolejna sprawa to regulacja przep艂yw贸w na pod艂og贸ewce ,nikt jeszcze nie wspomnia艂 o zaw贸rach regulacyjnych

wiec przypominam sa konieczne np. zaw贸r grzejnikowy powrotny na belce zsilajacej a na powrtnej odcinajacy kulowy np typu mini

zdecydowanie lepiej jest pod艂aczyc zasobnik cwu przy kotle bo jest mozliwosc szybciej nagrzac i mozna podgrzac wode niekoniecznie grzejac co np latem a pracuje jedna pompa nie dwie , przy priorytecie cwu na sterowniku to kilkanascie min

nie odczuwalne dla temp w pomieszczeniach nagrzanych

na schemacie nie widze filtra przed wymienikiem po stronie wt贸rnej !! powr贸t niesie mu艂 z grzejnik贸w

nie tylko szkodliwy dla pompy

przy wyminniku zamontowanie odpowietrznik贸w recznych -grzejnikowych u艂atwia rozruch instalacji

termometr na zasilaniu pod艂og贸wki bardzo wskazany , w innych puntach tez sie przydaje np powroty

osobiscie zrezygnowa艂bym z naczynia z p艂ywakiem , w kotle wody jest niewiele a przy zastosowaniu 25 l naczynia ca艂y sezon wystarcza bez uzupe艂niania

to tyle uwag co teraz mi sie nasuwa

Opublikowano

( nie chce draznic autora )

Witam koleg臋 Marka!

Z pod艂og贸wk膮 na pi臋trze masz racj臋. Za艂o偶y艂em, 偶e prowdopodobnie mowa o 艂azience o powierzchni 20 m2. 艁azienka jak to 艂azienka, po ca艂o艣ci pod艂og贸wki ni po艂o偶ysz (wanna, brodzik, WC itp.) Zbyt optymistycznie przyj膮艂em max po艂ow臋 powierzchni "op臋tlowanej". Autor musia艂by si臋 z t膮 powierzchni膮 okre艣li膰.

O rotametrach wspomina艂em w pierwszym po艣cie.

Reszta twoich uwag te偶 ma sens i autor powinien wzi膮膰 je pod uwag臋. Decyduje ostatecznie on a schemat jest raczej ideowy ni偶 wykonawczy i brak贸w mo偶na si臋 dopatrze膰 wi臋cej.

Skoro podobny uk艂ad dzia艂a u ciebie to skonfrontuj swoje do艣wiadczenia z proponowanymi 艣rednicami.

Merytorycznym postem nikt mnie nie rozdra偶ni. Oby tak dalej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Co do pod艂og贸wki na pi臋trze ,to faktycznie jak pisze kolega KIMINERO, b臋dzie to 艂azienka 艂膮cznie z pralni膮 odzielona po cz臋艣ci 艣cian膮 dzia艂ow膮, a w 艂azience wanna 150x150, WC, BIDET, dwie umywalki.

Postaram si臋 ponownie zmodyikowa膰 schemat uwzgl臋dniaj膮c uwagi koleg贸w, i podda膰 go ponownej ocenie co do poprawno艣ci.

Dorzucie艂m rzut tego pomieszczenia na pi臋trze.

Pozdrawiam

Micha艂

post-37032-0-36284700-1325228779_thumb.jpg

Opublikowano

Witam!

Za艂膮czam ponownie schemat troch臋 poprawiony, mam nadziej臋 , 偶e dobrze zrozumia艂em wszystkie uwagi. Zastanawiam sie czy faktycznie nie rozbi膰 tego pomieszczenie 20m na dwe p臋tle, w szafce kt贸r膮 kupi艂em rozdzielacz na dwa obwody powinien si臋 zmie艣ci膰.

Pozdrawiam

Micha艂

post-37032-0-82531800-1325493355_thumb.jpg

Opublikowano

Generalnie wygl膮da mi OK. Kilka szczeg贸艂ow.

1. Przy dw贸ch pompach na obiegu pierwotnym musz膮 by膰 za nimi zawory zwrotne.

2. Te odpowietrzniki przy wymienniku musz膮 by膰 mechaniczne (nie automat). Poza tym je偶eli ten uk艂ad rozprowadzenia instalacji odpowiada艂 b臋dzie rzeczywistemu, to powietrze nigdy tam nie ugrz臋藕nie.

