Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki. Ten sam miałem 2 lata temu i miałem spieki ale nie takie duże jak opisywali inni.Wydaje mi się że chyba zaczęły się lepsze pokłady bo spala się super, aby tak było w duże mrozy.No i ten szamot chyba coś daje.Ten co kupiłem to facet trzyma w hali.Właśnie wruciłem z kotłowni i zrobiłem fotki.

Opublikowano

Ja polecam JARET PLUS, co do parametrów spalania zachowuje się w piecu tak samo jak CARBON R oferowany przez CASTORAMĘ, zawsze można więc przetestować przed zakupem, daje dużo ciepła, zawiera mało popiołu, a spieki tworzą się minimalne (nie ma niebezpieczeństwa, że ślimak się zablokuje albo, że zgaśnie w piecu w trakcie palenia), jest jeden warunek, musi to być oryginalny JARET PLUS po 25 kg w worku i oznaczony logiem TAURONU, wszystkie pozostałe to syf, czasem pomieszany z brunatnym czeskim... (załączam foto oryginału) :rolleyes:

 

Rowniez polecam, Ja co prawda wole sam Jaret bez plusa ;) ale ten tez jest bardzo dobry B)

Opublikowano

Dzięki. Ten sam miałem 2 lata temu i miałem spieki ale nie takie duże jak opisywali inni.Wydaje mi się że chyba zaczęły się lepsze pokłady bo spala się super, aby tak było w duże mrozy.No i ten szamot chyba coś daje.Ten co kupiłem to facet trzyma w hali.Właśnie wruciłem z kotłowni i zrobiłem fotki.

 

Mam to samo co Twój kumpel z postu #24 - <wywalone gały> :)

(takiego pięknego popiołu mój popielnik jeszcze nie oglądał)

Opublikowano

potwierdzam niska spiekalność, mała ilość popiołu i całkowite wypalanie się (brak koksików w popiele).

 

 

Kaloryczność 28-29,5 MJ na oryginalnym worku, ale z odczytów ciepłomierza w porównaniu do miału 25 MJ to ten Bobrek musiał by mieć nie więcej niż 27 MJ

 

Cena 19,5 zł za 20 kg worek, cena za 1 GJ 55zł, 1 kWh 0,198 zł

 

Taka jest cena, za łatwe czyste i z małą zawartością popiołu palenie.

 

Dla porównania wspominany wyżej miał po 550zł/t 1 GJ kosztuje 33zł, jakieś drobne 40% taniej.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki. Ten sam miałem 2 lata temu i miałem spieki ale nie takie duże jak opisywali inni.Wydaje mi się że chyba zaczęły się lepsze pokłady bo spala się super, aby tak było w duże mrozy.No i ten szamot chyba coś daje.Ten co kupiłem to facet trzyma w hali.Właśnie wruciłem z kotłowni i zrobiłem fotki.

 

tak z ciekawości zapytam z jakiej kopalni masz eko?

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

@bubu64

Święte słowa! Niska spiekalność to PODSTAWA.

 

Co do węgla, to w poprzednim sezonie (w końcówce) wziąłem kilkaset kilo Carbonu R, oferowanego przez Castoramę (z Konina).

Spalał się nieźle i w tym sezonie kupiłem go 4-y tony. Mój piec chodzi dopiero tydzień, ale już widzę, że będzie nieźle - spala się przyzwoicie, dymu z komina praktycznie nie widać, zużycie... ciężko jest mówić o zużyciu po jednym tygodniu - spaliłem na oko 80-90 kilo (niecałe 4 wory), z czego worek poszedł pierwszego dnia na rozruch.

Cena wysoka - 24,60 PLN za worek, 984 PLN za tonę.

Jeśli jednak ktokolwiek kiedykolwiek trafił (tak jak ja) na lipny węgiel, to na pewno wie co znaczy porządny opał i że warto dać, żeby mieć święty spokój.

 

W poprzednim sezonie spaliłem 3,5t. pieklorza. Co z tego, że kaloryczność była znakomita, skoro popielnik był pełen spieków po dwóch dniach (w trakcie mrozów).

Czeski pod wzgledem spiekalności jest ok . =0

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.