Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przeróbka Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam instalację grawitacyjną. Grzejniki na najnijszej kondygnacji były zawsze niedogrzane, dlatego postanowilem załączyć pompe. Pompa została założona na zasilaniu przed pompą rura bezpieczeństwa i wznośna jako jedna. Trzy piony instalacji są spięte razem i jedna rura do naczynia odpowietrzenie dochodzi nad naczynie. Po załączeniu pompy pompa zasysa wodę z kotła i naczynia wyrównawczego przez rurę bezpieczeństwa, a do naczynia wlewa się przez odpowietrzenie z tych trzech pionów i tym sposobem woda krąży mi przez naczynie. Chcac tego uniknąć założyłem odpowietrznik przy naczyniu na rure która spina te trzy piony. Moje pytanie czy ten odpowietrznik da radę i odpowietrzy te trzy piony, czy musze założyć na każdym pionie, czy grzejniki z tych pionów nie będą się zapowietrzały.

Opublikowano

witam - w dalszym ciągu nie kumam -ta rura spinająca trzy piony połączona jest z naczyniem wzbiorczym i jeszcze założony jest odpowietrznik? jeżeli pompa jest założona na zasilaniu kotła w obejściu zaworu różnicowego to jakim cudem pompa zasysa wodę z naczynia? czy naczynie ma odpowietrzenie? to jest instalacja z górnym rozdziałem?''przeleć'' trochę po forum zobacz jak ,ludzie ''szkicują''np:w paint-cie

Opublikowano
  • Autor

Rura spinająca piony nie jest teraz połączona z naczyniem jest przy naczyniu i jest założony na niej automatyczny odpowietrznik.

Wcześniej rura wchodzila do naczynia od góry nad rurą przelewową. Pompa pracując zasysała wodę z kotla i naczynia, gdyby byla za pompą to by bylo w porządku ale podobno rury bezpieczeństwa nie daje się za rożnicowym

Opublikowano

Tak jest, zrób dokładnie tak jak mówi "guitar"

Ja kiedyś miałem podczepione tak jak u Ciebie na początku czyli wszystkie piony spięte razem i potem do naczynia, a woda krążyła po pionach. Ale to ogromna strata ciepła, bo w naczyniu wzbiorczym masz nie potrzebnie non stop gorąca wodę. A pewnie łączenia pionów i naczynie nie izolowane.

Ja usunąłem wszystkie połączenia pionów i zamontowałem na piony odpowietrzniki automatyczne.

I wszystko jest dobrze, a dodatkowo zauważyłem że krążenie po grzejnikach jest lepsze, i czuć że kocioł tak się nie wychładza.

Opublikowano
  • Autor

Woda już mi pionami nie krąży może poradzi ten odpowietrznik. Aby założyć na każdy pion muszę znowu kuć bo rury schowane w ścianach a chciałbym tego uniknąć bo już ściany pomalowane.

Opublikowano

To na tych 2 pierwszych pionach pozakładaj odpowietrzniki ręczne bądź automatyczne na końcach grzejników.

Opublikowano
  • Autor

Mam na wszystkich trzech grzejnikach ręczne odpowietrzniki

I jeszcze jedno pytanko mam wszędzie założone zawory termostatyczne w w dwóch grzejnikach przy zaworze slychać przelewanie wody powietrze z odpowietrznika nie leci,zmiejszyłem ustawienie wstępne zaworu 6 na 5,5 i jest cisza. Czy to przelewanie to sprawa zapowietrzenia czy zaworów. Czy będzie sie to powtarzać.

Opublikowano

- Odpowietrzaj tylko wtedy gdy pompa nie działa

- czy grzejniki masz na pewno wypoziomowane ?

- takie dźwięki jak ty mówisz to obijanie bąbelków powietrza, które skądś się tam musiało wziąć

U mnie teraz tak samo było z tymi dźwiękami, mimo że mam odpowietrzniki na pionach i odpowietrzniki w każdym grzejniku oraz zawory termostatyczne teraz właśnie montowane.

Ale u mnie jest to z racji dopiero co nalanej nowej wody do instalacji. I to na pewno ustanie. Przy każdym wyłączeniu pompy powietrze uchodzi z odpowietrzników na pionach. Świeża woda, do tego nalewana szybszym strumieniem jest napowietrzona, także czasem trzeba kilka dni żeby się wszystko unormowało.

Ale z każdym dniem tego powietrza jest coraz mniej.

Żeby się grzejniki same odpowietrzyły - podczas gdy pompa nie chodzi trzeba zawory na grzejnikach odkręcić żeby powietrze miało ujście na piony.