Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termowizja I Zimne Narożniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam osobny temat, bo gdzieś tu niedaleko zeszliśmy na straty cieplne i izolowanie, a nie chcę tam mieszać wątków.

Jak zwykle mała zagadka do dyskusji: Jak wielu z Was wiadomo, przy badaniu termowizyjnym pomieszczeń

(od wewnątrz domu) bardzo często okazuje się że narożniki w pokojach są zimniejsze niż reszta powierzchni ścian.

Tłumaczy się to istnieniem tzw. mostków cieplnych czyli większą ucieczką ciepła w tym miejscu.

I teraz: jeżeli po chwili wyjdziemy na zewnątrz i te same miejsca zbadamy kamerą

termowizyjną, logicznym wydawałoby się, że zdjęcia powinny wykazać tam CIEPLEJSZĄ ścianę.

Pytanie- czy tak rzeczywiście zdjęcia to pokażą, czy raczej ściana będzie tam zimna i dlaczego ?

Zadanko pozornie błahe, ale chcę chwilę porozmawiać o przydatności badan termowizyjnych. HS

Opublikowano

mi się wydaje,że ściana w narożnikach patrząc od środka może być zimniejsza ale nie z powodu słabej izolacji cieplnej czyli mostka termicznego lecz z powodu nie wygrzania jej przez utrudnioną cyrkulację powietrza wewnątrz pomieszczenia.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ciepło w pomieszczeniu rozchodzi się jak duży pompowany balon, najpóźniej dociera do wszelkich zakamarków typu narożniki, łączenia ścian z sufitem, podłogą, itp.. Czy praca domowa dobrze odrobiona ?

Opublikowano

Jak najbardziej, polonus też wie, o co chodzi.

Narożniki, tak jak reszta ścian, nagrzewają się konwekcyjnie i poprzez promieniowanie.

W każdym przypadku jest to tam utrudnione.

Chciałem tym tematem pokazać, ile bzdur pisze się o zimnych miejscach na ścianach.

Oprócz tego, że istnieje ucieczka ciepła (trzema sposobami) to warto zawsze pamiętać, że

dana powierzchnia (przedmiot) najpierw musi zostać ogrzana, aby to ciepło tracić...

A z tym nagrzaniem to często większy problem, niż z ucieczką ciepła.

Dlatego też interpretacja "magików" od zdjęć termowizyjnych woła często o pomstę do nieba.

Opublikowano (edytowane)

post-12152-0-13290900-1298062099_thumb.jpg

U mnie tak wygląda połączenie balkonu z murem oraz fragment drzwi balkonowych.

post-12152-0-49371400-1298062643_thumb.jpg

Drzwi balkonowe i okno.

post-12152-0-04368700-1298062639_thumb.jpg

post-12152-0-65449500-1298062656_thumb.jpg

Edytowane przez emus
Opublikowano

Heso chyba się starzejesz i za proste pytania zadajesz na tym FORUM

W dniu 18.02.2011 o 20:40, heso napisał(a):

...Dlatego też interpretacja...

Tutaj pozwolę sobie wtrącić słowo

Nie wystarczy zmierzyć jakiś parametr, nawet najlepszej klasy urządzeniem pomiarowym, ale należy prawidłowo zinterpretować ten wynik w odniesieniu do warunków w jakich tego pomiaru dokonano.

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 20:40, heso napisał(a):

Dlatego też interpretacja "magików" od zdjęć termowizyjnych woła często o pomstę do nieba.

To sobie samemu trzeba zinterpretować.

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 20:50, emus napisał(a):

post-12152-0-13290900-1298062099_thumb.jpg

U mnie tak wygląda połączenie balkonu z murem oraz fragment drzwi balkonowych.

Masz jakieś wnioski ?

Ciekawe byłoby zdjęcie tej samej ciepłej szczeliny zrobione od środka. Wyszłaby też ciepła, czy zimna ?

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 18:41, heso napisał(a):

Jak zwykle mała zagadka do dyskusji: Jak wielu z Was wiadomo, przy badaniu termowizyjnym pomieszczeń

(od wewnątrz domu) bardzo często okazuje się że narożniki w pokojach są zimniejsze niż reszta powierzchni ścian.

Tłumaczy się to istnieniem tzw. mostków cieplnych czyli większą ucieczką ciepła w tym miejscu.

I teraz: jeżeli po chwili wyjdziemy na zewnątrz i te same miejsca zbadamy kamerą

termowizyjną, logicznym wydawałoby się, że zdjęcia powinny wykazać tam CIEPLEJSZĄ ścianę.

Pytanie- czy tak rzeczywiście zdjęcia to pokażą, czy raczej ściana będzie tam zimna i dlaczego ?

Zadanko pozornie błahe, ale chcę chwilę porozmawiać o przydatności badan termowizyjnych. HS

Nie wiem Panowie, ale jak się tak zamienię na chwilę w IR, to wydaje mi sie, że tam jest po prostu więcej ściany do ogrzania.

Stąd jest zimna z każdej strony.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 20:55, Andrzej_M_ napisał(a):

Heso chyba się starzejesz i za proste pytania zadajesz na tym FORUM

(....)

