Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Latem wykonałem własnoręcznie kocioł wzorowany na defro duo+podajnik z zasobnikiem+palnik rynnowy(podobny do uniwersalnego z KOM-STERU),mój dodatkowo posiada dwie rurki podające powietrze wtórne. Jeśli ktoś z kolegów forumowiczów instalował kotły defro z palnikiem rynnowym o mocy 22-25 kW albo posiada zainstalowany u siebie taki kociołek i mógłby podać wymiary samego tylko dna rynny+boki to byłbym bardzo wdzięczny.

Narazie jestem jeszcze w fazie eksperymentowania ze swoim palnikem ale generalnie jestem zadowolony z wyników.Nie polecam tylko sterownika LIDER gdyż ma okrojoną tygodniówkę.

Opublikowano
Latem wykonałem własnoręcznie kocioł wzorowany na defro duo+podajnik z zasobnikiem+palnik rynnowy(podobny do uniwersalnego z KOM-STERU),mój dodatkowo posiada dwie rurki podające powietrze wtórne. Jeśli ktoś z kolegów forumowiczów instalował kotły defro z palnikiem rynnowym o mocy 22-25 kW albo posiada zainstalowany u siebie taki kociołek i mógłby podać wymiary samego tylko dna rynny+boki to byłbym bardzo wdzięczny.

Narazie jestem jeszcze w fazie eksperymentowania ze swoim palnikem ale generalnie jestem zadowolony z wyników.Nie polecam tylko sterownika LIDER gdyż ma okrojoną tygodniówkę.

Tu masz instrukcję (z wymiarami palnika), palnik APPS UNI:

http://www.defro.pl/index.php?option=com_d...582&lang=pl

Opublikowano
Spoko, kawał roboty.

Odnośnie Lidera, no fakt, dokładność do 1h, trochę mi to przeszkadza.

A co tam jeszcze w tej tygodniówce chciałbyś uzyskać?

Tygodniówka w LIDERZE praktycznie nie istnieje jeśli chodzi o co,można natomiast programować godziny załączenia i wyłączenia cw.Do co można zastosować korekcję EKO-sztywne obniżanie temperatury o określoną wartość od temperatury zadanej lub korekcję DZIEŃ\NOC w godzinach 22-6,niema natomiast możliwości obniżania temperatury wyjściowej z kotła w dzień(8-14) i powrotu do tejże wyższej

Opublikowano
Tygodniówka w LIDERZE praktycznie nie istnieje jeśli chodzi o co,można natomiast programować godziny załączenia i wyłączenia cw.Do co można zastosować korekcję EKO-sztywne obniżanie temperatury o określoną wartość od temperatury zadanej lub korekcję DZIEŃ\NOC w godzinach 22-6,niema natomiast możliwości obniżania temperatury wyjściowej z kotła w dzień(8-14) i powrotu do tejże wyższej

Witam,

O ile sie nie mylę to jest możliwość obniżenia tem. wyjściowej z kotła w wyznaczynych przez siebie godzinach np. 8-14. Trzeba odpowiednio zaprogramować funkcje kalendarza. Tam ustawiamy wł/wył pompy CWU, korekcje E - obniża tem zadaną i blokuje jednocześnie pompę CWU oraz korekcje N - obniża tylko tem zadaną. Wadą jest brak możliwośći ustawienia kalendarza z dokładniościa co do minuty oraz fakt, iż między godziną 23.00-0.00 funkcja kalendarza nie działa (bynajmniej u mnie). Dzwoniłem nawet do Kom-Stera, ale nie wiele sie dowiedziałem poza tym, iz tak ma być.

Pozdrawiam

wkmb

Opublikowano

Tak jak pisałem wyżej w LIDERZE programowanie czasowe w trybie kalendarza dotyczy tylko ciepłej wody,tryb N możesz załączyć wcześniej i wyłączy się o 6. Natomiast korekcję EKO sterownik załączyć załączy ale jej nie wyłączy gdyż w sterowniku nie ma takiej pozycji. pozostaje wyłączanie tej opcji manualne.

Opublikowano
Tak jak pisałem wyżej w LIDERZE programowanie czasowe w trybie kalendarza dotyczy tylko ciepłej wody,

Witam,

Jak pisał wkmb

Wchodzisz w kalendarz a tam ustawiasz co się o danej godzinie w danym dniu tygodnia ma dziać z:

1. CWU: wł-wył

2. Temp. kotła: E - temp. ekonomiczna; N- temp. nocna; lub - ustawiona temp. zadana

Ustawiasz najpierw (nie w kalendarzu) temp. nocną na np. 50C oraz temp. zadaną na np. 60C.

Potem w kalendarzu ustawiasz dla każdej godziny tygodnia (szkoda, że nie ma funkcji kopiowania) te 2 opcje, które opisałem powyżej. Przy czym w 2. nie używaj E tylko N.

Potem zatwierdź i przejdź w tryb kalendarza (ma byc napis KAL na wyświetlaczu podczas pracy).

