Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Chciałem poruszyć temat, który z pewnością niejednokrotnie był opisywany na tym forum. Dotyczy spiekania się węgla na retorcie. Posiadam piec Ogniwo S8WC-20, 20 kW, sterownik EKO TOM TE 130 /chodź nie wiem czy ma to jakieś znaczenie/. Mój problem polega na tym, że na retorcie powstają spieki ze spalonego w niej węgla. Resztki nie spadają z retorty tylko na niej zlepiają się /szlakują?/ co utrudnia funkcjonowanie prawidłowe pieca. Muszę tam zaglądać i powstałe bryły , spieki, rozbijać na mniejsze kawałki aby pospadały do popielnika. Dmuchawę mam ustawiona na 2 poziom, więc dosyć niski wydawało by się. Jedynym znanym mi sposobem aby się pozbyć tych spieków jest jeszcze większe zmniejszenie dopływu powietrza /na poziom minimalny 1/ Jednak wtedy powstaje inny problem. Spieki się nie robią, natomiast piec strasznie się zachodzi sadzą. Przy każdym zasypie należało by czyścić przewody a nie o to chyba chodzi. Jeśli ustawię dmuchawę na 2 to praktycznie nie ma sadzy, delikatny minimalny jasny nalot. Tylko te cholerne spieki.... W czym jest problem??

Opublikowano

Ja wiem .że można to przesłona wyregulować, jednak myślałem może o innym sposobie np.innymi ustawieniami . Wydaje mi się , że tego powietrza musi trochę dostawać i że 2 bieg to takie minimum.

Opublikowano

Nie ma tu minimum, jedynie dmuchawa jest nienajlepiej (jak to zwykle bywa) dobrana.

Jednak jeśli na drugim już masz trochę sadzy, to nie jest zbyt ciekawie.

Pokombinuj z przysłoną, żeby w końcu sprawdzić jak jest "najlepiej".

A masz tam jakiś deflektor?

Opublikowano
Jednak jeśli na drugim już masz trochę sadzy

Ja na drugim nie mam sadzy tylko z węgla robią się wtedy spieki /nie wiem jak to się nazywa fachowo ale niedopalony węgiel zlepia się i nie spada z retorty/ Sadze mam na 1 ale nie mam spieków.

Deflektor mam taki żeliwny wiszący. :D