Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam nadmuch to za mało zwiększ dawkę na 8s skróć  przerwę podawania i dmuchaj tak żeby sam popiół spadał do popielnika. 

Opublikowano

Trudno wyczuc to wszystko , niby sa spieki ale jak poruszam to jakims pretem to ladnie sie rozpada , Animus w ktorym miejscu najlepiej dac ten termometr do spalin ?, trzeba to jakims klejem przesmarowac? 

http://kotly.com/termometr-bimetaliczny-rt80-pomiaru-temperatury-spalin-150-p-3245.html?topSsid=3676cc656fbac64418541b8a7d31b897

Opublikowano

Za kotłem 10-20 cm ,na lub za czopuchem nie wiem jak tam masz ,robisz otwór na środku rury taki żeby tylko wsunąć  bez luzu .

Albo kup z taką tulejką, tulejkę  się wkręca a w nią wsuwa bagnet termometru i kontruje śrubka .Bagnet wsuwasz na głębokość polowy średnicy rury,czopucha itd.. 

rt80b_wi.jpg

Opublikowano

Wierć w kolanie nastawnym 3 segmentowym  w pierwszym elemencie od kotła powyżej rury czopucha przed łączeniem segmentów  ,będziesz temperaturę miał dobrze widoczną .

Opublikowano

Nie mam juz nerwow do tego , jak zmieniam np: podawanie na + to niby wegiel sie nie dopala , jak ujme podawanie to niby za malo tego wegla na palenisku , jak zmniejsze nadmuch to nie lapie temp itd, itp nie idzie ustawic tago zmieniam wartos np o 1 to albo sie niedopala albo jest go zbyt malo ehh http://pl.tinypic.com/r/mhrqqs/9       http://pl.tinypic.com/r/6nypl1/9

Opublikowano

..sąsiad ma defro uni tez prosta instalacja fakt że nowszy dom spalanie ma podobne do Twojego ale co ciekawe on ustawienia dobiera do groszka ale wiatr zawsze ma 100%...

az ciezko sobie to wyobrazic, przeciez on musi walczyc i przeciwdzialac zeby nie zdmuchnac plomienia a zeby to osiagnac laduje pewnie taka dawke paliwa ze zieje jak z miotacza jednoczesnie wywiewajac wieksza czesc wytworzonego ciepla przez komin, nie wiem jak mozna racjonalnie palic przy 100% nadmuchu...

Opublikowano

Nie mam juz nerwow do tego , jak zmieniam np: podawanie na + to niby wegiel sie nie dopala , jak ujme podawanie to niby za malo tego wegla na palenisku , jak zmniejsze nadmuch to nie lapie temp itd, itp nie idzie ustawic tago zmieniam wartos np o 1 to albo sie niedopala albo jest go zbyt malo ehh http://pl.tinypic.com/r/mhrqqs/9       http://pl.tinypic.com/r/6nypl1/9

Po każdej korekcie żeby zauważyć czy jest lepiej czy gorzej  musisz najpierw  ustawiać żar jak się cofnie na palniku w pozycji wyjściowej  .Włączasz sam podajnik i wypychasz go węglem.

Jak zmienisz podawanie to do niego dostosowujesz ilość wiatru (biegi dmuchawy czy przesłona ) i ile ta dawka ma się spalać (przerwa podawania ) czym więcej wiatru to dawka się szybciej wypali .

Opublikowano

Dzieki kolego Animus , jutro pokombinuje , bo dzis to straszna lipa, 2 godz temu podjechalem na budowe zobaczyc jak sie pali a tu lipton alarm ze nie moze zlapac temp, pokombinowalem troche z ustawieniami to dobilem do 51 C a zadana byla 52C to nie wiem jakim cudem ze przez okolo 20 min nie moglo dobic z 51 na 52 , a w piecu palilo sie naprawde niezle , jak dam nadmuch na 20-30 to temp nie chce rosnac , dam wyzej 50-60 to temp spalin dochodzi do 300;/

Opublikowano

Witam tak jak pisałem zdjęcia z opisem:

Ad 1.