3. Kto艣 wcze艣niej zauwa偶y艂, 偶e to naczynie nie musi by膰 z dope艂nianiem i ja to popieram. Wody z naczynia starczy ci na bardzo d艂ugo, a jak zaw贸r dope艂niania przestanie trzyma膰, to nawet nie zauwa偶ysz jak ci do kanalizy woda ucieka.

4. Na schemacie brak jeszcze nitki dope艂niania dla obiegu wt贸rnego.

5. Fltry "skosami" w d贸艂 ;)

6. Za艂贸偶 gdzie艣 zaw贸r spustu po stronie wt贸rnej, to samo dla zbiornika CWU gdzie艣 miedzy ZZ a boilerem.

7. Wygoda czyszczenia filtr贸w, to posiadanie zawor贸w je odcinaj膮cych. Mam nadziej臋, 偶e o tym pomy艣la艂e艣.

8. Pompy wystarcz膮 40-stki. Przy zakupie warto zwr贸ci膰 uwag臋 na zu偶ycie pr膮du.

9. Pion na t膮 pod艂og臋 zdecydowanie Pex.

10. Sprawd藕, czy przelew wpi臋ty do kanalizy, nie b臋dzie wprowadza艂 do przestrzeni naczynia gaz贸w 艣ciekowych. Skraca to jego 偶ywotno艣膰. Naczynie otwarte jak sama nazwa wskazuje musi mie膰 sta艂e po艂膮czenie z atmosfer膮 poprzez otw贸r odpowietrzaj膮cy. Zadbaj o to.

Opublikowano

Schemat kot艂owni jest praktycznie odwzorowaniem tego co jest w rzeczywisto艣ci, tak samo rozdzielacze s膮 te偶 nad sob膮, kot艂ownia wysoka na 2,7m. Praktycznie schemat jest odwzorowaniem sciany w kot艂owni.

Uzupe艂ni艂em brak zawor贸w odcinaj膮cych, i spustowych.

post-37032-0-69202000-1325509936_thumb.jpg

Opublikowano

w zasadzie schemat jest bdb , ale jak to bywa nie ma tak dobrze aby nie mog艂o byc lepiej

wiele tez zalezy od inwestora czy zalezy mu na wygodzie i funkcjonalnosci czy bardziej na oszczednosci

mysle jednak ze w tym przypadku to pierwsze

wiec mozna by cos jeszcze zmienic , drobiazgi ale z niuans贸w sk艂ada sie ca艂osc

termometr jest na obydwu rozdzielaczach pod艂og贸wki , da艂bym jeden ale zaraz za pompa aby widziec od razu co sie dzieje po zmianie na mieszaczu a drugi na powrocie ,czasem jest to ciekawa informacja dla swiadomego uzytkownika

a przy okazji jaki to ma byc mieszacz , TZM czy z si艂ownikiem

zaw贸r zwrotny przy powrocie do mieszacza , w tym uk艂adzie nic dobrego nie wnosi a raczej szkodzi

jak juz wyrysowane zawory odcinajace to jeszcze przy wymienniku , czasem trzeba go odkrecic

filter przed pompa grzejnikowa bedzie bezuzyteczny jak jest przed wymiennikem

mozna zastapic 2 zawory i filtry jednym wsp贸lnym dla pomp cwu i wymiennika

czas pracy pompy cwu jest znikomy w por贸wnaniu do tej drugiej

jesli rury na rys odzwieciedlaja rzeczywisty przebieg to rura powr贸tu z zasobnika nie musi wchodzic ko艂o kot艂a i dublowac sie z druga powrotna , szpeci to wyglad a nic nie wnosi

namawiam na pod艂og贸wke nie tylko tam gdzie sie to przyje艂o jako standart , ale tam gdzie to mozliwe

ja sie tak zastanawia艂em za d艂ugo a potem rozwali艂em gotowa wylewke by za艂ozyc jeszcze wiecej

TZM y moga obs艂uzyc do 100 m2 a nawet do 200 m2

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 Marku za uwagi.

Co do mieszacza to b臋dzie TZM.

Mam jeszcze pytanie, bo okaza艂o si臋 ,偶e na pietrze b臋dzie tylko jedna p臋tla pod艂og贸wki max 30-40 metr贸w rury, czy mo偶na ja pod艂膮czy膰 do rozdzielacza grzejnik贸w a na powrocie da膰 RTL-a ?, jak to najlepiej rozwi膮za膰?

Jakie zawory zwrotne klapowe czy ci艣nieniowe?

