Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam piec zębiec kwkd i poszukuje sterownika do pomp.

Chciałbym aby sterownik mógł obsługiwać sterowanie pompą CO, CWU, podłogową.

Znalazłem sterownik firmy TECh ST-40 który obsługuje 3 pompy ale jest on przystosowany do pieca z podajnikiem, a mnie interesuje sterownik samych pomp.

Zna ktoś taki sterownik, bo wszystkie jakie widziałem obsługują tylko 2 pompy - pompę co i cwu.

Czy pozostaje zakup 2 sterowników?

Opublikowano

Auraton Multi 1111, może obsługiwać nawet cztery pompy. W miejsce wentylatorowa może być podpięta 4 pompa. Albo wyjście jest niewykorzystane. każda pompa ma swój czujnik temperatury. prosty , tani. osobiście używam do sterownia kotłem

Opublikowano

Czytałem o kilku minusach tego sterownika:

-Sterownik po wyłączeniu zasilania pamięta wszystkie nastawy, ale nie pamięta że miał włączony PRIORYTET CWU trzeba włączyć od nowa - (kłopotliwe gdy w nocy na chwilę prąd wyłączą.)

-Jeżeli nie ma włączonego priorytetu i pracują obie pompy, to pompa CWU powinna się wyłączać, gdy temp. pieca spada poniżej temp CWU, by nie wychładzać bojlera.

-Brakuje przełącznika LATO/ZIMA, by na lato ręcznie nie przestawiać sterownika, by nie grzał CO, a tylko CWU, lecz, gdy dojdzie do przegrzania pieca np.85stC to włącza pompę CO i w ten sposób schładza piec.

Zaletą sterownika jest jego niska cena.

Zna ktoś inne sterowniki do obsługi 3 pomp?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tyle ze st 40 kosztuje 500zł, a za tyle można mieć kilka sterowników do obsługi pomp. Tylko ze wole mieć jeden sterownik zamiast dwóch, ale widze ze prócz Auratona Multi nic do obsługi dwóch pomp nie znajde.

Opublikowano

Osobiście mam sterownik i jeśli chodzi o priorytet to pamięta. Pompa wyłącza się gdy temperatura kotła jest poniżej temperatury c.w.u., to ostatnie zadanie wykonałem osobno. To taka informacja gwoli wyjaśnienia.

Czytałem o kilku minusach tego sterownika:

-Sterownik po wyłączeniu zasilania pamięta wszystkie nastawy, ale nie pamięta że miał włączony PRIORYTET CWU trzeba włączyć od nowa - (kłopotliwe gdy w nocy na chwilę prąd wyłączą.)

-Jeżeli nie ma włączonego priorytetu i pracują obie pompy, to pompa CWU powinna się wyłączać, gdy temp. pieca spada poniżej temp CWU, by nie wychładzać bojlera.

-Brakuje przełącznika LATO/ZIMA, by na lato ręcznie nie przestawiać sterownika, by nie grzał CO, a tylko CWU, lecz, gdy dojdzie do przegrzania pieca np.85stC to włącza pompę CO i w ten sposób schładza piec.

Zaletą sterownika jest jego niska cena.

Zna ktoś inne sterowniki do obsługi 3 pomp?