Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silesia którą palę mimo znacznej ilości popiołu pali sie około 12 godzin(10-11kg),wczoraj kupiłem na próbę opał z innego składu ma to być węgiel z kopalni Mysłowice-Wesoła,rozpaliłem(10-11kg) o godzinie 17 rano o godzinie 5 na piecu 35st wszystko wypalone popiołu mniej jak z silesi troche niedopalonych koksików i jeden kamień.Czyli paliło sie ok 9 godzin dodam ze wegiel był mokry trochę oblepiony miałem. Czy to napewno wesoła tego nie wiem ale czytając wiele pozytywnych opinii na temat tego wegla myślałem ze bedzie się paliło tyle co na silesi albo i troche dłużej, czy wilgotność węgla ma wpływ na stałopalność?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja nim teraz palę, ale nie wiem czy Ty dasz radę. To węgiel typu 34.2, o kaloryczności nawet do 32Mj/kg i wysokiej spiekalności. Poszukaj lepiej coś łatwiejszego.

post-61311-0-74820300-1453047196_thumb.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak palę: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16702-spalanie-boczne-krocz%C4%85ce-w-g%C3%B3rniaku/page-12?do=findComment&comment=230204

Kolego, nie pytaj mnie czy ten węgiel spalisz bez problemów, tylko kup na składze ze cztery worki i przepal je na spokojnie. Sam potem zdecydujesz, czy dasz radę.

W każdym bądź razie jest to niezły potwór i co ważne, ma mało popiołu. Sprawdź tylko, czy węgiel jest na pewno z ruchu Knurów, czy z ruchu Szczygłowice, bo jest teraz jedna, połączona kopalnia.

Opublikowano

Witam na skladzie gdzie kupuje wegiel pojawil sie orzech z Knurowa czy ktos z Was pali tym weglem jakie sa wasze opinie o tym weglu?

Już wiem czemu pojawił się na składach. Cena orzecha na wadze kopalnianej w tej chwili to 505zł/tonę.

Opublikowano

Na skladzie tona kosztuje 598zl. Kupilem dziś na próbe 2 wory po 25kg właśnie sie pali pierwszy zasyp.Wegiel mokry otwarłem worki do przeschniecia reszte spale jak troche wyschnie.

Opublikowano (edytowane)

To jest bardzo mocny węgiel, może się też trochę spiekać, chociaż u mnie nie stanowi to problemu. Popiołu niewiele.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Faktycznie mocarny wegiel rozpalony wczoraj o 16 dzis rano o 5 jeszcze warstwa zaru temp. na piecu 60st.

Nie wiem dokładnie do której sie paliło bo wyszedłem ale myślę ze do 6 napewno.Popiołu mało a w piecu troche sadzy ,faktycznie troche sie spieka ale nie zawiesił sie.

Opublikowano (edytowane)

To jeden z najmocniejszych, o ile nie najmocniejszy węgiel w Polsce. Laboratoria Jastrzębskiej Spółki Węglowej podają, że górna kaloryczność może dochodzić do 33Mj/kg.

Jest to typ węgla 34.2 semi-hard, forma przejściowa pomiędzy typem 34 semi-soft, a ortokoksowym 35.1 hard.

Ja przy tych nocnych mrozach po 12-tu godzinach mam jeszcze w kotle rozżarzony koks, a na kotle ok. 50 stopni, przy zadanej na noc 60 stopni. Bez problemów po 14-tu godzinach mogę przerusztować i bez wygaszania palić dalej. Tak mi się spala (zadana 65 stopni, w domu 23, na zewnątrz -10):

knurów spalanie_mpeg2video.mpg

Z powodu nietypowego podawania powietrza nie kopci i jest niewiele sypkiej, brązowej sadzy. Spalanie jest boczne, nie od góry:

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Na filmie powyżej kocioł gonił temperaturę przy otwartym miarkowniku. Na tym filmie temperatura zadana jest osiągnięta, miarkownik zamknięty (zawsze pozostaje szczelina ok 1.5mm), ciągle dopływa powietrze dopalające poprzez górną część rusztu pionowego (stały otwór doprowadzający powietrze z zewnątrz). Różnica czasowa między pierwszym, a drugim filmem wynosi około godziny:  

knurów spalanie nrII_mpeg2video.mpg                                                     

Opublikowano

U mnie troche mała jest komora załadunkowa żeby palić krocząco wchodzi jedna węglarka 12kg ale paląc od góry jest ok. A krocząco po przesunięciu żaru na tył pozostaje niewiele miejsca na załadunek węgla tak żeby nie zasypać żaru.Wracając do węgla z Knurowa to na mrozy jest super na cieplejsze dni warto chyba kupić słabszy węgiel.