To sie jeszcze okaże, czy to proste... mam węża w kieszeni.

Wracając do emusowej ciepłej szczeliny (jakkolwiek to brzmi) pod balkonem

(pierwsze zdjęcie z postu #5): skąd niby taka szczelina w tym miejscu ?

Opublikowano

Złe docieplenie styropianem ściany pod balkonem jest powodem "szczeliny" przez która ucieka ciepło.

"Uszczelnienie cieplne" szczeliny jest nieopłacalne. Więcej z tym byłoby problemów niż efektów.

Drzwi wejściowe do domu.

post-12152-0-53729900-1298065217_thumb.jpg

Zdjęcia powinno się wykonywać od zewnątrz. Im niższa temperatura na polu tym lepiej.

Na moich zdjęciach są cursory pozwalające się zorientować jaka jest temperatura w miejscu cursora.

Opublikowano

Cursor 1 komin od kotła węglowego CO.

Cursor 2 komin od termy gazowej 8,7 kW podgrzewającej wodę - na zdjęciu tylko paląca się świeczka termy.

Cursor 3 dach domu.

post-12152-0-76146400-1298065962_thumb.jpg

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 21:44, emus napisał(a):

Złe docieplenie styropianem ściany pod balkonem jest powodem "szczeliny" przez która ucieka ciepło.

"Uszczelnienie cieplne" szczeliny jest nieopłacalne. Więcej z tym byłoby problemów niż efektów.

Styropian był docinany równo z bocznymi krawędziami balkonu ?!

Jakoś trudno mi w to uwierzyć, żeby ta szczelina była taka zgodna z szerokością balkonu.

Może ktoś ma inną interpretację ?

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 21:57, heso napisał(a):

Styropian był docinany równo z bocznymi krawędziami balkonu ?!

To jest dolna krawędź balkonu czyli miejsce styku dołu balkonu z pionową ścianą. Robili to fachowcy i jak się przekonałem po kilku latach zrobili to niedokładnie.

W dniu 18.02.2011 o 21:57, heso napisał(a):

Jakoś trudno mi w to uwierzyć, żeby ta szczelina była taka zgodna z szerokością balkonu.

Jest zgodna z szerokością balkonu. Na zdjęciu widać ze z boku czyli tam gdzie bok balkonu styka się ze ścianą też jest szczelina.

Opublikowano

Zdjęcie w środku domu.

Miejsce w którym zimno "wchodzi" do domu.

post-12152-0-69749700-1298068040_thumb.jpg

Zdjęcia robione z pola informują o miejscach w których ciepło "ucieka" z domu.

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 22:29, emus napisał(a):

Zdjęcie w środku domu.

Miejsce w którym zimno "wchodzi" do domu.

post-12152-0-69749700-1298068040_thumb.jpg

(....)

Dobrze, że to "wchodzi" dałeś w cudzysłów, bo jeszcze ktoś mógłby uwierzyć, że zimno naprawdę wchodzi.

A ono zawsze tylko sp.....ala w jedną stronę- od ciepłego do zimnego.

Przy okazji małe pytanko dla rozgrzewki- jak myślicie? - gdyby tak w tym zimnym narożniku wywiercić otworek na zewnątrz

(na pole) to to miejsce zrobi się jeszcze bardziej zimne, czy na odwrót- cieplejsze na zdjęciu termowizyjnym ?

(mówiłem, że może nie być tak łatwo.)

Opublikowano
  W dniu 18.02.2011 o 22:14, emus napisał(a):

To jest dolna krawędź balkonu czyli miejsce styku dołu balkonu z pionową ścianą. Robili to fachowcy i jak się przekonałem po kilku latach zrobili to niedokładnie.

Jest zgodna z szerokością balkonu. Na zdjęciu widać ze z boku czyli tam gdzie bok balkonu styka się ze ścianą też jest szczelina.

Mówisz o tym ?

post-94-0-20110700-1298137790_thumb.png

Dziwne, że pod balkonem szczelina taka wypasiona, a kawałek dalej, za tą krótką z boku, niewielka. Tak się machnęli ?

Wybacz, że tak drążę jak detektyw, ale czy mógłbyś podać szerokość balkonu i szerokości użytych płyt styropianu? (domyślam się, że 0,5m x 1m).

I dlaczego nie widać pionowych szczelin styropianu, poza tą z boku płyty balkonowej ?

Opublikowano
  W dniu 19.02.2011 o 17:55, heso napisał(a):

Mówisz o tym ?

post-94-0-20110700-1298137790_thumb.png

Dziwne, że pod balkonem szczelina taka wypasiona, a kawałek dalej, za tą krótką z boku, niewielka. Tak się machnęli ?

Wybacz, że tak drążę jak detektyw, ale czy mógłbyś podać szerokość balkonu i szerokości użytych płyt styropianu? (domyślam się, że 0,5m x 1m).

I dlaczego nie widać pionowych szczelin styropianu, poza tą z boku płyty balkonowej ?

Witam

Te ciepłe miejsca to najprawdopodobniej ucieczka ciepła przez zbrojenie płyty balkonowej, sam tak miałem i 2x musiałem poprawiać po "fachowcach"- ale to wychodzi dopiero w termowizji.

Pozdrawiam

Opublikowano
  W dniu 19.02.2011 o 18:54, sambor napisał(a):

Witam

Te ciepłe miejsca to najprawdopodobniej ucieczka ciepła przez zbrojenie płyty balkonowej, (...)

Pozdrawiam

No to mamy już dwie wersje: szpara między płytami styropianu i teraz to zbrojenie.

Tylko że to nieprawda... Dlatego założyłem ten wątek i dlatego wspomniałem o mylnej interpretacji zdjęć termowizyjnych.

Kto wie, o co chodzi z tą "szparą " ? Pozdrawiam wnikliwych HS

Opublikowano

Witam

W dniu 19.02.2011 o 19:07, heso napisał(a):

No to mamy już dwie wersje: szpara między płytami styropianu i teraz to zbrojenie.

To ja dodam jeszcze trzecią wersje.

Co prawda nigdy jeszcze się nie bawiłem taką kamerą termowizyjną, nie mówiąc już o analizie tych obrazów, ale w tym przypadku wydaje mi się iż balkon od spodu podgrzewany jest przez jakieś okno lub drzwi. Świadczyć o tym może także trochę cieplejszy tynk pod balkonem i obok z prawej strony

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Widzę, że jesteś w tym niezły... I o to mi właśnie chodziło.

Sprawa może być jeszcze bardziej prozaiczna- wcale nie trzeba tam okna lub drzwi, wystarczy ciepło płynące w górę

od muru... Pokrytego styropianem.

Jeżeli ktoś nie wierzy, że to możliwe, chętnie zamieszczę zdjęcia, gdzie nie tylko balkony są pod spodem cieplejsze, niż reszta ściany. Pozdrawiam. Henryk

Opublikowano

pod balkonem szczelina taka wypasiona, a kawałek dalej, za tą krótką z boku, niewielka. Tak się machnęli ?

Szczelina wypasiona długa, bo długość balkonu około 180 cm. Wypasiona jest jej szerokość bo prawdopodobnie niedokładnie docięty styropian.

kawałek dalej, za tą krótką z boku, niewielka. Tak się machnęli ?

Kawałek dalej to jest szerokość balkonu około 110 cm, niewielka bo grubość balkonu wynosi około 15 cm.

post-12152-0-26012000-1298142868_thumb.png

Płyty były standardowe 0,5 x 1 m bez pióro-wpustu. Też byłem tym zaskoczony, że nie widać miejsc łączenia płyt.

W dniu 19.02.2011 o 18:54, sambor napisał(a):

ucieczka ciepła przez zbrojenie płyty balkonowej,

Raczej między dołem płyty balkonowej w miejscu jej styku ze ścianą, a krawędzią płyt styropianowych

post-12152-0-61786100-1298144163_thumb.jpg

W dniu 19.02.2011 o 17:34, heso napisał(a):

gdyby tak w tym zimnym narożniku wywiercić otworek na zewnątrz

(na pole) to to miejsce zrobi się jeszcze bardziej zimne

Na zdjęciu zrobionym w środku budynku będzie zimniejsze, bo dla takiego zdjęcia temperaturą odniesienia jest temperatura w środku budynku.

Na zdjęciu zrobionym z pola będzie cieplejsze, bo dla takiego zdjęcia temperaturą odniesienia jest temperatura na polu.

Niestety w swoim zbiorze nie mam zdjęć tego samego fragmentu budynku zrobionych z pola i od środka.

Opublikowano
  W dniu 19.02.2011 o 19:43, heso napisał(a):

wystarczy ciepło płynące w górę

od muru... Pokrytego styropianem.

Chyba jednak ucieczka ciepła poprzez nieocieploną lub źle ocieploną płytę balkonową. Jest to typowy mostek cieplny.

post-12152-0-38035200-1298145971_thumb.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No i znowu szkoda, że nie masz zdjęcia tej płyty od góry. A może masz ?

Opublikowano
  W dniu 19.02.2011 o 17:34, heso napisał(a):

Przy okazji małe pytanko dla rozgrzewki- jak myślicie? - gdyby tak w tym zimnym narożniku wywiercić otworek na zewnątrz

(na pole) to to miejsce zrobi się jeszcze bardziej zimne, czy na odwrót- cieplejsze na zdjęciu termowizyjnym ?

(mówiłem, że może nie być tak łatwo.)

Może być cieplejsze lub zimniejsze

Heso na pewno oczekujesz odpowiedzi iż będzie cieplejsze. No bo to prawda.

Ogrzane powietrze z pomieszczenia będzie wydostawało się do ośrodka o niższej temperaturze ( czyli na zewnątrz ) przy okazji ogrzewając nasz niedogrzany narożnik.

Oczywiście zyskamy dogrzanie narożnika, ale kosztem utraty energii cieplnej domu.

Zimniejsze, nie będę zadawał Ci podchwytliwych pytań ale co się stanie z tym otworem w narożniku gdy w budynku będziemy mieli sprawną wentylacje grawitacyjną