Pajo12 Opublikowano 30 Września 2017 #1 Opublikowano 30 Września 2017 Witam. Postanowiłem samodzielnie zrobić c.o.układ najprostszy otwarty z kotłem na paliwo stałe(głównie drewno)zasilający bojler i 6grzejników. Mam kilka pytań: 1. Mam taki problem, że nie mogę całkowicie dać w pionie naczynka wyrównawczego,musiałem je przesunąć w bok powstały takie schodki (naczynko jest na najwyższym punkcie). Czy tak może być ? 2. Gdzie mam poprowadzić z bojlera(kospel stojący 200l) króciec cyrkulacyjny ? 3. Czy mogę bez zaworu zwrotnego i pompki podłączyć bojler ? Od pieca do bojlera odległość 1,5m W załączniku schemat mojej instalacji...
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #2 Opublikowano 30 Września 2017 1. Jeśli przepływ nie jest nijak zakłócony, to może być, 2. Od najdalszego punktu poboru, prowadzisz rurkę do wejścia cyrkulacji w baniaku, 3. Jak stojący, to nie pójdzie. Chyba, że jest poziom wyżej.
kazimip Opublikowano 30 Września 2017 #3 Opublikowano 30 Września 2017 Witam. Postanowiłem samodzielnie zrobić c.o.układ najprostszy otwarty z kotłem na paliwo stałe(głównie drewno)zasilający bojler i 6grzejników. Mam kilka pytań: 1. Mam taki problem, że nie mogę całkowicie dać w pionie naczynka wyrównawczego,musiałem je przesunąć w bok powstały takie schodki (naczynko jest na najwyższym punkcie). Czy tak może być ? 2. Gdzie mam poprowadzić z bojlera(kospel stojący 200l) króciec cyrkulacyjny ? 3. Czy mogę bez zaworu zwrotnego i pompki podłączyć bojler ? Od pieca do bojlera odległość 1,5m W załączniku schemat mojej instalacji... naczynie zbiorcze umieszczamy w najwyższym punkcie instalacji. co do poprowadzenia rur układ do przyjęcia. osobiście mam w domu również kilka zakrętów ale nie można zapomnieć o odpowiednich przekrojach rur ze względu na wagę tego elementu w układzie. W moim domu przelew z naczynia został sprowadzony aż do kotłowni co pozwala na odprowadzenie nadmiaru wody do kanalizacji zamiast podstawiać wiadra gdzieś na strychach.Pompa zasilająca wymiennik powoduje że woda grzeje się szybciej. W przypadku zamontowania regulatora temperatury i zaworu zwrotnego nie będzie zjawiska że 'wymiennik" działa jak największy grzejnik bez względu na konieczność grzania -zawór zwrotny odcina dopływ wody oszczędzając ciepło. Wymiennik cwu. zasilamy wodą zimną od dołu a odbieramy wodę ciepłą od góry. zasilanie wodą z c.o. odwrotnie z góry (woda ciepła z kotła) do dołu (woda po ochłodzeniu-powrót do kotła).Przed jak i za układem pompy i zaworu zwrotnego należy zamontować zawory odcinające. W przypadku awarii pompy można ją wymienić nie tracąc wody w układzie. Identycznie musi być z układem pompy c.o. z tą różnicą że pompa c.o. musi mieć równolegle załączony tzw. zawór klapowy który się otwiera w trybie pracy układu grawitacyjnego przy braku prądu i rozpalonym piecu.
