Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomocy - Piec Nie Osiąga Temperatury - Hef 14Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wymieniałam w domu piec. Fachowiec doradził piec Hef 14 kW - taki jak TUTAJ . W mojej piwnicy jest problem, bo po pierwsze piwnica jest mała, a po drugie nie ma prostego (bezpośredniego) dostępu do komina, tylko przewód kominowy jest dość długi - jakiś 1 metr od pieca do komina. W piwnicy piec stał zawsze na wprost okienka i miał dość dobry ciąg. Stary piec niestety zaczął kapać i wymieniłam piec na nowy. Fachowiec polecił Hef 14 kW i w związku z tym, że piwnica jest mała, a piec dość szeroki to stwierrdził, że obróci go o 90 stopni (stoi bokiem do okien. Powiedział, że to nie będzie miało wpływu na palenie.

Ale co się okazało - wczoraj zamontowali piec, 2 godziny rozpalali, a temperatura na piecu osiągnęła 25 stopni!!! Miałam wcześniej 4 piece i nigdy coś takiego się nie zdarzyło, żeby po 2 godzinach była taka niska temperatura. Dzisiaj znowu to samo - doszło do 40 stopni, a na koniec dnia temperatura osiągnęła 60 stopni. W lato można tak palic, ale w zimę??? CO robis??? Doradźcie, bo już nie wiem co mam zrobić. Oni jeszcze twierdzą, że mam słaby ciąg w kominie, ale przecież zawsze tak było i nie miałam problemu z rozpalaniem. Powiedzieli też, że można zamontować dmuchawy, ale to znów koszty i jaką mam pewność, że to pomoże??? Doradźcie coś.

Czy to może być wina ustawienia pieca? Czy może oni źle dobrali piec do mojej piwnicy i mieszkania? Czy takie dmuchawy mogą pomóc? Jak taki piec rozhulać?

Bardzo proszę o pomoc.

Ewa

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzepy podawa linka do aukcji na allegro

Opublikowano

Czesc ,sprawdz szczelnosc polaczenia rury laczacej kociol z kominem, jesli ma ona 1m dlugosci to powinna byc ocieplona;hef ma dzwignie do przestawiania -na tzw. gorne spalanie,aby szybciej rozgrzac kociol,musisz rozpalac suchym drewnem,przy klopotach z ciagiem wystepuje dymienie z kotla.

Opublikowano

Czemu ty się tym zajmujesz, a nie fachowiec, który doradził i zainstalował ten kocioł? Pod tym adresem masz DTR kotła, czyli informacje jak powinien zostać podłączony, jakie parametry powinien spełniać komin w przypadku tego kotła. http://www.hef.com.pl/cms.php?getfile=15 Z pewnością nie ma tu znaczenia ustawienie względem okna, a jedynie to w jaki sposób podłączony jest do komina i sam komin.

Edytowane przez arthi

Opublikowano

W instrukcji kotła są napisane przyczyny nie osiągania temperatury.

Ja zakładam że jest mały lub zapchany komin i złej jakości paliwo.

Napisz jaki masz komin (wysokość, pole przekroju) i kiedy komin był czyszczony przez kominiarza.

Napisz jaka masz powierzchnię do grzania, ocieplenie, okna itd.

Opublikowano

Ok zacznijmy od początku jakieś zdjecia tej twojej kotłowni ???? Czym palisz ??? Opał jest suchy ??

• 12 lat później...
Opublikowano

Widzę, ze ta dyskusja odbyła sie wiele lat temu. Aktualnie mam problemy z ustawieniami serwisowym sterownika elektron alpha a-o1 w piecu hef ekoplus 25. Podany wyżej adres dostępu do dtr nie istnieje jak i firma hef. Jesli ktoś mógłby wysłać dtr do podanego przeze mnie sterownika, będę wdzięczny. Zwykłą instrukcje mam ale tam brak informacji o ustawieniach parametrów serwisowych. Pozdrawiam. S

Opublikowano