tomala2301 Opublikowano 2 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam wszystkich , piec mam od kwietnia 2010 jest to piec firmy Heizetechnik Q Hit Plus 11kw . Problem polega na tym iż na piecu temperatura nastawiona jest na 50 stopni , ale jest tak że wskoczy nawet temperatura do 65 stopni . Nastawy na piecu mam takie Nastawa 50 czas przedmuchu - 10 czas między przedmuchami - 5,0 obroty minimalne - 2 obroty maksymalne -12 Martwi mnie ta temperatura 65 stopni na piecu . A i jeszcze jedno piec ma regulator firmy Foster Alfa HT i minimalne nastawy temperatury są 50 stopni nie idzie zejść niżej , czy jest możliwość jakoś przeprogramować regulator na niższe nastawy temperatury , w instrukcji nic na ten temat nie ma. Pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2011 przerwa pomiedzy przedmuchami 10 ,czas 6 Cytuj
tomala2301 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam wszystkich , piec mam od kwietnia 2010 jest to piec firmy Heizetechnik Q Hit Plus 11kw . Problem polega na tym iż na piecu temperatura nastawiona jest na 50 stopni , ale jest tak że wskoczy nawet temperatura do 65 stopni . Nastawy na piecu mam takie Nastawa 50 czas przedmuchu - 10 czas między przedmuchami - 5,0 obroty minimalne - 2 obroty maksymalne -12 Martwi mnie ta temperatura 65 stopni na piecu . A i jeszcze jedno piec ma regulator firmy Foster Alfa HT i minimalne nastawy temperatury są 50 stopni nie idzie zejść niżej , czy jest możliwość jakoś przeprogramować regulator na niższe nastawy temperatury , w instrukcji nic na ten temat nie ma. Pozdrawiam Zapomniałem dopisać , że pale w tym piecu węglem - orzech Cytuj
Xawer Opublikowano 2 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam. A zapalsz opal od gory tak jak w kotle gornego spalania czy od dolu jak w dolnego spalania? Cytuj
marko60 Opublikowano 2 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam wszystkich , piec mam od kwietnia 2010 jest to piec firmy Heizetechnik Q Hit Plus 11kw . Problem polega na tym iż na piecu temperatura nastawiona jest na 50 stopni , ale jest tak że wskoczy nawet temperatura do 65 stopni . Nastawy na piecu mam takie Nastawa 50 czas przedmuchu - 10 czas między przedmuchami - 5,0 obroty minimalne - 2 obroty maksymalne -12 Martwi mnie ta temperatura 65 stopni na piecu . A i jeszcze jedno piec ma regulator firmy Foster Alfa HT i minimalne nastawy temperatury są 50 stopni nie idzie zejść niżej , czy jest możliwość jakoś przeprogramować regulator na niższe nastawy temperatury , w instrukcji nic na ten temat nie ma. Pozdrawiam obroty na 1 jeżeli się da a jak nie to zmiana na sterownik z PID których jest na allegro dużo ale większa temperatura to normalne zawór trzy drożny możne rozwiązać problem porostu trzeba do tego dojść pozdrawiam Cytuj
kp1985 Opublikowano 4 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Miałam dokładnie taki sam problem, u mnie temp potrafiła wzrosnąc do 80 stopni, sterownik mialam ustawiony 5 sekundowy przedmuch co 20 minut i tak temp rosla jak głupia, okazało się, po rozkręceniu dmuchawy, że klapka zamykająca nie domykała się do końca w okresie między przedmuchami i piec cały czas łapał lewe powietrze, jak to zostało poprawione to piec trzyma temp idealnie +-5 stopni rożnicy od temp zadanaej i ani stopnia wiecej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi