Problemy Ze Sterownikiem
Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:38
Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem kotła AQUA DUO z Termo-Techu 20 KW ze sterownikiem ST-48. Palę w nim od czwartku. I oczywiście mam problem ze ekonomicznością spalania. Przez dwa dni palenia wciągnął mi cały podajnik aż w niedzielę wygasł bo już nie miał paliwa. Kombinuję z różnymi ustawieniami posiłkując się radami Timona, ale narazie idzie kiepsko.
Może trochę o domu. Powierzchnia do ogrzania 160m2 z czego jakieś 28m2 podłogówki 11 grzejników KERMI + 2 ręcznikowce w łazienakch (jeszcze nie zawieszone), sciany jeszcze nieocieplone (ale będą na jesieni) z MAXa na 29 cm gr. bez poddasza użytkowego, dwie kondygnacje + strych nieużytkowy. płyta izolowana 13 cm styropianu + wylewka. dom narazie niezamieszkały. zawór czterodrogowy, bojler 120litrów (narazie go nie podgrzewam - temp na nim 30C). bojler na osobnej pompce.
Po pierwszym grzaniu od czwartku do soboty w domu zrobiło się 21 stopni tam gdzie podłogówka nawet więcej (w zimie dom stał nieogrzewany wcale). Temp. OK ale spalanie bardzo duże.
Eko nie jest chyba najwyższej jakości bo się trochę spieka, ale w palcach się rozpada.
Dziwi mnie, że piec dość długo dochodzi do temp zadanej (55C). Przy małej mocy dmuchawy był nawet problem z uzyskaniem temp. zadanej.
Wczoraj jak chodził na ustawieniach 13s/38s/35% to załączał się na 10 minut i wchodził w podtrzymanie na ok. 10 minut.
Dzisiaj zmieniłem mu ustawienia na 8s/32s/35%, ale chciałbym w sumie jesczce skrócić czas podawania i dopiero resztę regulować do tego.
TIMON proszę pomóż. Wytłumacz mi skąd się bierze mniejsze spalanie w sytuacji, gdy tak jak piszesz, piec chodzi dłużej nawet 30-40 minut do temp. zadanej a potem tylko 10 minut w podtrzymaniu. Nie potrafię tego ogarnąć.
Czy taki sam jest czas dochodzenia do zadanej jak ustawisz mi 55C jak np.60C?
Występuje też takie zjawisko: złapie 55C potem w podtrzymaniu wskoczy na 56C, potem spadnie do 53C załącza się, ale już w trybie pracy zdąży spaść jeszcze do 51C i dopiero rośnie.
Temp. wody na powrocie 40C - stała. Zawór 4D na 7 - można tu jeszcze coś przykombinować?
Zebrało się już trochę sadzy na wymienniku i ściankach.
Zauważyłem też, że dmuchawa na 35% ale z otwartą przysłoną do połowy daje taki sam efekt jak z przysłoną na 1 cm i mocą 80% tylko płomień nie jest tak wysoki i nie leci w komin.
Proszę TIMON daj jakieś rady, powiedz na czym się skupić żeby zmniejszyć spalanie.
Napisano 03 kwiecień 2012 - 14:49
jeśli domek niezamieszkany to ustaw zawór tak aby w domu było około 15-16st to wystarczy i do tego bardzo częste wietrzenie wszystkich pomieszczeń. nie wiem czy masz termostaty na kaloryferach ale bardzo by pomogły przy wietrzeniu,
sprawa ze spalaniem w zależnosci od mocy wyglada następująco
sa 2 szkoły
A- palimy z dużą mocą taka by kociołek szybko osiągnął temperaturę zadaną i dłużej był w podtrzymaniu
B- palimy "delikatnie" z taką moca która wystarczy tylko na tyle aby kocioł osiągnął zadaną i to po dłuższym grzaniu i przechodził w podtrzymanie na bardzo krótko
wg mnie wadami pracy dwustanowej jest duża ilosć wahań temperatury w całym układzie. kocioł grzejąc do zadanej ogrzewa cały zład wody i potem się wyłącza, zład w tym czasie oddaje ciepło i stygnie, im dłużej stygnie tym potem jest więcej do ponownego ogrzania.
dodatkowo przy pracy z dużą mocą wzrasta prawdopodobieństwo większych strat wynikających z wysokiej temperatury spalin(strata kominowa), do tego dochodzi strata związana z niepełnymm i niecałkowuitym spalaniem jaka ma miejsce w podtrzymaniu gdzie węgiel na palniku spala się z bardzo małą ilością tlenu a więc spala się nie do końca, pozorny zatem odpoczynek długi w podtrzymaniu może skutkować tym że porcje węgla znajdujące się na palniku w tym czasie się marnują- nie ma wymiernych korzyści z ich spalenia poza utrzymaniem żaru
Musisz sam wybrac jak chcesz palić czy ostro czy delikatnie. jeśłi chcesz sprawdzić różnice to wykonaj kilka pomiarów, stoper kartka długopis i zabawa w liczenie, ilość cykli potrzebna do zagrzania wody do zadanej przy pracy z dużą mocą oraz z małą- pamiętaj aby warunki pracy były zbliżone czyli temperatura zewnętrzbna oraz korzystanie z CWU na tym samym poziomie.
co do pracy dmuchawy to klapka służy do ograniczania ilości dostarczanego powietrza. w przypadku który opisujesz do złoża trafia przy otwartej klapce więcej powietrza ale pod mniejszym ciśnieniem czego efektem jest niższa temperatura złoża i bardziej leniwy płomien, efektem będzie też pośrednio mniejsza ilość spieków właśnie na skutek niższej temperatury panującej w tym małym ognisku.
wzrost ciśnienia a wiec i prędkości przepływu powietrza podnosi temperaturę ale i wzrasta spiekanie
rady zatem na spieki to albo mniejszy nadmuch albo skracanie przerwy podawania
teraz masz dobry czas na zabawę i poznanie kotła
dla ułatwienia kilka rad
1)-jak zwiększyć moc kotła - poprzez skrócenie przerwy podawania oraz poprzez zwiększenie mocy nadmuchu
2) jak zmniejszyć moc kotła- poprzez wydłużenie przerwy podawania oraz poprzez zmniejszenie siły nadmuchu
AD 1,2 musisz pamietać że korekty dokonujesz jednym parametrem ale oba sa ze sobą powiązane, w pewnym momencie dalsze skracanie lub wydłużanie przerwy musi nieść za sobą korektę siły nadmuchu inaczej albo wyst ąpi niedopalony węgiel albo spieki i zapadanie się żaru wgłąb palnika
3) jak zmniejszyć ilosć spieków- poprzez skrócenie przerwy podawania lub zmniejszenie siły nadmuchu
4) jak pozbyć się niedopalonego eko- poprzez wydłużenie przerwy podawania lub zwiększenie siły nadmuchu
5) jak radzić sobie z opadającym kopcem- poprzez skrócenie przerwy podawania lub zmniejszenie siły nadmuchu
6) jak radzić sobie ze zbyt wysokim kopcem- poprzez wydłużenie przerwy podawania lub zwiększenie mocy nadmuchu
teraz pozostaje już tylko Twoja praca polegająca na poznaniu i ropzoznawaniu mechanizmów jakie zachodzą w kociołku
z czasem będzie to coraz łatwiejsze aż dojdziesz do stanu kiedy będziesz dokonywał korekt intuicyjnie
sugeruję prace z taka mocą aby kociołek dawał radę zagrzać wodę i był w podtrzymaniu kilka minut nie więcej.
to wystarczy w obecnych warunkach.
jeśli chodzi o spalanie to teraz niech priorytetem będzie właściwe dopalenie a nie ilośc spalanego opału. jak dom się wygrzeje to wtedy pomyślisz o ekonomii
jeszcze słowo o spiekalności węgla- im jest większa tym krótsze stosuj czasy podawania wtedy będzie niższa temperatura spalania tych porcji i mniej bedą się spiekały
zmian dokonuj jednak proporcjonalnie żeby nie zmieniać mocy kotła
czyli jeśłi masz 8sek podawnie i 40 sek przerwy to analogicznie niech będzie 7/35, 6/30. 5/25
jeśli wegiel ma niską spiekalnośc możesz podawac więcej nawet powyżej 10 sek
wszystko jednak musisz sprawdzić sam metodą prób i błędów
"Zawsze pracuj nad czymś ważnym. Ale tylko po to, żeby uniknąć robienia czegoś nawet ważniejszego".
John Perry (ANTYNOBEL 2011)
Napisano 03 kwiecień 2012 - 18:22
Napisano 03 kwiecień 2012 - 20:02
Użytkownik TIMON120777 dnia 03 kwiecień 2012 - 14:49 napisał
Próbuje teraz ustawienia 7/28/40 Piec pracuje około 37 minut i 9 minut przerwy
Mam wrażenie że się lepiej dopala.
Mógłbym Ci podesłać jakieś fotki żebyś ocenił kopiec i popiół?
Co masz na myśli pisząc ustaw zawór żeby było 16C?
Napisano 03 kwiecień 2012 - 20:22
w temacie zaworu- nie wiem czy masz z regulacją ręczną czy automat ale ustaw go tak żeby w domu było około 16stC- jeśli nie mieszkasz to w zupełności wystarczy by zmusić mury do oddawania wilgoci i nabrania temperatury, za chwilę przyjdą cieplejsze dni i zrobią resztę
trochę mnie dziwi że przy dość dużej mocy- 7/28 to stosunek 1:4 a więc dosyć bogato a nadmuch tylko 40
pozostaje jeszcze pytanie jak masz ustawiony nadmuch w menu serwisowym??? no i jaki model dmuchawy???
wrzucaj fotki pisz co Cię boli mam nadzieję że pomogę
"Zawsze pracuj nad czymś ważnym. Ale tylko po to, żeby uniknąć robienia czegoś nawet ważniejszego".
Napisano 03 kwiecień 2012 - 20:27
Użytkownik Bfly dnia 03 kwiecień 2012 - 18:22 napisał
zbiegło się kilka przyczyn i w efekcie wywaliło alarm, gdzieś mocniej słoneczko, gdzieś się jakiś zawór zamknął a kociołek właśnie w najlepsze sobie pracował i nagle zrobiło się sporo za dużo ciepła w zapasie więc żar powoli sobie opadał i rozgrzewał palnik a od niego rurę podajnika i alarm gotowy.
u mnie w tym sezonie na dwustanowym był spokój a na automacie który testuję mi alarm wywaliło a nie podejrzewałem go wcale o to że do tego doprowadzi. stało się jednak inaczej- kiepski odbiór ciepła + działanie algorytm wzbogacające mieszankę + trochę za duża moc ustawiona dla podtrzymania i pozamiatane. a zeliwny palnik rozgrzewa się dość szybko i dość mocno więc wyło sobie pięknie - życie.
alarm po to jest żeby nie doszło do zapłonu.
Napisano 04 kwiecień 2012 - 06:56
Kocioł pochodził na ustawieniach 7/28/40 ale przez noc wciągnął dużo eko.
Dzisiaj zostawiłem go z ustawieniami 10/30/40. Więc zwiększyłem moc. Zobaczymy.
Jakiego rzędu wartość mocy dmuchawy powinna być zadana dla ustawień 1:3 czy 1:4?
Powiem szczerze, że w menu serwisowym nie widziałem jakiś dodatkowych ustawień dmuchawy.
Postaram się dzisiaj zrobić fotki i załączyć do posta.
Kurczak, cały czas nie rozumiem dlaczego palenie z małą moc powoduje oszczędności na eko. Czy ilość cykli w obu przypadkach nie będzie taka sama albo co najmniej zbliżona?
Mówiąc o zaworze masz na myśli zawór 4D? U mnie jest z pokrętłem w skali 1-10 firmy WOMIX.
Użytkownik pumba edytował ten post 04 kwiecień 2012 - 06:57
Napisano 04 kwiecień 2012 - 14:01
Przykład:
przy ustawieniach 13/38/35 piec chodził ok 10 minut i 10 odpoczywał
przy ustawieniach 7/28/40 piec chodził ok 40 minut i 10 odpoczywał
co z tego wynika: czas odpoczynku taki sam, ale w 1 przypadku ilość cykli w ciągu godziny świadczy o tym że ślimak podawał eko przez 468 s a w drugim przez 607 s.
tzn. że w 2 przypadku podał więcej eko niż w 1 czyli zużycie było większe. Nie rozumiem zatem skąd się bierze oszczędność na mniejszej mocy pieca.
Timon wytłumacz mi to bo może gdzieś mi się wkrada jakiś błąd logiczny.
Napisano 04 kwiecień 2012 - 14:57
spalanie z małą mocą powoduje dostarczanie tylko takiej ilości ciepła jaka jest potrzebna do wyrównania strat.
bierzesz pod uwagę tylko czas pracy podajnika ale zapominasz o tym ile ciepła przy dużej mocy poszło w komin na skutek wiekszej straty kominowej. zamontuj termometr na czopuchu i łatwiej Ci będzie zrozumieć zależność. nie wiesz jaka była temperatura spalin przy pracy z dużą mocą i jaka sprawność, to samo tyczy się małej mocy. żeby mieć pogląd to musisz przeprowadzić test w dłuższym okresie czasu- 2-3 doby a najlepiej spalić cały zasobnik i wtedy będziesz wiedział
zastanawia mnie również jak wyglada popiół przy obu ustawieniach???. przy wyższej mocy masz mniejszy nadmuch- czy wegiel jest właściwie dopalony???
dużo niewiadomych jak na wyciągnięcie wniosków.
co do zaworu to myślę o 4 drogowym właśnie.
ustaw go tak żeby w domu było te kilkanaście stopni a na kotle w okolicy 55-60- pilnuj temperatury powrotu
policzę po swojemu te Twoje wyniki
zacznę od mniejszej mocy
7/28- czas pracy 40 minut oraz 10 minut postoju zatem cały cykl praca + postój to 50 minut
w tym czasie mamy 7+28=35sek -1 cykl podanie +nadmuch w ciągu 40 minut czyli 2400sek takich cykli było 68,57 a ponieważ każdy zaczyna się od podawania to będzie 69cykli podawania po 7 sek = 483sek
przy pracy z dużą mocą aby grzać przez 50 minut musi wystąpić 3 cykle grzania oraz 2 cykle podtrzymania - praca 10 minut + podtrzymanie 10 minut= 20 minut*2,5
w tym czasie mamy 30 minut pracy 13+38=51sek/cykl
30 minut -1800sek dzieląc na 51=35,29cyklu akurat 1/3 to podawanie więc 36 cykli pracy podajnika po 13 sek =468 sek
różnica 15sek na korzyść dużej mocy ale pytanie jak ta różnica przekłada się na sprawnośc oraz to co pozostało po spalaniu tego opału
nic nie wiemy o temperaturze spalin oraz o jakości popiołu
jak to będę wiedział to wtedy będę mądrzejszy
nie liczy się czas pracy kotła poświęcony na doprowadzenie do wyrównania strat- liczy się sprawność a to nie tylko czas pracy podajnika ale równiez ilosć ciepła podczas tej pracy przekazana do układu.
jeśłi sprawność będzie kiepska i straty duże to w długim okresie czasu okaze się że paląc z większą moca więcej wyrzucamy w postaci kiepskiej jakości popiołu oraz dogrzewając atmosferę poprzez komin
Użytkownik TIMON120777 edytował ten post 04 kwiecień 2012 - 14:57
Napisano 05 kwiecień 2012 - 08:32
skręciłem zawór 4D na pozycję 3.
Temp na zasilaniu spadła do 40C i wyrównała się z powrotem (gdzie też jest 40C) - grzejniki się zrobiły lekko ciepłe (na termostatach nic nie robiłem wszystkie są na 5)
Na kotle momentalnie wzrosło do 62C, podkręciłem więc kocioł do zadanej 57C i zastosowałem ustawienia 6s/33s/33%.
Po kilku godzinach palenia trzeba przyznać że dopalanie jest dużo lepsze a i popiołu dużo mniej. Piec chodzi około 17 minut ale w podtrzymaniu jest jakieś 33 minuty.
Zauważyłem też wybierając popiół, że powietrze z dmuchawy ucieka też spod palnika - czy on powinien być uszczelniony, jeżeli tak to w jaki sposób?
Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcia popiołu i wrzucić fotki do posta. Po świętach zamontuje też termometr na czopuch - dam znać.
Zastanawiam się też dlaczego ciśnienie na piecu jest jakieś 0,35 bara a na sieci jest cały czas 0,5 bara. Jak skręciłem kiedyś grzejniki to na piecu spadło nawet do 0,1 bara a na sieci było cały czas 0,5 bara.
Napisano 05 kwiecień 2012 - 16:16
palnik trzeba uszczelniać, masz brucera pewnie- prostokątny żeliwny- więc trzeba zdjąć koronę i czarnym silikonem w rowek pod spodem potraktować i założyć ponownie. spytaj wujka Google-a na pewno są jakieś fotki jak robić a jak nie znajdziesz to pisz podpowiem chociaż myślę że nie będzie potrzeby, oczywiście na wygaszonym kotle i wystudzonym palniku bo inaczej poparzenia i natychmiastowo twardy silikn czyli d.... z roboty.
ja wyznaję zasadę sterowania temperaturą w pomieszczeniach przy pomocy termostatów na kaloryferach ale ten temat zostawiam Ci na zimę. teraz masz wilgoć wygonić więc niech chodzi na otwartych, przy okazji przy pełnym przepływie łatwiej skontrolować czy wszystkie kaloryfery równo grzeją i ewentualnie wyregulować instalację
Napisano 05 kwiecień 2012 - 17:29
Napisano 05 kwiecień 2012 - 17:54
Napisano 05 kwiecień 2012 - 20:21
Powiem sszczerze że na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Fotki zrobione podczas podtrzymania.
Ustawienia 6/32/40.
To co wygląda jak spieki rozkrusza się w palcach na popiół.
DSCF0503.JPG 2,05 MB
12 Ilość pobrań
DSCF0504.JPG 2,85 MB
5 Ilość pobrań
DSCF0505.JPG 2,69 MB
10 Ilość pobrań
DSCF0506.JPG 2,55 MB
8 Ilość pobrań
DSCF0507.JPG 2,49 MB
8 Ilość pobrań
Napisano 06 kwiecień 2012 - 08:04
przeczytaj sobie ten wątek tam kolega bregho opisuje walkę z podobnym jak twój zestawem tylko o mniejszej mocy. są też informacje jak korygować nastawy w menu serwisowym.
możesz przenieść się na tamten wątek - jest bardziej związany z Twoim kotłem i ja też tam bywam
http://forum.info-og...__fromsearch__1
Napisano 10 kwiecień 2012 - 07:37
na ustawieniach 7/42/45 spaliłem cały zasobnik w 3 dni.
Ten kocioł to mnie chyba z torbami puści.
Napisz proszę na jakich ty ustawieniach pracujesz i jakie masz mniej więcej czasy pracy kotła i czasy podtrzymania.
Wczoraj zmieniłem ustawienia na 15/60/80 - dochodzi do zadanej w 17 minut i 22 jest w podtrzymaniu. O dziwo węgiel się lepiej dopala i jest mniej spieków. Wieczorem zamieszcze fotki.
Ale to spalanie mnie przeraża. W domu jest ciepło 20C. Zawór 4D skręcony na 4.
A jak masz np. ustawioną przysłonę na wentylatorze i klapkę na czopuchu?
Użytkownik pumba edytował ten post 10 kwiecień 2012 - 07:59
Napisano 10 kwiecień 2012 - 07:52
poza tym nawet gdybym pracował na swoim sterowniku to moje ustawienia nijak się maja do Twojego kotła, Twojego paliwa, Twojej instalacji oraz Twojego komfortu cieplnego.
nie wiem jak wyglada popiół więc trudno mi nawet wyrokować w ktorą stronę masz dokonywać zmian.
każdy użytkownik musi ustawić sam swój kocioł i dopasować jego prace do potrzeb jego instalacji oraz opału. podałem Ci co należy robić aby osiągnąć oczekiwane efekty reszta to Twoja praca i metoda prób i błędów. jeśli dobrze przeczytałeś proponowany wątek to wiesz że można to zrobić ale nie w 2 godziny niestety
Napisano 11 kwiecień 2012 - 06:53
wczoraj uszczelniłem palnik i ustawiłem go wreszcie dobrze bo strzałka była nie w tą stronę co trzeba.
Efekt pali się zajebiście, piec szybko dochodzi do zadanej, ale pod jednym warunkiem: musi mieć kopczyk taki słuszny.
I z tym jest p[roblem bo na ustawieniach 5/25/22 kopiec się zrównuje z palnikiem i już się nie pali na całym.
Jak mu się dołoży z ręcznego to znowu się pali super. Czyli mam problem z zapadającym się kopcem.
Napisano 11 kwiecień 2012 - 14:15