Pendriu Opublikowano 15 Lipca 2011 #1 Opublikowano 15 Lipca 2011 Witam, Mam pewien problem z bojlerem i choć nie wiem czy to dobre forum ale może ktoś mi pomoże. Mianowicie chodzi o to, że bojler w domku znajduje się na działce gdzie czesto odcinają wodę działkową. W momencie gdy nie ma głównego źródła wody to również nie ma wody w bojlerze ( kran syczy przy odkreceniu cieplej wody ). Niby wszystko ok, ale to dziwne ponieważ gdy główne źródło wody zacznie płynąć to z bojlera leci goraca woda. Oznacza to, że ta woda w bojlerze jest tam cały czas tylko gdy nie ma dopływu zimnej wody do bojlera to bojler sie blokuje i nie chce lecieć z niego woda. To normalne? czemu to ma służyć? można to jakoś ominąć? Cytuj
vernal Opublikowano 15 Lipca 2011 #2 Opublikowano 15 Lipca 2011 Tak, to forum jest odpowiednie. Tak, bojler tak właśnie się zachowuje - to normalne. Woda bowiem zawsze w nim jest. Żeby popłynęła z kranu, to nie wystarczy go odkręcić, jeszcze z drugiej strony (od działek) musi ją pchać nowa woda działkowa. Jak wody działkowej nie ma, to będzie tak jak widzisz. To zjawisko można ominąć w szczególnych przypadkach, napisz po co chciałbyś to zjawisko ominąć, to na pewno ktoś pomoże. Pozdrawiam. Cytuj
kiminero Opublikowano 15 Lipca 2011 #3 Opublikowano 15 Lipca 2011 To normalne? czemu to ma służyć? można to jakoś ominąć? Każdy zasobnik ciepłej wody użytkowej posiada zawór zwrotny na rurze zasilającej z sieci, po to właśnie, aby gorąca woda z zasobnika w razie braku ciśnienia w sieci, nie cofnęła się do rurociągu. Najczęściej dochodzi wówczas do uszkodzenia wodomierzy, które nie są przystosowane do pracy w wyskokiej temperaturze. Ma to również tą zaletę, że do sieci publicznej nie przedostaną się bakterie legionelli, które lubią się rozwinąć w domowych instalacjach grzewczych. Dlatego właśnie gdy zasilanie na działce wraca masz boiler wypełniony wodą i gotowy do pracy. Jest to normalne i świadczy o sprawności zaworu zwrotnego i nie wolno tego omijać. Ewentualnie między zaworem zwrotnym a boilerem wmontuj trójnik z zaworem spustowym. Będzie można na zimę opróżnić boiler. Jeśli o to ci chodziło to chyba wszystko jasne. Pozdrawiam. 1 Cytuj
adamasz Opublikowano 15 Lipca 2011 #4 Opublikowano 15 Lipca 2011 ...Dlatego właśnie gdy zasilanie na działce wraca masz boiler wypełniony wodą i gotowy do pracy. Jest to normalne i świadczy o sprawności zaworu zwrotnego i nie wolno tego omijać. Ewentualnie między zaworem zwrotnym a boilerem wmontuj trójnik z zaworem spustowym. Będzie można na zimę opróżnić boiler. Jeśli o to ci chodziło to chyba wszystko jasne... Super Koledzy to objaśnili wg tzw terapii objawowej, a ja dorzucę jeszcze szczyptę 'związków przyczynowo-skutkowych' . Otóż tam w środku bojlerka, oprócz grzałki, są wspawane od spodu dwie rurki: tą krótką dopływa zimna, a tą długą aż po wierzch zbiornika - odpływa ciepła. Ten pomysł zapobiega pobieraniu letniej-w efekcie zmieszania dopływającej zimnej i nagrzanej gorącej wody. Ona i tak nieco się miesza, ale dzięki ogólnie znanemu prawu grawitacji (gorąca jest lżejsza) następuje dość długo utrzymywanie się ciepłej wody w górnej części zbiornika. "No i tak to właśnie działa"Kolego! Odnośnie wstawienia trójniczka, to jest doskonały pomysł również z powodu możliwości choćby jeszcze umycia rąk, gdy już ciśnienia wody brak! Czyli wyjście rurką od trójnika nad zlew aż się prosi, a na końcu choćby mały zaworek kulowy jak do pralki... No i napis, żeby nie włączać grzałki dopóki nie leci nam woda po odkręceniu KRANU z ciepłą wodą (żeby nie spalić grzałki)-wtedy mamy pewność, że bojler jest napełniony - CW leci przecież tą rurką co to ma wlot na górze baniaczka! Jeśli woda silnie zmineralizowana, to zbiornik i grzałkę trzeba czyścić co 2-3lata, bo się przepali - zwykle zaczyna szumieć przy pracy i to jest sygnał do czyszczenia. PozdrA. Cytuj
ManioL Opublikowano 13 Czerwca 2019 #5 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Stanie się coś jeśli zostawiłem włączony bojler z wyłączonym zaworem wody w mieszkaniu? Cytuj
Warcholini Opublikowano 26 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Witam zakupilem bojler używany i mam pytanie czy może on stać bez wody po odłączeniu i nic się nie stanie ???? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi