Betinka Opublikowano 11 Marca 2011 #1 Opublikowano 11 Marca 2011 cześć forum! 1) Kiedyś czytałam jakiś poradnik (chyba WIRSBO) w którym było napisane o ogrzewanie wodnym w systemie rozdzielaczowym że maksymalna zalecana długość przewodu od rodzielacza do grzejnika nie powinna być dłuższa niż 15m. Czy dobrze pamiętam - jest takie ograniczenie? Jeśli tak to z czego ono wynika? 2) oferta handlowa różnych producentów jeśli chodzi o rozdzielacze CO ogranicza się do maksymalnej do liczy obwodów nie większej niż 12 . Czy wiecie z czego to wynika? bo jak bym np chciała rozdzielacz na 20 obwodów to co wtedy? mogę sobie połączyć dwa rozdzielacze jakoś np. 10+10 obwodów? 3) jak się układa takie przewody CO na posadzce? do warstwy styropianu kotwi się PEXy w izolacji o grubości 6mm i potem się wylewa chudziaka tak? Jest to prawidłowe rozwiązanie czy nie? Beata Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 11 Marca 2011 #2 Opublikowano 11 Marca 2011 W sumie nie ma ograniczenia długości. Nawet dla instalacji w ogóle. Bo co wtedy z sieciami cieplnymi które maja po kilkanaście kilometrów długości? W całej tej zabawie chodzi o to aby zapewnić odpowiedni przepływ a to wiąże się z długością, średnicą, ilością kształtek itp. A więc o urządzenie wymuszające obieg - pompę obiegową. także o prędkości przepływu aby instalacja nie zrobiła się głośna. Jeszcze do niedawna rozdzielacze miały po kilka obwodów, w chwili obecnej zapotrzebowanie jest większe. 12 obwodów również dzisiaj to jest dużo. W mieszkaniu mamy zazwyczaj od 3 do 8 grzejników (najczęściej) na jednym poziomie. W domkach mamy piętra a więc robi się oddzielne rozdzielacze dla każdej kondygnacji. Technologia układania podłogówki wymuszona jest przez producentów, natomiast instalacje w podłodze układa się w peszlu, oczywiście można zastosować inne izolacje. Generalnie peszel służy do możliwości pracy rury w betonie bez tarcia. Ponieważ peszel nie jest najlepszym izolatorem być może,ze to ogranicza odległość instalacyjną, przez co nie woda w instalacji nie wychładza się tak bardzo na tym odcinku (ciepło oddawane do posadzki). Instalacja taka musi być ułożona równo na podkładzie betonowym a następnie warstwą nawierzchniową posadzki. Cytuj
Betinka Opublikowano 11 Marca 2011 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2011 cześć, dzięki za odzew :-) W sumie nie ma ograniczenia długości. Nawet dla instalacji w ogóle. Bo co wtedy z sieciami cieplnymi które maja po kilkanaście kilometrów długości? W całej tej zabawie chodzi o to aby zapewnić odpowiedni przepływ a to wiąże się z długością, średnicą, ilością kształtek itp. A więc o urządzenie wymuszające obieg - pompę obiegową. także o prędkości przepływu aby instalacja nie zrobiła się głośna. dla mnie też to jest nieuzasadnione ograniczenie - nie pamiętam jednak jak było to wytłumaczone w tym poradniku Jeszcze do niedawna rozdzielacze miały po kilka obwodów, w chwili obecnej zapotrzebowanie jest większe. 12 obwodów również dzisiaj to jest dużo. W mieszkaniu mamy zazwyczaj od 3 do 8 grzejników (najczęściej) na jednym poziomie. W domkach mamy piętra a więc robi się oddzielne rozdzielacze dla każdej kondygnacji. Akurat nie mam na myśli domku tylko lokal usługowy - stąd tak wiele obiegów. Pytanie brzmi: dlaczego nie ma większych rozdzielaczy niż 12 obwodów - jest to jakoś merytorycznie uzasadnione czy po prostu producent nie tworzy większych typoszeregów bo tak jak pisałeś w mieszkaniu jest 3-8 grzejników. Technologia układania podłogówki wymuszona jest przez producentów, natomiast instalacje w podłodze układa się w peszlu, oczywiście można zastosować inne izolacje. Generalnie peszel służy do możliwości pracy rury w betonie bez tarcia. Ponieważ peszel nie jest najlepszym izolatorem być może,ze to ogranicza odległość instalacyjną, przez co nie woda w instalacji nie wychładza się tak bardzo na tym odcinku (ciepło oddawane do posadzki). Peszel nie dość że nie jest izolatorem to jest radiatorem - działa jak żebro i powoduje większe straty ciepła niż goła rura. Ja jednak jestem za stosowaniem izolacji zgodniej z WT czyli 6mm. Instalacja taka musi być ułożona równo na podkładzie betonowym a następnie warstwą nawierzchniową posadzki. Są tutaj różne podejścia do tematu. Np niemcy mają specjalne systemy do układania rur w warstwach podłogowych zabezpieczające przed stratami ciepła, przenikaniem hałasów i przede wszystkim przed pękaniem posadzki. Wygląda to mniej więcej tak: Cytuj
tomekb Opublikowano 11 Marca 2011 #4 Opublikowano 11 Marca 2011 cześć forum! 1) Kiedyś czytałam jakiś poradnik (chyba WIRSBO) w którym było napisane o ogrzewanie wodnym w systemie rozdzielaczowym że maksymalna zalecana długość przewodu od rodzielacza do grzejnika nie powinna być dłuższa niż 15m. Czy dobrze pamiętam - jest takie ograniczenie? Jeśli tak to z czego ono wynika? 2) oferta handlowa różnych producentów jeśli chodzi o rozdzielacze CO ogranicza się do maksymalnej do liczy obwodów nie większej niż 12 . Czy wiecie z czego to wynika? bo jak bym np chciała rozdzielacz na 20 obwodów to co wtedy? mogę sobie połączyć dwa rozdzielacze jakoś np. 10+10 obwodów? 3) jak się układa takie przewody CO na posadzce? do warstwy styropianu kotwi się PEXy w izolacji o grubości 6mm i potem się wylewa chudziaka tak? Jest to prawidłowe rozwiązanie czy nie? Beata Witam , ograniczenie wynika z przekroju rury i wielkości grzejników jakie chcesz zasilić z tego rozdzielacza (czyli mocy grzejników ) nie podajesz jakie te rozdzielacze mają wielkość myślę że chodzi o popularne 1" , więc jeśli miało by być zasilane z tego rozdzielacza 20szt grzejników drabinkowych to spokojnie "uciągnie" a jeśli większe grzejniki to polecam rozbić to na dwie 10 i doprowadzić do nich osobne zasilania . pozdrawaim Cytuj
tomekb Opublikowano 11 Marca 2011 #5 Opublikowano 11 Marca 2011 Rozdzielacze większe jak 12 obwodów są możliwe do wykonania , to wszystko zależy od tego czego klient pragnie obecnie na polskim rynku można wykonać rozdzielacz który będzie miał 3 m , długości bo taka jest dostępność materiału z huty ,to wyszło by z 56 obwodów. pozdr Cytuj
Betinka Opublikowano 11 Marca 2011 Autor #6 Opublikowano 11 Marca 2011 Możesz podać link do jakiejś strony internetowej z takimi rozdzielaczami? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 11 Marca 2011 #7 Opublikowano 11 Marca 2011 Robiąc więcej rozdzielaczy mamy do ułożenia 2 rury zasilające jak najbliżej obiektów ogrzewanych a dopiero ostatnie odcinki są kilku rurowe, a tak pod podłogą mamy dziesiątki rur. Cytuj
Betinka Opublikowano 11 Marca 2011 Autor #8 Opublikowano 11 Marca 2011 A ogólnie jest problem wykonawczy z krzyżowaniem się rury zasilającej rozdzielacze (prowadzone w podłodze) z rurami zasilającymi grzejniki (prowadzone w podłodze). Czy taka mała krzyżówka to nie problem? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 11 Marca 2011 #9 Opublikowano 11 Marca 2011 Trzeba tak rozplanować rozdzielacze aby do takiej sytuacji nie doszło. Przecież nie wszystkie rozdzielacze muszą mieć tę samą ilość obwodów. Cytuj
Betinka Opublikowano 11 Marca 2011 Autor #10 Opublikowano 11 Marca 2011 Wiem wiem. Oczywiście tak sie postaram rozplanować żeby nie było krzyżówek ale pytam sie czy to jest jakiś problem wykonawczy bo przecież w ogrzewaniu w systemie trójnikowym mamy krzyżówki cały czas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi