Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

 

Problem mój polega na bardzo słabym spalaniu, słaby cug, duże dymienie na zewnątrz kotła, smoła na ściankach i non stop piec i komin zapchany sadzami.

Piec to stary śmieciuch(około 8 lat), wymiany bym dokonał ale nie mam pewności czy to pomoże. Dom ma 30 lat, piwnica, parter, pierwsze piętro i strych także komin ma wysokość około 10 metrów. Odkąd pamiętam, zawsze występował ten problem, również na poprzednim kotle, jakoś sobie z tym radziłem ale od kilku lat założyłem własne gniazdko, a mamę wspierałem każdej zimy ale już siadam, podobno kiedyś ojciec dawał sobie rade i było ok, dzieciak byłem, nie pamiętam. Moje pytania:

- załączyłem ilustracje swojego kotła, nie bardzo wiem jakiego typu on ma spalanie bo(fachowcem nie jestem, ale) nie widzę w tym ani dolnego spalania ani górnego, coś po środku, proszę o stwierdzenie czy wszystko jest ok.

- w budynku występują dwa kominy w odległości około 2 metrów, w drugim kominie występują otwory do wentylacji grawitacyjnej, jest to dokładnie dwa metry od kotła, czy istnieje możliwość powstania sytuacji w której przez dwa prawidłowo działające kominy powietrze w komorze spalania w jakiś sposób zawirowało/ cofało się/ osłabiało cug?

- na ściankach pieca na okrągło powstaje smoła, dzieje się to przy paleniu różnym węglem, nie pali się plastików itp., jest to efekt nieprawidłowego spalania ale dlaczego?

 

Dom 120mkw, piec 15kW, przy połączeniu piec - komin wszystko szczelne.

 

Proszę o radę.

Pozdrawiam.

kocioł.bmp

Opublikowano

Piec tak naprawde to do palenia bardziej od góry jak od dołu ale jeżeli zastawiłbyś górny przelot szamotem to będzie dolny'

Jak narazie to ja paliłbym w nim cyklicznie od góry zasypać spalić i tak codziennie.((oczywiście na sterowniku))

Lub załatać góre szamotem i palić tradycyjnie od dołu ale na miarkowniku i wtedy będzie eleganckie spalanie.

Komin trzeba sprawdzić na całej długości czy jest drożny i wyczyścić może jest zarośnięty smołom lub ma zbyt mały przekrój.

Smoła w piecu powstaje tylko gdy spalamy paliwa na zbyt małej temperaturze ok. 40-45*C

Opublikowano

A jaką temperaturę na piecu trzymasz, nie za małą, ile komin nad dach wystaje, czy nie jest schowany za stromym dachem. Powinien wystawać poza kalenicę. Na stronie kominiarze.pl w galerji jest rysunek prawidłowego usytuowania komina ponad dachem. Czy do twojej kotłowni, mniemam że w piwnicy prawidłowo dochodzi powietrze z zewnątrz, może piwnica jest szczelna. Znam przypadek gdzie gość do rozpalenia w piecu otwierał drzwi od garażu bo lepiej mu sie rozpalało i nie dymiło, poprostu brakowało napływu powietrza aby ciąg kominowy mógł zaistnieć.

Opublikowano (edytowane)

piec to zwykły stary śmieciuch, bez sterownika, no i dmuchawki, zazwyczaj jak przyjeżdżam pale do oporu, 60-70-80*C, i później nic, . Komin wystaje ponad dach. Komin ok, sam wchodzę i czyszczę. Braku powietrza nie biorę pod uwagę z tego względu, że w tym roku wymieniłem okna, a jeżeli przy starych nieszczelnych było identycznie to chyba nie to. Nie mogę znaleźć informacji jak liczyć/ dopasować luft komina do pieca, może mam luft komina za mały w stosunku do wymagań pieca. Mam możliwość pożyczenia miernika pomiaru przepływu powietrza, czy jak zrobię pomiar to będzie to jakimś wyznacznikiem ciągu spalin?

Edytowane przez voycor
Opublikowano

dobrze radzi Robogaz:

.... załatać góre szamotem i palić tradycyjnie od dołu ale na miarkowniku i wtedy będzie eleganckie spalanie.

.....

 

W Twoim kotle palenie od dołu jak teraz powoduje, że większość produktów odgazowania paliwa wpada do wymiennika i dalej do komina zanim zostanie spalone i zasyfia je łącznie z całą okolicą. Więc zastaw górny prześwit jak radzi Robogaz i pal jak teraz, a się zdziwisz, że wcześniej na to nie wpadłeś. Możesz dodatkowo wyłożyć strefę spalania cegłami szamotowymi, że by podnieść temperaturę spalania, ale to kwestia wymiarów kotła.

Opublikowano

Wniosek taki, że piec do wymiany. Zrobię jak radzicie, załatam górę i dam znać co się dzieje. Dzięki serdeczne, mam wielką nadzieję, że będzie ok. :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

Jak będziesz palił uchyl jakieś okienko czy drzwi może masz za szczelne pomieszczenie, jak masz rozwiązany dopływ powietrza do kotłowni? Bo żeby przerobić go na dolniaka to potrzebny dobry cug.

Edytowane przez spidoman

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.