Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem kotła ENKA SET3 18 kW (na 140 m2).

Na początku używałem trybu FUZZY LOGIC jednak nie podobało mi się jak piec chodzi w tym trybie. Przy nadmuchu na 100% kocioł cały mokry w środku aż ciekło po czopuchu i dopiero przy korekcie na 115% spalał tak że był suchy w środku. Nie wiem dlaczego tak jest. Czy powodem tego może być podwyższona wilgotność w domu? Akurat aktualnie są robione tynki. Paliwo jest suche także to na pewno nie z powodu paliwa. Do tego dosyć dużo (według mojego mniemania mi spalał) cały zasobnik w 6 dni przy aktualnych temp. zew i wewnątrz ustawione tak, że na zasilanie daje około 25 stopni C co przekłada się na jakieś 16 - 17 stopni C w domu. Postanowiłem zacząć zatem palić na ustawieniach manualnych.

Paliwo to jakiś groszek z Rosji niby 24 MJ.

Aktualne ustawienia to:

- temp. pieca 60 stopni C

- moc nadmuchu 45%

- czas podawania praca 11 s

- Czas postoju praca 37 s

- czas postoju nadzór 10 min

- czas podawania nadzór 12 s

- czas wydłużenia dmuchawy nadzór 1 s

- dmuchawa dosyć mocno przymknięta.

Ogólnie na takich ustawieniach wysokość paleniska jest w normie. Nie wiem jeszcze jak spalanie bo dopiero od dwóch dni mam takie ustawienia. Jednak najbardziej męczy mnie to, że nie mogę się pozbyć spieków. Były zarówno jak używałem FL i są teraz na manualnych ustawieniach. Przymykałem już i otwierałem pokrywę dmuchawy i nie ma to wpływu.

Czy może to być powód zbyt dużego komina (czopuch kotła fi 160 mm, a komin 270 x 140 mm)? Może to powód większej wilgotności? Może powinienem zmniejszyć moc nadmuchu jednak wtedy będzie mi zachodził smołą?

Zastanawiam się również czy ma wpływ na spalanie czas podawania i postoju w pracy? Chodzi mi o to czy lepiej podawać krócej a częściej, czy dłużej a rzadziej. Mam teraz 11 s i 37 s to ich stosunek to 3,36 s. Także jeśli ustawiłbym 6 s i 20 s to ich stosunek będzie podobny 3,33 s i czy to byłoby lepsze, czy zostać przy 11 s i 37?

Proszę o poradę jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnym przypadkiem.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam zupełnie inny kocioł od twojego ale jak mogę coś podpowiedzieć co do spieków to spieki powstają tym większe

im większa temp spalania pomóc powinno obniżenie siły nadmuchu i otwarcie przesłony tak by powietrza ilościowo nie zabrakło

a prędkość nie była na tyle duża żeby powstawało dużo spieków

co do ilości podawanego paliwa to musisz sam dobrać takie czasy podawania i przerwy podawania aby żar był na koronie paleniska i tak aby

niedopalony węgiel nie spadał do popiołu

zauważ że jak zmniejszasz siłę nadmuchu to i prawdopodobnie musisz wydłużyć przerwę podawania.

Opublikowano

Mam zupełnie inny kocioł od twojego ale jak mogę coś podpowiedzieć co do spieków to spieki powstają tym większe

im większa temp spalania pomóc powinno obniżenie siły nadmuchu i otwarcie przesłony tak by powietrza ilościowo nie zabrakło

a prędkość nie była na tyle duża żeby powstawało dużo spieków

To w jaki sposób niby ta temperatura spalania ma się zmniejszyć jeśli proponujesz nie zmieniać dopływu powietrza. Ja bym proponował na spieki przesłonę zostawić w spokoju i regulować tylko obrotami silnika.

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem kotła ENKA SET3 18 kW (na 140 m2).