A – ciepła woda z kotła rozdzielona na dwa piony idzie w spragnione ciepła grzejniki

B – teoretycznie – ciepła woda z kotła płynie przez wężownicę której zadaniem jest zabezpieczenie pieca i instalacji przed wysoką temperaturą (tworzyła „mały obieg” co powinno pomóc w utrzymaniu ciepła w piecu w praktyce pożerała dużo ciepła i od ponad roku jest odcięta – zakręcone zawory)

C – doprowadzenie ciepłej wody do zasobnika CWU poniżej zdjęcia jest zawór i pompka

D – dopuszczenie wody do instalacji (widoczne na zdjęciu 2)

post-54787-0-70605600-1448486551_thumb.jpg

post-54787-0-58419400-1448486558_thumb.jpg

Opublikowano

a to mój płomień wydaje mi się że za mało go jest na podajniku a za dużo jest żaru i stąd długie dochodzenie do zadanej, znaczne wychładzanie się (spadek o ok. 8-10 st w momencie startu z podtrzymania) w podtrzymaniu stoi ok. 15 min

post-54787-0-45116700-1448486779_thumb.jpg

post-54787-0-87530000-1448486780_thumb.jpg

post-54787-0-44012700-1448486782_thumb.jpg

post-54787-0-49063400-1448487026_thumb.jpg

Opublikowano

z dotychczasowego doświadczenia

zauważyłem że mam jedną rzecz zwaloną na 100% w instalacji a mianowicie pompka która jest na foto 4 tuż za piecem c punkt 1 powinna być w punkcie 2 z uwagi na to że w momencie gdy pompka pracuje jednocześnie wtłacza wode do zasobnika CWU który jest na tym samym poziomie i mimo że ustawiam na piecu tryb peracy „ogrzewanie domu” grzeje się też woda CWU ale znalazłem sposób bo mam zawór przed pompką CWU i po prostu zamykam ten zawór a kiedy potrzebuję to otwieram go lekko i dogrzewam wode CWU ale z drugiej strony jeżeli woda w zasobniku osiągnie taka samą temperaturę jaka na piecu jest zadana to teoretycznie powinno to działać jak „mały obieg” który spowalniać powinien wychładzanie wody w kotle coś a’la zawór mieszający ale niestety to działa tylko w teorii i mojej głowie…

post-54787-0-71298300-1448487546_thumb.jpg

Opublikowano

Drodzy Forumowicze.

Po krótkiej nieobecności, wracam z kilkoma pytaniami:

Na początek chciałbym jednak ponownie opisać podstawowe dane ( piec, budynek):

-Piec Defro Duo Uni 25kw

-Dom: nowy, powierzchnia: 198m (wraz z garażem ),ceramika+ ocieplenie styropian 10cm, skosy też ocieplone.

- grzejniki bez termostatów

- zawór 4 drożny

Mojeustawienia kotła:

co 59 stponki

cwu 43 stopnie

czas podawania 9s

przerwa podawania 55 s

nadmuch: 30%, wentylator zasłonięty w połowie ( jakieś 2 cm prześwitu)

praca podtrzymania 13s co 40 minut

wentylator w podtrzymaniu 17s co 15 minut

histeryza kotła 2 stopnie

histeryza cwu 3 stopnie.

Ekogoszek workowany, suchy, 26 kJ, producent: Katowicki Wegiel, zakład przeróbczy " Juliusz" z Sosnowca

Prośba do szanownych uzytkownkiów oczywiście odnosnie ustawień.

Piec wciąga w ciągu doby srednio worek 25kg ( jeszcze tydzień temu było to jakieś 17 kg). Nie wiem co jest przyczyna ponownego zwiększenia spalania Ostatnio bardzo zwiekszyła sie ilość niedopalanego ekoogroszku ( po przepracowaniu 24 godzin z popielnika wyciągam nawet wiaderko niedopału).

Zawór 4 drożny mam ustawiony w "połowie" - tak reguluje temperature w domu ( nie mam termostatów na grzejnikach.)

Jest szansa waszym zdaniem aby zmniejszyć i polepszyc spalany ekogroszek.?

Z góry dziękuje zapomoc

Opublikowano

Po wcześniejszym oczyszczeniu retorty i popielnika,spróbuj ustawić podawanie na 6s,przerwa 1 min. reszta nastaw bez zmian i daj sobie i kociołkowi czas kilkanaście h.

Napisz jak to wygląda,ewentualne korekty po wyglądzie popiołu.

Aha,zmniejsz pracę podajnika w podtrzymaniu z 13s do 6.

Opublikowano

https://www.youtube.com/watch?v=mfpIfA7ziyM&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=iJQ4GRLM7kE&feature=youtu.be

Przesyłam filmiki.

A mam pytanie

Tak pomyślałem że skoro szybko się piec wychładza to może spróbuję rozkręcić grzejniki np. na 4 i tak jak były chłodniejsze dni w październiku paliłem drewnem na ruszcie zastępczym i jak już grzejniki się powyłaczały to powrót przy piecu był ciepły i wtedy nie musiałem dokładać zbytnio drewna a było ciepło i dość długo się utrzymywał może tak i teraz

włąsnie jak u Was z powortemjaki jest ciepły zimny bo u mnie zimny stąd mam lekko odkręcony zawór CWU (widoczny chyba na 2 zdjęciu) aby trochę podnieść temperaturę wody ...