Pozdrawiam

Micha艂

Opublikowano

40mb pod艂og贸wki mozesz pod艂aczyc z rozdzielacza grzejnikowego a na koncu petli RTL i dzia艂ac bedzie

od razu wspomne o pewnej niedogodnosci jakim jest grzanie pod艂ogi cykliczne mozna by to okreslic - sinusoidalny przebieg

ale po co tak, skoro moze byc lepiej , wystarczy jedna rurka PEX 16 od rozdzielacza dolnego OP zakonczyc tr贸jnikem z odpowierznikem na pietrze w skrzynce zapewne sie zmiesci a powr贸t wpi膮c do rozdzielacza grzejnikowego i nie potrzeba ciagnac 2 rury

robota podobna a koszt mniejszy bo RTL to ok 100 z艂

poza tym jak masz osobno zasilanie pod艂og贸wki to zawsze mozna zagrzac tylko pod艂oge przy okazji grzania cwu a takie sytuacje czesto sie zdarzaja jak mamy ch艂odne i mokre lato, jesien, wiosne

zawory zwrotne ze sprezyna byle nie za mocna

Opublikowano

Czy aby na pewno na ostatnim schemacie pod艂膮czenie powrot贸w obu pod艂og贸wek jest wykonane prawid艂owo? Wed艂ug mnie w kr贸膰cu 艂膮cz膮cym obie pod艂og贸wki zaburzony b臋dzie kierunek wody. Woda b臋dzie p艂yn膮膰 raz w jedn膮, a raz w drug膮 stron臋. No chyba, 偶e nie ma to 偶adnego znaczenia.

Opublikowano

S艂uszna uwaga. Je偶eli b臋d膮 dwa rozdzielacze pod艂og贸wki, to 藕le ten jeden powr贸t sprowadzony na d贸艂. Umkn臋艂o nam. Poprawiam dla jasno艣ci. Wyrzucam te偶 ten ZZ z powrotu. Marek mia艂 racj臋, 偶e to niepotrzebny dubel.

post-18583-0-99531200-1325754101_thumb.jpg

Opublikowano

Witam!

Za艂膮czam raz jeszcze poprawiony o wszystkie uwagi schemat instalacji, raz jeszcze dzi臋kuje wszystkim za zainteresowanie, no i je艣li s膮 jeszcze jakie艣 uwagi i propozycj臋 to bardzo prosz臋.

Pozdrawiam

Micha艂

post-37032-0-80664300-1326103545_thumb.jpg

Opublikowano

Co zrobisz w przypadku awarii/nieszczelnosci pompy cwu?

dla kogos kto ma dwie lewe rece to bedzie powazny problem

ale dla majsterklepki to piec minut i po k艂opocie

myslac tym tokiem mozna by rozwazac co bedzie jak peknie kocio艂 w srodku sezonu a mr贸z dokucza okropnie

teraz do rzeczy

rzeczywiscie przesuna艂 bym zaw贸r za pompa cw do z艂acza wyminnika , odkrecajac zasobnik mniej wody wyleci z rury, podobnie zaw贸r na powrocie

ale widze jeszcze jedna rzecz, nie ma namalowanego odpowietrznika na belce zasilania OP , natomiast niepotrzebny jest na powrocie na pietrze

grzejniki musza miec w艂asne odpowietrzniki

by艂o juz wspomniane o manometrze i zaworze bezpieczenstwa ale to chyba tylko przeoczenie ze nie zaznaczone jest na schemacie

drobnych detali pewnie by jeszcze znala艂 kilka a to skr贸cic to przestawic ale to juz kosmetyka

teraz tylko pozostaje zmontowac uruchomic i cieszyc sie z dobrze wykonanej roboty

• 8 miesi臋cy temu...
Opublikowano

Witam!

Bardzo wszystkim dzi臋kuje za uwagi, kot艂ownia ju偶 z艂o偶ona wg. wytycznych i poprawianych schemat贸w, wszystko 艣miga a偶 mi艂o :) ,zero problem贸w z uruchomieniem a ciepe艂ko w domu nie do opisania(pod艂og贸wka rewelacja przep艂ywy wyregulowane, bojler nagrzewa si臋 w moment i trzyma przy naszym zu偶yciu 2 dni)

jak b臋d臋 mia艂 wi臋cej czasu dorzuc臋 zdj臋cia.Jeszcze raz bardzo wszystkim dzi臋kuje z pomoc.

Pozdrawiam

Micha艂

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.