Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam piec Elektromet 15kw w piwnicy do niego podłączone jest moje mieszkanie na parterze o wielkości 55 m2 i mieszkanie mojej siostry na 2 piętrze o tej samej wielkości, problem mój polega na tym że grzejniki nie grzeją równomiernie czyli góra jest gorąca a dół zimny najgorzej jest w ostatnich grzejnikach !!

Powrót przy ostatnich grzejnikach jest całkiem zimny. Co ciekawe powrót na kotle jest o jakieś 3-4 stopnie tylko chłodniejszy od zasilania. Proszę o pomoc co może być problemem.

Opublikowano

Skoro temperatura powrotu jest tylko trochę niższe niż zasilania, to któryś grzejnik musi grzać z pełna macą? Zakręć trochę zawór na nim. Potem kolejny najcieplejszy grzejnik. Tak do skutku aż wszystkie grzejniki będą grzały równomiernie.

Oczywiście zakłądam, że instalacja jest wykonana prawidłowo i woda nie krąży przez zbiornik wyrównawczy lub cwu.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ale grzejniki mam wszystkie wyregulowane, nie wiem czy problemem nie jest pompka ja mam do 6 metrów wynoszenia a do mojej siostry jest ok 8 metrów a do zbiornika wyrównawczego ok 10 metrów

Opublikowano

Przy tak małej instalacji pompka nie ma nic do rzeczy zawsze jej wystarczy - chyba że zaoszczędziwszy na rurach na to drugie piętro pojechałeś cienką rurą i tam to rozgałęziałeś -wtedy pompa może nie przepchnąć i jej siła ma znaczenie.

Jeśli nie to jak napisał sorier - na logikę jeśli powrót ma taką samą temperaturę jak zasilanie to znacząca część wody przepływa przez część grzejników bez oporu (jeśli nie mówimy o powrocie na kotle w sytuacji przymkniętego zaworu 4-d).

Opublikowano

Czy masz bojler? Jeżeli tak, to gdzie?

Ponadto podaj przekrój rur:

-wyjście z pieca

-wyprowadzenie na II p

-wyprowadzenie na parter

-wyprowadzenie na ewentualny bojler

Najlepiej byłoby, abyś naszkicował jakiś schemat. Wtedy bardziej doświadczeni koledzy na pewno właściwie doradzą co jest przyczyną niewłaściwego rozdziału ciepła.

Opublikowano

Bojlery posiadam dwa i ja i siostra, rozdział jest w piwnicy bo ona ma po drugiej stronie mieszkanie, instalację mam w miedzi rurki do niej idą cieńkie takie jak do kaloryferów, u niej powrót na ostatnim grzejniku jest całkiem zimny

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Przymknij zawory na bojlerach, jeśli takowe posiadasz. Albo zamknij całkowicie i obserwuj co się dzieje, potem po trochu popuszczaj. Jeśli to nie pomoże to sprawdź filtr pompy, czy nie jest zapchany i ostatnia rzecz to zawór różnicowy(zakładam, że jest) może się zawiesić. Jak kupiłem dom to u mnie bajpas był bez zaworu różnicowego i cała instalacja na cienkiej miedzi. Musiałem przymknąć bojler i zgniotłem cęgami rurkę bajpasa do czasu wymiany instalacji :P

Trochę się zapędziłem bo data postu stara jak węgiel. Może komuś się to przyda.

Edytowane przez PiotrSzy