Opublikowano

Witam , dzis kombinowalem z ustawieniami i niby jest w miare oki , tzn wydaje mi sie ze robi sie zbyt duzy kopczyk , i idzie dosc sporo wegla , 25kg na dobe to lyka jak bocian zabe :p moje ustawienia , podawanie 7 s, przerwa 32 s nadmuch 16% , piec dochodzi do zadanej w okolo 10 -13 min podtrzymanie trzyma okolo 20 min , a chyba lepiej byloby gdyby jak najkrocej byl w podtrzymaniu dobrze mysle ?

Opublikowano

https://www.youtube.com/watch?v=mfpIfA7ziyM&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=iJQ4GRLM7kE&feature=youtu.be

Przesyłam filmiki.

A mam pytanie

Tak pomyślałem że skoro szybko się piec wychładza to może spróbuję rozkręcić grzejniki np. na 4 i tak jak były chłodniejsze dni w październiku paliłem drewnem na ruszcie zastępczym i jak już grzejniki się powyłaczały to powrót przy piecu był ciepły i wtedy nie musiałem dokładać zbytnio drewna a było ciepło i dość długo się utrzymywał może tak i teraz

włąsnie jak u Was z powortemjaki jest ciepły zimny bo u mnie zimny stąd mam lekko odkręcony zawór CWU (widoczny chyba na 2 zdjęciu) aby trochę podnieść temperaturę wody ...

Szybko się kocioł wychładza bo kupę złomu masz w kotłowni podczepione pod niego ,te wszystkie rury nieosłonięte działają jak radiatory ogrzewają kotłownię zamiast pokoje.Co to jest ta bańka pionowa wyglądająca jak sprzęgło hydrauliczne ?

masz utkaną tą instalację jak pająk sieci :) i drugi kocioł obok ,to zasypowy?

Opublikowano

bez przesady odsłonięte jest bardzo niewiele i nie wierzę że w sumie może 1 metr rurki tak wychładza piec

ta bańka czarna to podobno 'wężownica" która zabezpiecza przed wysoką temp. pisałem kilka postów wcześniej

drugi kocioł to gazowy ale on jest odcięty podpięty jest tylko zasobnik CWU

Opublikowano

Animus

z dotychczasowego doświadczenia

zauważyłem że mam jedną rzecz zwaloną na 100% w instalacji a mianowicie pompka która jest na foto 4 tuż za piecem c punkt 1 powinna być w punkcie 2 z uwagi na to że w momencie gdy pompka pracuje jednocześnie wtłacza wode do zasobnika CWU który jest na tym samym poziomie i mimo że ustawiam na piecu tryb peracy „ogrzewanie domu” grzeje się też woda CWU ale znalazłem sposób bo mam zawór przed pompką CWU i po prostu zamykam ten zawór a kiedy potrzebuję to otwieram go lekko i dogrzewam wode CWU ale z drugiej strony jeżeli woda w zasobniku osiągnie taka samą temperaturę jaka na piecu jest zadana to teoretycznie powinno to działać jak „mały obieg” który spowalniać powinien wychładzanie wody w kotle coś a’la zawór mieszający ale niestety to działa tylko w teorii i mojej głowie…

to jest na 100% zwalone w instalacji ale jakoś daję radę

Opublikowano

bez przesady odsłonięte jest bardzo niewiele i nie wierzę że w sumie może 1 metr rurki tak wychładza piec

ta bańka czarna to podobno 'wężownica" która zabezpiecza przed wysoką temp. pisałem kilka postów wcześniej

drugi kocioł to gazowy ale on jest odcięty podpięty jest tylko zasobnik CWU

A możesz zrobić zdjęcia samej tej banki  i przyłączy do niej , ona jest w ubraniu , ocieplona ? może jest jakaś tabliczka na wierzchu lub w środku .

Dla mnie to wygląda na sprzęgło ale jakoś dziwnie podłączone. 

Dasz radę narysować na kartce jak to jest wszystko z kotłem połączone ,taki "schemat instalacji robiony  na kolanie".

Opublikowano

Na tym czymś nie ma żadnej tabliczki ani info

Opis dot foto 02.:

A – wejście wody CO

B – w normalnym trybie woda przepływa i wraca do pieca

C – w przypadku gdy temperatura wody w kotle jest zbyt wysoka ten zawór który jest widoczny przy C dopuszcza wode zimną

D – za sprawą ciśnienia nadmiar wody wychodzi do rury kanalizacyjnej

Nigdy nie widziałem żeby zadziałało bo nigdy nie dopuszczałem do takiej sytuacji ale z uwagi na to że jest to dość duże i jest niezaizolowane jak widać urządzenie to jest odcięte (zawory zakręcone)

post-54787-0-14822300-1448639118_thumb.jpg

post-54787-0-89534500-1448639119_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.