Na początku używałem trybu FUZZY LOGIC jednak nie podobało mi się jak piec chodzi w tym trybie. Przy nadmuchu na 100% kocioł cały mokry w środku aż ciekło po czopuchu i dopiero przy korekcie na 115% spalał tak że był suchy w środku. Nie wiem dlaczego tak jest. Czy powodem tego może być podwyższona wilgotność w domu? Akurat aktualnie są robione tynki. Paliwo jest suche także to na pewno nie z powodu paliwa. Do tego dosyć dużo (według mojego mniemania mi spalał) cały zasobnik w 6 dni przy aktualnych temp. zew i wewnątrz ustawione tak, że na zasilanie daje około 25 stopni C co przekłada się na jakieś 16 - 17 stopni C w domu. Postanowiłem zacząć zatem palić na ustawieniach manualnych.

Paliwo to jakiś groszek z Rosji niby 24 MJ.

Aktualne ustawienia to:

- temp. pieca 60 stopni C

- moc nadmuchu 45%

- czas podawania praca 11 s

- Czas postoju praca 37 s

- czas postoju nadzór 10 min

- czas podawania nadzór 12 s

- czas wydłużenia dmuchawy nadzór 1 s

- dmuchawa dosyć mocno przymknięta.

Ogólnie na takich ustawieniach wysokość paleniska jest w normie. Nie wiem jeszcze jak spalanie bo dopiero od dwóch dni mam takie ustawienia. Jednak najbardziej męczy mnie to, że nie mogę się pozbyć spieków. Były zarówno jak używałem FL i są teraz na manualnych ustawieniach. Przymykałem już i otwierałem pokrywę dmuchawy i nie ma to wpływu.

Czy może to być powód zbyt dużego komina (czopuch kotła fi 160 mm, a komin 270 x 140 mm)? Może to powód większej wilgotności? Może powinienem zmniejszyć moc nadmuchu jednak wtedy będzie mi zachodził smołą?

Zastanawiam się również czy ma wpływ na spalanie czas podawania i postoju w pracy? Chodzi mi o to czy lepiej podawać krócej a częściej, czy dłużej a rzadziej. Mam teraz 11 s i 37 s to ich stosunek to 3,36 s. Także jeśli ustawiłbym 6 s i 20 s to ich stosunek będzie podobny 3,33 s i czy to byłoby lepsze, czy zostać przy 11 s i 37?

Proszę o poradę jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnym przypadkiem.

Pozdrawiam

Na tym forum pisano już wielokrotnie o spiekach. Zmniejszaj dopływ powietrza ale nie przesłoną i obrotami jednocześnie bo się pogubisz. Ustaw przesłonę w jakiejś pozycji i reguluj tylko obrotami. Z tych czasów widać że masz ustawioną dużą moc palnika. Nie wiadomo jaki masz przepływ paliwa przez ślimak ale być może stosunek czasów 3,3 daje przy spalaniu taka temperaturę ze regulacja samym powietrzem nic nie da bo w efekcie zakopcisz piec. Spróbuj opcji powiedzmy 1/6 czyli np. podawanie 6s i przerwa 36. Jeśli wyregulujesz dmuchawę i będzie mało spieków to możesz stopniowo zwiększać moc palnika. Ze swojego doświadczenia wiem że im mniejsze czasy przy zachowaniu ich stosunku tym lepiej jeśli masz problemy ze spiekami. U siebie ustawiłem minimalny czas podawania czyli 5s. Groszek masz workowany czy luzem?

Opublikowano

Witam

Posiadam ten piec już drugi sezon+sterownik ecomax 800 ogólnie jestem zadowolony spalanie w okolicach 20kg na dzień, korzystam z FL bo jest to wygodne nie wykorzystuje tak pieca na maxa tylko sobie sam dobiera parametry, ale najgorsze jest walka z zawleczką przestrzegam użytkowników podajnika ,często sie psuła i ostatnio w podajniku mi coś piszczało, i musiałem do serwisu dzwonić żeby wymienili podajnik

narazie po wymianie dobrze ale nie wiem jak długo

Opublikowano

Nie wiem czy czytaliście instrukcję ale tam wyraźnie jest napisane że piec automatycznie dobiera wszystkie parametry optymalnie i jest zaznaczone żeby mieć otwartą na full przesłonę dmuchawy, ja się do tego stosuje

nic nie majstruje. Oczywiście też mam spieki ale bez przesady i zaznaczam mam dobry ekogroszek bo sam wożę ze śląska. Mam dużo znajomych którzy korzystają z różnego eko ale nikt nie ma czystego popiołu ze spalania ,to co inni mówią to bajki nie wierzcie w cuda.