Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i mam pytanie. Będę montował nowy piec Ogniwo Eko i zastanawiam sie jak zmodernizować instalację co. Niestety dom kupiłem kilka lat temu i wiem ze instalacja nie jest doskonała. Naczynie wyrównawcze podpięte jest do ostatniego grzejnika i zamontowane na piętrze w łazience. Nie przeszkadza mi ono i jest estetycznie obudowane. Problem pojawia się gdy chce ogrzewać samą CWU bo wówczas zamykam zawór za bojlerem na zasilaniu i niestety mam układ zamknięty (dobrze że jest choć zawór bezpieczeństwa). Przy nowym piecu chciałbym podpiąć drugą pompę do CWU przy samym zbiorniku. Proszę o sugestie i porady co zrobic z instalacją aby było bezpiecznie i poprawnie chodziła. Myślałem o tym aby zrobić drugi mały obieg piec co +bojler i dać naczynie przeponowe bo jesli dobrze myslę i gdy piec bedzie grzał tylko CWU to będę miał mały zamknięty obieg a gdy pompa CO będzie włączona to obieg będzie otwarty. Zaznaczam ze z hydrauliką nie mam nic wspólnego i nie stać mnie obecnie na przebudowę instalacji CO. Z góry dziękuję i załączam rysunek instalacji.

CO.bmp

Opublikowano

Witam.

Jeśli ten "prostokąt" przy kotle to boiler, to jest jeszcze inna alternatywa.

Po pierwsze ZLIKWIDOWAĆ!!! zawór, który odcina naczynie od kotła. NATYCHMIAST!

Przepraszam, że krzyczę ale zawór bezpieczeństwa to nie jest 100% zabezpieczenie i może dojść do tragedii. To, że ty wiesz jak postępować z tą instalacją nie oznacza, że dla wszytkich jest to oczywiste.

NA DRODZE DO NACZYNIA NIE MOŻE BYĆ ŻADNYCH ZAWORÓW ODCINAJĄCYCH!

Jeśli chcesz uzyskać możliwość grzania latem tylko CWU, to pomyśl o założeniu głównego zaworu odcinającego grzejniki na rurze powrotu, tuż przed trójnikiem gdzie wpięty jest powrót boilera.

Efekt jest ten sam co przy odcinaniu zasilania, czyli zablokowanie obiegu przez grzejniki, a jednocześnie kocioł ma stałe i pełne połączenie z naczyniem przez rurę zasilania, która u ciebie robi za "pionowy kolektor".

Nie jest to rozwiązanie idealne ale stosunkowo mało inwazyjne.

Oczywiście możesz na obiegu boilera dorzucić drugą pompę, ale wg mnie jest to niepotrzebne, ponieważ nie widzę powodów. Pytanie czy masz w planach montaż zaworu 3D lub 4D.

Upewnij się też jakie są wymogi gwarancyjne podpięcia kotła do instalacji.

Nie wiem na ile wierny jest ten schemat ale pompa powinna być zamontowana na obejściu grawitacyjnym. Tak jak jest teraz to jest ona przeszkodą na drodze kocioł-naczynie.

Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za rzetelna odpowiedz. Postaram sie dzis wkleic fotke mojej instalacji to wiele wyjaśni. Z tego co widze to mam taki zawór na powrocie wiec powinienem go przykręcac a nie zasilanie.Własnie dzis przyjechało do mnie ogniwo Eko i jest mozliwość podpiecia do niego drugiej pompy sterującej CWU stąd tez ten pomysł aby wstawic tą drugą pompę. Pytanie brzmi w którym miejscu?Dzieki za zainteresowanie tematem.

Opublikowano

Dla własnego bezpieczeństwa powinieneś tak jak radzi kiminero zlikwidować wszelkie zawory na rurze do naczynia wzbiorczego. Pewnie będzie to związane z kosztami i małym remontem, ale bezpieczeństwo to podstawa. Proponuję taki schemat:

schemat c.o.BMP

Opublikowano

zaraz spróbuje wrzucic fotki mojej instalacji. Twoj schemat podoba mi się jednak nie chce przenosic naczynia z łazienki a żeby podłączyć go oddzielnie w tym samym miejscu musiałbym wiercic stropy i dac druga rurę.

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz zainstalować nowy kocioł Ogniwo Eko, to powinieneś pomyśleć o zaworze 4 drożnym, lub pompie mieszającej. Nie wiem jak Ogniwo, ale inni producenci wymagają ich stosowania jeśli chce się zachować 5 letnią gwarancję na kocioł. Jak wygląda przykładowa instalacja możesz zobaczyć na stronie producenta:Mój odnośnik

Opublikowano

Widziałem te schematy i pozostane jednak bez zaworów n- drogowych po pierwsze to dodatkowy koszt po drugie jak czytałem forum Brucer+ecoal wymiana doświadczeń to daje się zauważać że te zawory wiecej mogą namieszac niż pomóc. Chciałbym tylko do swojej instalacji dopiąc kociołek + dodatkową pompe na cwu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam

post-10760-0-15954200-1314203710_thumb.jpg

post-10760-0-62022800-1314203721_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens udzielać Ci porad skoro i tak nie bierzesz ich pod uwagę, mimo że dotyczą sprawy najważniejszej-bezpieczeństwa.

Zagadką jest też dla mnie Twoje dążenie by zamontować drugą pompę (c.w.u). Skoro nie masz w instalacji zaworu mieszającego, czy podłogówki, to cały układ grzejnikowy i c.w.u może obsłużyć jedna pompa.

Opublikowano

rady mają sens jak najbardziej. Cały czas grzeję wodę z zamkniętym zaworem na powrocie a na zasilaniu jest otwarty i go nie ruszam. Nie bedę go wymontowywal bo mam oprócz tego smieciucha olejówkę i zamykam ten zawór jak uzywam pieca olejowego. jesli tego nie zrobie to olejak nagrzewa "Śmieciucha". Jak podłącze ogniwo to zupełnie nie powinno być problemu nawet gdyby ktos przypadkiem zakręcił ten zawór.

dzięki za porady już wiele mi pomogły