Opublikowano (edytowane)

Ja przesuwam żar do przodu, nie do tyłu. Spalam w miarę przyzwoicie ten z Knurowa tak poniżej piątki w plusie. Potem przechodzę na flot, albo flot z węglem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeżeli nie smoli, a jest tylko sypka sadza, która daje się omieść i zmuchnąć, to nic się nie stanie. To Ty musisz ocenić, jak się spala u Ciebie, ale po wzroście temperatur może być problem z właściwym spalaniem.

Opublikowano

W ostatnim czasie na terenie mojego miejsca zamieszkania pewną firma ogłasza się z ofertą sprzedaży wegla Sobieski i Janina.Oczywiście jak to jest w reklamie do każdej tony kupionego wegla dodają gratis szufle.Mam pytanie do kolegów,czy palili węgiel z tych kopalni i jak się spala w piecu przy paleniu od góry.Podejrzewam,że jakość tego wegla nie będzie cudowna a szufla ma być magnesem do dokonania zakupu.

Opublikowano

Witam, kupiłem węgiel orzech II GAT 1 z sklepu budowlanego "wesolek", oni zaopatrują się z Katowic. Jak dla mnie to dobry węgiel (worek 25kg-29-31kj za 20,90zł)

Opublikowano

Przywiozłem dziś od znajomego "z komórki" duży worek węgla, kilkadziesiąt kilogramów z KWK Budryk - Jastrzębska Spółka Węglowa, znany tylko w zasadzie okolicznym mieszkańcom. Jest to węgiel typu 34.2 semi soft. Kaloryczność ok 30Mj/kg, popiół w granicach 7%, spiekalność ok. 80 wg Rogi. W tej chwili cena orzecha na wadze kopalnianej 480zł/tonę. To jest niesamowite, co się robi z cenami węgla. Taka sama cena dotyczy orzecha z KWK Knurów i KWK Szczygłowice (węgiel sami hard). Te dwie ostanie kopalnie są mi doskonale znane, natomiast węglem z Budryka nie paliłem nigdy. Na forum jest tylko jeden starszy TEMAT dotyczący tego węgla.:

post-61311-0-26008700-1454157238_thumb.jpg

Wziąłem większość grubszych kawałków, wieczorem wrzucę i zobaczę jak się spala. Jakiejś niespodzianki w stosunku do Knurowa się niespodziewam, ale znowu jakaś zabawa na wieczór będzie  ;).

Opublikowano

Wrzuciłem ten węgiel dzisiaj rano i mimo, że to kostka nie byłem w stanie palić poniżej 60 stopni na kotle. Przy 50-55 stopniach zarzucał wymiennik sadzą i troszeczkę kopcił - składam to też na karb wrzucenia węgla jak leci, bez przesunięcie żaru po nocy i spalania kroczącego, przy którym nie byłoby problemów. Wydaje mi się, że 34.2 z Knurowa jest bardziej "suchy" od Budryka.

Na filmie spalanie przy 60 stopniach i wtedy jest fajnie - na zewnątrz 0 stopni. Widać co daje trzecie powietrze z górnej części rusztu pionowego, płomień lekko pochyla się w kierunku tyłu kotła:

KWK Budryk_mpeg2video.mpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam tu fajną ciekawostkę, węgiel z pierwszej prywatnej kopalni Siltech. Dla prywatnych odbiorców węgiel jest sortowany i przygotowywany pod indywidualne zamówienie, generalnie gruby, bardzo czysty asortyment pozbawiony miału i drobnego węgla. Problemem jest brak płuczki, ale węgiel jest z bardzo dobrych złóż podbytomskich, gdzie kiedyś wydobywano jedne z najlepszych jakościowo węgli opałowych w Polsce, więc raczej szansa na kamień niewielka. i podobno przy sortacji podejrzany węgiel jest odrzucany. 

post-61311-0-48593200-1455299540_thumb.jpg                                  post-61311-0-51247500-1455299553_thumb.jpg

PARAMETRY WĘGLA
Gruby kl. 29 
• wartość opałowa: 29 MJ/kg - 32 MJ/kg
• zawartość popiołu:  4% - 7%
• zawartość siarki : 0,4% - 0,7%
• granulacja: od 100 mm
• wilgotność całkowita: 3% - 5%

Zasypałem 18kg i jest moc, ale nie na tą pogodę. Z pierwszych spostrzeżeń coś typu 32.2 - 33, lekko się spieka, jestem bardzo ciekawy ilości popiołu.

Edytowane przez Gość