janusz19721 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1101 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Przemku gratuluje ! Ciekawa kostrukcja . Czyżby u dołu było miejsce na dmuchawca ? Estetyką wykonania się nie przejmuj zbytnio bo jak na domowe warunki jest ok. Nie jest proste wkonać takie obudowy i spasowć to na przysłowiowy włos .
RedEd Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1102 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam ciekawe rozwiązanie, czekam na relacje nowego właściciela tego cuda z P2ar pozdrawiam ciepło RedEd
januszj26 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1103 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Konstrukcja prosta jak cep a wy się zachwycacie jakby to był silnik turboodrzutowy. Wszystko zależy czy kolega potrafi spawac bo ja znam takiego co brał się za spawanie kotłów , a po czterech latach musiał się ukrywac przed klientami. A tego typu piecyk to każdy spec co spawa kotły zrobi bez problemu na życzenie taki jaki chcesz .
sambor Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1104 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Konstrukcja kotła jak każdego urządzenia używanego w domu musi - ze względu na obsługującego - być prosta i jednocześnie funkcjonalna - przecież nie każdy palacz się na tym zna. A z silnikami turboodrzutowymi np z F-16 trzeba czekać na mechanika z USA bo nasi nie umieją jakiejś dupereli wymienić lub im nie wolno tego zrobić. taki kocioł powinien być prosty i przemyślany bo dla ludzi prostych jest robiony. Np ja mam FNK-34kW Wolfa i od 9 lat kocioł pracuje , nikt nic nie dotyka, dwa domy dalej sąsiad ma też Wolfa , kondensat 1-funkcyjny i ciągle problem. Mój spala 300m3/msc , jego 180 - 200m3/msc ale różnicę ceny wydaje na naprawy i przeglądy. pozdr.
janusz19721 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1105 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam Konstrukcja prosta jak cep a wy się zachwycacie jakby to był silnik turboodrzutowy. Wszystko zależy czy kolega potrafi spawac bo ja znam takiego co brał się za spawanie kotłów , a po czterech latach musiał się ukrywac przed klientami. A tego typu piecyk to każdy spec co spawa kotły zrobi bez problemu na życzenie taki jaki chcesz . Gratuluje znajomosć ........... :D
januszj26 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1106 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Umieją i nasi tylko warunki umowy gwarancji nie pozwalają , można się tylko popatrzec.
9ą9 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1107 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Znany fakt, że najwięcej krytykują Ci, co nic nie potrafią. Poza tym, jak się nie przeczyta wszystkiego od 1-szej strony, to żadnego zdania się nie wyrobi. Jak spawa Przemek, można przeczytać w tym wątku. I myślę, że chyba nikt inny tak się do tego nie przykłada. Nie martwią się o spawy posiadacze markowych (niektórych) kotłów, bo są przykryte izolacją. A jak te spawy wyglądają, lepiej nie mówić. Owszem są kotły, gdzie spawy wyglądają bezbłędnie i elegancko. Jak ze wszystkim zresztą... Dla jednego podstawą jest jakość, dla innego zysk. A gdzie wstawić Przemka, to wiadomo, jak się przeczyta cały wątek. Życzę Ci jak najlepiej Przemku, dużo zdrowia.
januszj26 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1108 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Proponuję koledze zapoznanie się ze znaczeniem słowa krytyka. Czyli ci co dużo potrafią to siedzą cicho i nie mają głosu .a umiejętności spawacza można wyczytac z jego postów.
kono Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #1109 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Hmmmm to ten prosty kociołek idealnie do mnie pasuje , bo ja prosty facet jestem . Raport z pracy kotła zdam . Zwłaszcza jezeli coś bedzie nie tak , ale pewnie Przemek wszystko dopracował ,żeby sie pozbyc takiej marudy jak ja hahah . Tak jest podejście pod dmuchawca jako zabezbieczenie , gdyby komin nie pociągnął .
9ą9 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 #1110 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A więc zadam pytanie: czym się rózni Forum od meczu piłki nożnej ?
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2013 #1111 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Na meczu piłki nożnej nie wolno kopać leżącego, tylko piłkę, a na forum jak najbardziej - wszyscy kopią wszystkich :D , po za tym forum trwa non stop, mecz tylko 2 x 45min ew + dogrywka. pozdr.
9ą9 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 #1112 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ale też nie zapomnijmy, ze Forum = pomoc.
toomm Opublikowano 5 Kwietnia 2013 #1113 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 kono witam jesli możesz , napisz jaki budynek tym kociołkiem bedziesz ogrzewał .
kono Opublikowano 5 Kwietnia 2013 #1114 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 105 m2 średnio ocieplone wszystko w parterze te 105 m2 liczone po podłogach
Gelo2104 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1115 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Proponuję koledze zapoznanie się ze znaczeniem słowa krytyka.Czyli ci co dużo potrafią to siedzą cicho i nie mają głosu .a umiejętności spawacza można wyczytac z jego postów. Istnieje jeszcze samokrytyka,przechwalanie się co to nie ja, co ja niby nie potrafię, ale pogadać se można ;) Jeśli krytykujesz to konkrety, jakiekolwiek dowody, bo puste 'tak każdy potrafi' nic nie wnosi.
albodek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1116 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 januszj26 , zamów u kolegi przemysław2ar kocioł to się dowiesz czy spawa dobrze. A przy okazji to pokaż mi producenta kotła który produkuje kotły od szablonu , że by zrobił dla ciebie swój kocioł według twoich wskazówek, zapewniam cię , że prędzej cię spławi niż się na taką prośbę zgodzi.Czyż nie jest fajnie jak można szczegóły przyszłego swojego kotła omówić z producentem zanim go zbuduje, bo przecież to ty będziesz go później użytkował a nie jakiś tam producent.pozdrawiam albodek
januszj26 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1117 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Co wy z tą krytyką a co ja bym miał tu krytykowac .
janusz19721 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1118 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 No tak .......... sam nie wiesz co piszesz :D czyli po co piszesz ? chyba posty tłuczesz !!!! Pochwal się swoimi dokonaniami żeby nam szczęki opadły a potem opowiadaj bajki
januszj26 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1119 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Forum nie jest od tego żeby się chwalic i reklamowac nawet w tak podstępny sposób jak to niektórzy robią. Kolego jak chcesz się chwalic to zapisz się do przedszkola bo dzieci to lubią.
albodek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1120 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 kolego , każdy może się tu zalogować i chwalić się swoimi umiejętnościami lub krytykować innych, za ich wypowiedzi, porady lub dokonania w dziedzinie własnych instalacji , kotłów i etc.ale to nie oto tu chodzi , bo myślą przewodnią tego forum jest pomagać tym którzy mają problem i szukają pomocy. Jeśli jesteśmy w temacie; kocioł własnej produkcji- wasza opinia, to nie dziw się , że będą ludzie którym jakiś pokazany piec będzie się podobał , ba rzekł bym będą zadowoleni i zachwyceni, a ty wyjeżdżasz z jakimś tekstem , co oburzy innych kolegów. Ja się ciesze , że można zobaczyć jakieś konstrukcje piecy i to jeszcze w trakcie ich produkcji, bo na ogół idziesz do sklepu i widzisz gotowy produkt , a tu nawet zasadę dostarczania powietrza do pieca masz objaśnioną. Nic tylko czytać na forum i powiekszać swoją wiedzę.pozdrawiam albodek
januszj26 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1121 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam Prawie każdy producent kotłów zamieszcza w swoim katalogu schemat, przekrój i szczegółowy opis pieca. No trudno żeby jeszcze przedstawiał zdjęcia każdego pieca podczas produkcji no chyba że na forum bo przecież można. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam i pozdrawiam.