Pajo12 Opublikowano 30 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 30 Września 2017 Rozumiem pompę zastosuje z zaworem zwrotnym. Od najdalszego punktu poboru, prowadzisz rurkę do wejścia cyrkulacji w baniaku, Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Wyrysowałem na schemacie podłączenie. Mogę sobie pociągną rurą (cyrkulacyjną) pex 16 ? Najłatwiej się kładzie. Tam wysokie temp. nie będą ? W zbiorniczku wyrównawczym nie ma opisu gdzie jaką rurą zasilić... Może tak być jak na schemacie i zdjęciu ? A jeszcze jedno pytanie.... zamiast termometru w kotle widziałem że ktoś miał zainstalowany zawór bezpieczeństwa .. czy to poprawnie i czy ma sens ? Co rurę ciągnę do bojlera to zrobić jakiś odpowietrznik ? czy nie wymagane ? czy pompką cyrkulacyjną się odpowietrzy ? Pompkę cyrkulacyjną na grzejniki jaką zastosować 40 czy 60 ? Budynek z poddaszem użytkowym. Z góry dziękuję za pomoc.
sambor Opublikowano 30 Września 2017 #5 Opublikowano 30 Września 2017 Naczynie należy podłączyć wg rys poniżej, do naczynia rura bezpośrednio z kotła min 1" Jak dajesz odpowietrznik to za pompą a przed bojlerem lub grzejnikami. Sama pompa nie odpowietrzy instalacji. Pompa na CO 25/40 Zawór różnicowy na obiegu grzejnikowym jest zbędny, woda idzie przez pompę bez problemu. Przy takich wygibasach z rurą do naczynia dobrze jest dać na kotle zaw bezpieczeństwa 1,5bar.
tommyp2 Opublikowano 1 Października 2017 #6 Opublikowano 1 Października 2017 Panowie czy możecie napisać co daje takie podłączenie naczynia? Chodzi mi o te dwie rury które prowadzą od instalacji. Jedna od dołu powoduje napełnienie naczynia oraz nią dostaje się gorąca woda w przypadku zagotowania, ta z lewej odpowietrznie i przelew. A po co to podłączenie górą z prawej strony?
hamis Opublikowano 1 Października 2017 #7 Opublikowano 1 Października 2017 Było już kilka dyskusji na ten temat. Teorerycznie dodatkowa droga dla pary wodnej, która wpada ponad lustro wody i może od razu iść w przelew. Poza tym tak wymaga Norma ;-) Nie możesz rury do naczynia puścić po skosie? Ja właśnie tak zrobiłem. Montujesz dwa łuki (2k+1k) i dowolny kat wyciagniesz
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #8 Opublikowano 1 Października 2017 Naczynie należy podłączyć wg rys poniżej, do naczynia rura bezpośrednio z kotła min 1" Jak dajesz odpowietrznik to za pompą a przed bojlerem lub grzejnikami. Sama pompa nie odpowietrzy instalacji. Pompa na CO 25/40 Zawór różnicowy na obiegu grzejnikowym jest zbędny, woda idzie przez pompę bez problemu. Przy takich wygibasach z rurą do naczynia dobrze jest dać na kotle zaw bezpieczeństwa 1,5bar. Zawór bezpieczeństwa mogę wkręcić w miejsce termometru ?
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #9 Opublikowano 1 Października 2017 Tak ZB w miejsce termometru, masz sterownik, więc będzie ci pokazywał temp kotła.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 1 Października 2017 Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Wyrysowałem na schemacie podłączenie. Mogę sobie pociągną rurą (cyrkulacyjną) pex 16 ? Najłatwiej się kładzie. Tam wysokie temp. nie będą ? A co do rury cyrkulacyjnej mogę tak zrobić jak na schemacie wyżej ?
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2017 #11 Opublikowano 1 Października 2017 To jest niepoprawne podłaczenie naczynia wzbiorczego - .Według tego schematu para będzie wchodzić od dołu zbiornika , a norma mówi ze to ma być od góry zbiornika, Tu masz normę. document (35).pdf
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 1 Października 2017 Już nie rozumiem... to ma być podłaczone tak jak ja narysowałem na schemacie czy tak jak pisał sambor ?
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #13 Opublikowano 1 Października 2017 Widzisz z naczyniem to jest tak : jakbyś nie połączył to to i tak kolega @henryk skrytykuje, ale sam nic nigdy nie zrobił, lecz ta norma to jego konik, taki kulawy, ale zawsze . Prawie prawidłowa wersja podłączenia jest poniżej i to wystarcza aby było dobrze,
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2017 #14 Opublikowano 1 Października 2017 To co ty narysowałeś jest nieprawidłowe ,to co sambor tylko niepoprawne ale bezpieczne,Podłącz rurę z kotła bezpośrednio do tej z prawej i będzie zgodne z norma. W podanej normie masz szczegółowe rysunki.Przy okazji zwróć uwagę w jakiej odległości od kotła możesz zamontować naczynie wzbiorcze , i od czego to zależy. Widzę ze kolega sambor juz to ci namalował.
Gość vmilo Opublikowano 1 Października 2017 #15 Opublikowano 1 Października 2017 A co do rury cyrkulacyjnej mogę tak zrobić jak na schemacie wyżej ? Tak. Tylko nie zapomnij porządnie ocieplić. Żeby była jasność: przy najdalszym punkcie po prostu nie kończysz rury z ciepłą wodą, tylko wracasz nią w ten króciec co pisałeś.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #16 Opublikowano 1 Października 2017 Ostatecznie przedstawiam schemat mojej instalacji ... Czy to jest poprawna instalacja co i cwu układu otwartego. W załączniku schemat.
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2017 #17 Opublikowano 1 Października 2017 A w jaki sposób bedziesz regulował temperaturę na grzejnikach i na jakie temp. masz dobrane grzejniki?I co z ochroną tem. powrotu wody do kotła?
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #18 Opublikowano 1 Października 2017 ochrona to znaczy zawór mieszający 3 drogowy ?Montować ochronę powrotu wody do kotła ? Grzejniki nie wiem jak będę regulował. prawdo podobnie termostatów nie powinno się stosować. A co mi radzisz ? Rodzaje grzejników wziąłem z projektu.
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #19 Opublikowano 1 Października 2017 Grzejniki nie wiem jak będę regulował. prawdo podobnie termostatów nie powinno się stosować. To jakaś nowość z tymi termostatami ? Mnie zawsze uczyli aby dawać, a tu taka inf , że są beee. A tak na serio to dlaczego nie powinno się stosować? Aby tematu nie ciągnąć to powiem ci że : termostaty muszą być, zaw ochroby powrotu najlepiej VTC -50C dla węgla i pompa z autoadaptem na powrocie.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #20 Opublikowano 1 Października 2017 Nie wiem nie znam się. Gdzieś tak na forum jakimś przeczytałem... Co byście zmienili w moim schemacie proszę o konkrety ? będzie działał ten mój schemat ?
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #21 Opublikowano 1 Października 2017 Teoretycznie, to ten schemat oprócz cyrkulacji CW będzie działał. Ale prawidłowo to będzie działał schemat poniżej. Pompa od CO to pompa z funkcją autoadapt.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #22 Opublikowano 1 Października 2017 jeszcze jedna pompka :( ... Na prąd nie wyrobie. :) A można zrezygnować z cyrkulacji ? Co się dzieje jak jest zaślepiona ? A Jaka różnica jest między pompką na zasilaniu a na powrocie... ? tzm VTC511/50C moge zastosować przy zasilaniu przed bojlerem w dół do powrotu... Jaki drogi tzm VTC511/50C :(
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #23 Opublikowano 1 Października 2017 VTC to koszt ok 300, musi być rys jak podałem w swoim poście a nie twój schemat. Możesz zrezygnować z pompy od cyrkulacji CW
Pajo12 Opublikowano 2 Października 2017 Autor #24 Opublikowano 2 Października 2017 a jak prąd wyłączą i pompka stanie ? Co w tedy ? Ktoś mi podpowiadał żeby dać zawór różnicowy.. I czy pompka na powrocie musi być ? nie może być na zasilaniu ? W czym jest różnica ?
Gość vmilo Opublikowano 2 Października 2017 #25 Opublikowano 2 Października 2017 Pisał Ci sambor, że pompa nie jest hamulcem przepływu, więc różnicowy jest zbędny. Pompa na powrocie będzie miała chłodniej, przy zasypowcu tak jest bezpieczniej.
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.