tompatrz Opublikowano 7 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam, Chyba muszę wymienić sznur uszczelniający w moim kotle miałowym w dolnych drzwiczkach. Zmierzyłem że ma przekrój 18x18. Teraz moje pytanie: Czy on jest jakoś wklejany czy tylko wciskany? Czy to normalne że po 4 latach użytkowania się już zużył i podczas rozpalania głównie przepuszcza troche dymu tymi drzwiczkami dolnymi (którymi potem opróżniam piec jak się wypali, podczas zasypywania jest tam wstawiany tak jakby stalowy ogranicznik aby miał na nie nie napierał)? Proszę o porady.
IVEN Opublikowano 7 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja sznur w swoim kotle wymieniam co dwa lata , dzięki temu nie ma dymu , ale równiez niekontrolowanego wzrostu temperatury. Stary sznur za pomocą śrubokręta i młoteczka podważasz i wyjmujesz ze szczeliny , a następnie nowy w tą szczeliną wciskasz , można sobie pomóc młotkiem delikatnie wbić go na swoje miejsce ..
tompatrz Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2010 czy w miejscu łączenia dwóch końcy sznura nie będzie mi leciał dym?
IVEN Opublikowano 7 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2010 należy tak uciąć sznur ,żeby nie było przerwy w miejscu łączenia , najlepiej zrobić to na wcisk
tompatrz Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor #6 Opublikowano 9 Grudnia 2010 czy do drzwiczek pieca miałowego wystarczy mi sznur ze szkliwa czy muszę mieć ceramiczny?
groszek Opublikowano 9 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 9 Grudnia 2010 czy w miejscu łączenia dwóch końcy sznura nie będzie mi leciał dym? Końce sznura stykające się z sobą można ściąć na ukos. po__czenie_sznura.bmp
tompatrz Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor #8 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Dziękuję za wszelkie rady. Temat można zamknąć.
Rekomendowane odpowiedzi