Gelo2104 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1122 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Albodek czy jak Ci tam JUz jestem [po 0,5 na głowę bimbru 60% a co tam. Jakbyś przeczytał wcześniej, to już zamówiłem. I będę miał okazję się przekonać o jego wykonaniu. I wiesz co? Myślę że to wykonanie jest lepsze od znanych marek typu Defro. Wiesz czemu? Bo człowiek wchodzi na rynek i się stara, a potem to już rutyna i ....I dodam że wiem to z własnego doświadczenia. Tak się wypada z rynku. Przemek mam nadzieję że Ty tego błędu nie popełnisz co ja. Zacząłem swój interes szanować jak przyszło mi popracować za 40 zł na dzień(-20zł dojazd). Firmę buduje od nowa, ale...Przemek uważam że w dobrym kierunku idziesz, ludzie próbują Cię krytykować, ale brakuje im zastrzeżeń do Twojej pracy. I tu krytyka jest pusta ;) Pozdrawiam i jestem pewien że przyszła zima będzie ciepła w czterech ścianach ;)
przemyslaw2ar Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor #1123 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Panowie ta sytuacja znowu wymyka się poz ramy forumowego tematu. @janusz26 nie wiem czy to z tym chwaleniem było do mnie ale ja się nie chwale a przedstawiam pewną alternatywę która w żadnym wypadku nie jest konkurencyjna do innych producentów. Nie ukrywam że mam pewne korzyści prowadzenia tego tematu ale równorzędnie oferuje zgromadzoną tu informacje za free i każdy może wykonać samodzielnie kocioł według zawartych tu informacji Jeżeli chodzi o moje umiejętności spawalnicze to czas pokaże i Ja jako osoba fizyczna jak i podmiot gospodarczy mam pełną odpowiedzialność za poniesione czyny i jest to normowane odpowiednimi przepisami Moja działalność na forum ma charakter głównie informacyjny a że jednocześnie prowadzę warsztat rzemieślniczy i kol. zwracają się o zbudowanie tego czy owego to tylko cieszy. A wszystko co robię robię z najwyższą starannością jeżeli chodzi o PN albowiem podpisuję się z imienia i nazwiska pod wykonanym produktem i odpowiadam za to "głową" Wszelkich sceptyków zachęcam do swojego interesu w tej dziedzinie jeżeli mają "jaja" a trzeba mieć je twarde ;) Wbrew opinii co poniektórych nie prowadzę tego tematu dla zysku, a to że rzadko udzielam się w innych tematach jest spowodowane bezsensownym powielaniem treści, Ci forumowicze co mieli ze mną kontakt wiedzą że chętnie wymieniam się poglądami i uczę się tak samo jak i wy. Stare porzekadło mówi "Nie popełnia błędów tylko ten co nie robi nic" i jeżeli chcecie coś zmieni w naszych miastach czy wsiach to zachęca do dalszej dyskusji (merytorycznie bez ciągłego obwiniania się nawzajem) w której chętnie wezmę udział Pozdrawiam Przemo
przemyslaw2ar Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor #1124 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam Prawie każdy producent kotłów zamieszcza w swoim katalogu schemat, przekrój i szczegółowy opis pieca. No trudno żeby jeszcze przedstawiał zdjęcia każdego pieca podczas produkcji no chyba że na forum bo przecież można. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam i pozdrawiam. Kol Janusz26 ja się nie obraziłem ale małe sprostowanie: Ja nie jestem producentem a rzemieślnikiem i wykonuje takich kociołków bodaj 20-25 szt rocznie i wyłącznie na konkretne zamówienie. Na co dzień utrzymuję się z innych zleceń a te kociołki to taka pasja która min. karmi mnie i rodzinę. I na pewno nie czuję się przez Ciebie urażony albowiem każdy ma prawo do swobody wypowiedzi. Ta praca daje mi radość tworzenia czegoś co może uszczęśliwić innych (aczkolwiek nie musi i jest obarczona olbrzymim ryzykiem) Życzę pogody ducha Przemo
Gelo2104 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #1125 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Kol Janusz26 ja się nie obraziłem ale małe sprostowanie Hmm albo mi się w oczach mieni albo ty Przemek źle zrozumiałeś ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.