Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pedro nie kupuj tego badziewia. Stalmarka mam kilka sezonów i decyzja o jego zakupie była moją najgorszą w życiu. Szkoda zdrowia i pieniędzy. Jeżeli do tego dodamy chamskie rozwiązywanie problemów przez kierownictwo firmy to zakład produkcyjny powinien zostać z tego powodu zamknięty.

p.s. aaa jeżeli chodzi o certyfikaty odnośnie ekologiczności to można je powiesić w WC bo treść tam zawarta nie ma nic wspólnego z rzeczywistością - mówię tu z punktu widzenia użytkownika a nie kolorowych folderów reklamowych

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, dziękuję. Po prostu nie rozumiem, dlaczego? Budowa-design są takie same, jak na przykład Witkowski, po prostu mieć inny sterownik i kolor. Witkowski jest również zły wybór? Wśród moich ulubionych jest: Stalmark Duo PID, Witkowski KMB RP plus i na Aukro.cz / Allegro.pl dostępny TRAFILINE.

Jaki kocioł polecacie? Chcę czopuch na gore. Ruszt z dłuższego ogrzewania drewna (cca 40 cm).

Edytowane przez PedroKV
  • 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam 

Od 2008 roku użytkuję kocioł Stalmark 30 KW w produkcji sadzy był niezastąpiony . Juz nawet nie bede sie rozpisywał co ten kocioł potrafi bo w wiekszosć na tym forum użytkuje własnie tego typu kopciuszka .  

Ale powiem tak . Po zastosowaniu patentu kolegi  neokowal1  kopcenie i brudzenie ustało .  Z uwagi na to ze mam większy kociołek byłem zmuszony zastosować na sciankę podpierającą jedną płytkę szamotową szerokości 6 cm a drugą 3 cm ponieważ przy dwóch  płytkach o wymiarze 3 cm cegła która miała służyć za daszek po prostu była za krótka.  Dolne drzwiczki zabezpieczyłem również płytka szamotową.

Ale powiem wam szanowni forumowicze ze ogień teraz idzie jak z wielkiego pieca na Hucie Katowice . Czy ubyło mocy trudno mi powiedziec bo na razie jeszcze jest w miare ciepło natomiast  wode podgrzewają mi solary (słoneczko jeszcze daje rade) .

Podsumowując powiem że patent kolegi jest w 100% trafiony . 

Szkoda ze wczesniej tutaj nie trafiłem.  Dziekuje  neokowal1

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam !

Do wszystkich co chcieli by ograniczyć ilość sadzy w kotle tłokowym tak jak sugerowal End , tylko bez modulacji obrotow dmuchawy , pomoge poprzez PW .

U mnie bez dodatkowych dopalaczy ( mam sadzopyre ) BARDZO spadla ilość sadzy .

Przegladajac fora , często się zastanawiam dlaczego , a szczególnie przy tego rodzaju kotlach i przy paleniu intensywnie ciaglym nie pisze się nic o sterowaniu kotlem za pomocą tylko histeryzy , ja to stosuje ( wymagany jest prawidlowy i prawidłowo zamontowany zawor czterodrogowy )  caly układ bardzo stabilnie pracuje , latwiej jest go wyregulować no i efektywniej  ( efektywność może dochodzić do + , - 30% , przetestowałem )

Serdecznie pozdrawiam !

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy na forum są osoby borykające się z tymi tłokowcami Stalmarka i ich nieefektywnym spaleniem (generowaniem sadzy)? Chętnie posłucham innych doświadczeń jak to ograniczyć. Próbowałem z "deflektorem" na cegłach szamotowych, ale nie zdawało to egzaminu. Obecnie kombinuję jak podwiesić o pierwszą półkę wymiennika stalowy ruszt na grubą blachę (lub cienki szamot), która będzie nad paleniskiem.

Edytowane przez mefjuu