Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak, te 1:3 to twoje ustawienia pracy kotła.

ustawione podawanie 15 sek = 1

przerwa 45 sek = 3 (45/15)

Stosunek czasu podawania do czasu przerwy masz więc ustawiony jak 1:3 i to jest obecnie za dużo, bo temperatura w domu jak piszesz dochodzi do 27 stopni. Nic więc dziwnego, że dużo spalasz opału.

Spróbuj ustawić czas podawania i przerwy jak ci wcześniej podałem.

Na grzejnikach masz zawory termostatyczne? Jeżeli nie, to zaworem trójdrożnym powinieneś obniżyć temp wody idącej do grzejników.

Mam pyatnie kolego, na piecu temp waha się w granicach 60*C a zaworem mieszającym zmniejszyłem temp któa idzie na grzejniki do 43*C Jest to dobry sposób. NIe zaszkodzi to piecowi, bo jak woda zrobi obiedg po grzejnikach to ciepło odda ni wraca dopieca o wiele chłodniejsza. Nie lepiej by było zawór mieszający otworzyć na max i zaworami na grzejnuikach zmniejszać temp?? Poradz mi co będzie lepszym rozwiązaniem , bo nie chce pieca uszkodzić ani grzejników(grzejniki firmy brugman) Hydraulik mówił że są dobre a czy są to się okaże. Pozdrawiam

Opublikowano

I właśnie Taka sytuacja jaka teraz jest u ciebie jest i dla mnie trudna do doradzenia. W moim układzie mam zawór 4 dr i on załatwia mi podane przez ciebie problemy. Obniżam nim temp. wody na grzejniki i jednocześnie podwyższam temperaturę powrotu do kotła.

Twój przypadek można moim zdaniem rozwiązać w ten sposób, że zaworem 3dr. część gorącej wody z kotła kierujesz na powrót i podnosi ci to temp. wody wracającej do kotła (zabezpieczenie przed korozją niskotemperaturową), a zaworami termostatycznymi zmniejszasz lub zwiększasz temp. grzejników. Schemat poniżej, ale czy jest prawidłowy muszą się wypowiedzieć fachowcy.

schemat_c.o__z_zaw._3_dr..bmp

Opublikowano

Witam ponownie. Po killku próbach ustawiłęm w końcu piec na czas podawania 15 s. a czas przerwy 50 s moc wentylatora 29% a osłone miałęm tak na ok 1 cm otwartą ale miałem spieki nie wiem może pzrez opał

(mieszany groszek z jakimś innym dostałem) to otworzyłęm osłone do połowy. Niewiem czy dobrze zrobiłem. Większość popiołu jest jak proszek ale włąśnie te nieliczne spieki mnie denerwują.

Opublikowano
. Daj znać czy te rady coś dały. Czy opału mniej zużyłeś.

Do najlepszych ustawień dochodzi się stopniowo. Trudno je uzyskać w ciągu kilkunastu minut.

Aha i już podajnik mi wystarcza prz obecnej temp na 2,5 doby to juuż chyba moim wypadku niezły wynik. mTo zawsze nie jedna doba :huh: POZDRAWIAM