Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

muszę kupić nowy palnik aby spalał lepiej paliwo jaki najlepiej wybrać słyszałem ze brucer jest dobry?.aktualnie mam zwykły na ekogroszek piec eko tech 18 kw

Opublikowano

Tez palę na zwykłym palniku firmy Pancerpol. Na pewno o oczko wyżej i lepszy będzie palnik obrotowy tej firmy - od niedawna ma na obrzeżu talerza retorty jeszcze taki rant co sprzyja lepszemu dopalaniu.

Generalnie brucer jest większym i lepszym palnikiem - z tego powodu że jest większy to pewnie nie pasuje do każdego kotła z uwagi na gabaryty. Nie miałem takiego palnika - a jedynie na forach wyczytałem, że palnik ten w połączeniu ze sterownikiem eCoalem gorzej sobie radzi ze spalaniem na małych mocach i przesypuje paliwo. No ale to wtedy użytkownicy tych palników ratują się w ten sposób, że zaklejają niektóre otworki nadmuchowe palnika.

Uparcie zbieram informację o różnych palnikach bo też kiedyś na pewno wymienię na inna wersję. Na razie staram się kupować bardzo dobry ekogroszek i na spalanie w stałej retorcie nie narzekam.

Opublikowano

brucer-a można znaleźć w wersji (prawie) kwadratu, dużo mniejszy, z przeznaczeniem do mniejszych kotłów lub do pelletu, owsa, itp.

Faktycznie w połączeniem ze sterownikiem e-coal producent kotła zalecił zaklejenie okrągłych otworów i wymianę dmuchawy na dużo mniejszą, ale teraz duet spisuje się elegancko :) Na zwykłym sterowniku, również działał bez zarzutu.

Polecam palnik, spali prawie wszystko, groszek, eko-groszek, miał, pellet, owies.

pozdro

j

Opublikowano

P.S.

Tylko nie jestem pewien czy mniejszy palnik występuje pod nazwą brucer

Opublikowano

Chyba konkurencyjny palnik to tzw. "mała ekoenergia"