Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!Chciałbym zapytać się szanownych kolegów czy może ktoś użytkuje kocioł Faustmann z Wągrowca,lub coś może napisać o tym kotle.www.faustmann.net.pl

Chodzi głównie o ten zasypowy-miałowiec.Pozdrawiam

Edytowane przez bartus8
Opublikowano

Witaj

Mam ten kocioł - to typowy górniak - od 7 lat, konkrenie KSBS 22. Na pierwszy rzut oka wygląda solidnie i takiż chyba jest. Do tej pory nic się w nim nie popsuło (odpukać!). Nie wiem jak obecnie, ale wtedy miał na wyposażeniu dmuchawę ogromnej wydajności bez żadnej przysłony (zmieniłem) i bardzo prosty sterownik SW 100 PW, na którym można ustawić temp do jakiej ma dochodzić piec (no i w pewnym zakresie czas przedmuchu).Kocioł posiada poziomy wymiennik - łatwość czyszczenia, szyber w czopuchu (zdemontowałem).

Miału mieści się w nim 4,5 dziesięciolitrowych wiaderek i w największe mrozy starczało na max 12 godzin - może taki miał (miałopiasek raczej), może taki dom (ogrzewane ok 120m2, wyżej piętro 90m2 nieogrzewane jeszcze). Od trzech lat zrezygnowałem z miału - palę groszkiem, dmuchawę zmieniłem na mniej wydajną, zasuwę na wylocie zasłoniłem w 90% (kocioł posiada takąż) i jest poprawa - pełen zasyp średnio 18-20 godzin. Myślę nad tym by założyć miarkownik - czas spalania powinien jeszcze się wydłużyć... Poza tym kocioł "łyka" w zasadzie każdy opał - paliłem drewnem, trocinami, miałem z owsem (dla próby)

Mankamentem, jak dla mnie, jest uchylny ruszt (w zasadzie niemożliwe sceramizowanie), brak drzwiczek paleniskowych, brak pomiaru temp spalin, mało zaawansowany sterownik

Kilka fotek:

post-21545-0-53258900-1315508936_thumb.jpg

- górna część kotła

post-21545-0-36934200-1315509077_thumb.jpg

- dolna część kotła

post-21545-0-10944000-1315509111_thumb.jpg

- górna część komory zasypowej

post-21545-0-23149300-1315509170_thumb.jpg

- uchylny ruszt

To chyba tyle, jeśli masz jakieś pytania - wal śmiało

Pozdr, Rysiek

Opublikowano

Witam!Dzięki za odzew.Wiem,że kocioł posiada regulowany nadmuch,tz albo od góry albo od dołu.Powiedz proszę,czy często z tego korzystasz?Czy to jest przydatne?Pytam, ponieważ kotły są dość drogie,czy są warte tych pieniędzy :rolleyes:

Pozdrawiam

Opublikowano

Sie masz bartus8

To nie jest nadmuch od góry lub dołu - to podział na powietrze pierwotne i wtórne (fakt - regulowane) potrzebne do prawidłowego spalania w górniaku. Ja akurat mam dolne przysłonięte w 90% a górne tak w 75%. Warunek jest jeden - by to dobrze działało wentylator musi chodzić cały czas (inaczej nici z powietrza wtórnego i kiszenie opału) - więc albo odpowiednia regulacja dmuchawy i kotła, albo sterownik z pid, albo przeróbka kotła na miarkownik....

Pozdr, Rysiek