I sterownik zrobi to, co mu zadałeś w kalendarzu. Np. co 2 godziny włączy na 1 godzinę grzanie CWU i niezależnie od tego bedzie utrzymywał na kotle temp. 60C od 19-24 i np. od 5-9 a w pozostałym czasie zadaną kotła ustawi na 50C (Nocną) - nawet w dzień :o .

Czy to wystarczy?

tryb N możesz załączyć wcześniej i wyłączy się o 6. Natomiast korekcję EKO sterownik załączyć załączy ale jej nie wyłączy gdyż w sterowniku nie ma takiej pozycji. pozostaje wyłączanie tej opcji manualne.

Zapomnij o tym, to wszystko robi kalendarz jak w opisie powyżej.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Wadą jest brak możliwośći ustawienia kalendarza z dokładniościa co do minuty oraz fakt, iż między godziną 23.00-0.00 funkcja kalendarza nie działa (bynajmniej u mnie). Dzwoniłem nawet do Kom-Stera, ale nie wiele sie dowiedziałem poza tym, iz tak ma być.

Cześć,

Podaj jakiś przykład konkretny.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Powiem szczerze, że ostatni raz kalendarz ustawiałem w zeszłym sezonie grzewczym i wygląda to tak, iż pomimo utawionej w kalendarzu funkcji wylączenie pompy CWU w godz. 23.0-0.00 (cały tydzień) pompa pracuje i ładuje CWU niepotrzebnie. I tak jest na 100%, natomiast nie jestem pewny co do korekcji N oraz E w tej konkretnej godzinie. Dzisiaj wieczorem sprawdzę i dam znać.

Pozdrawiam

wkmb

Opublikowano
Witam,

Jak pisał wkmb

Wchodzisz w kalendarz a tam ustawiasz co się o danej godzinie w danym dniu tygodnia ma dziać z:

1. CWU: wł-wył

2. Temp. kotła: E - temp. ekonomiczna; N- temp. nocna; lub - ustawiona temp. zadana

Ustawiasz najpierw (nie w kalendarzu) temp. nocną na np. 50C oraz temp. zadaną na np. 60C.

Potem w kalendarzu ustawiasz dla każdej godziny tygodnia (szkoda, że nie ma funkcji kopiowania) te 2 opcje, które opisałem powyżej. Przy czym w 2. nie używaj E tylko N.

Potem zatwierdź i przejdź w tryb kalendarza (ma byc napis KAL na wyświetlaczu podczas pracy).

I sterownik zrobi to, co mu zadałeś w kalendarzu. Np. co 2 godziny włączy na 1 godzinę grzanie CWU i niezależnie od tego bedzie utrzymywał na kotle temp. 60C od 19-24 i np. od 5-9 a w pozostałym czasie zadaną kotła ustawi na 50C (Nocną) - nawet w dzień :o .

Czy to wystarczy?

Zapomnij o tym, to wszystko robi kalendarz jak w opisie powyżej.

Pozdrawiam.

Witam Dzięki za rozjaśnienie umysłu, załapałem wreszcie o co chodzi z ustawieniami kalendarza.Szkoda tylko iż w instrukcji obsługi producent nie wyjaśnił użytkownikom, że należy w danym dniu tygodnia zaprogramować ustawienia dla każdej z 24-godzin i zapisać je w pamięci sterownika. Zajmuje to ''trochę'' czasu.

Pozdrawiam.

alex33

Opublikowano
Witam,

Powiem szczerze, że ostatni raz kalendarz ustawiałem w zeszłym sezonie grzewczym i wygląda to tak, iż pomimo utawionej w kalendarzu funkcji wylączenie pompy CWU w godz. 23.0-0.00 (cały tydzień) pompa pracuje i ładuje CWU niepotrzebnie. I tak jest na 100%, natomiast nie jestem pewny co do korekcji N oraz E w tej konkretnej godzinie. Dzisiaj wieczorem sprawdzę i dam znać.

Pozdrawiam

wkmb

I sprawdziłem, korekcja N oraz E w funkcji kalendarza niestety również nie działa - dotyczy to tylko i wyłącznie godz. 23.00-0.00, we wszystkie dni tygodnia (pozostałe godziny wszystko ok).

Opublikowano
I sprawdziłem, korekcja N oraz E w funkcji kalendarza niestety również nie działa - dotyczy to tylko i wyłącznie godz. 23.00-0.00, we wszystkie dni tygodnia (pozostałe godziny wszystko ok).

Witam

Widocznie tak jest napisany program sterujący gdyż u mnie jest to samo.Między 23 a 00 w funkcji kalendarza sterownik wstawia temperaturę zadaną zamiast korekcji nocnej.

Chciałbym wrócić do tematu palnika rynnowego.Czy rozstaw otworów powietrza pierwotnego jest taki jak na załączonym rysunku i jaka jest średnica otworów( 3-4 mm)?

post-21227-1289549380_thumb.jpg