Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym dokonać przeróbki w mojej instalacji CO, CWU. Chciałbym dołożyć zawór 4D. Sporo poczytałem tutaj na forum o tych zaworach i sposobach instalacji ale chciałbym jeszcze aby ktoś ewentualnie skorygował moje myślenie i podejście do tematu.

Poniżej przedstawiam istniejący fragment instalacji oraz tą po przeróbce, tak jak ja to sobie wyobrażam.

Proszę o wszelkiego rodzaju korekty i uwagi na co musiałbym zwrócić uwagę a o czym zapomniałem przy projektowaniu tego schematu. Dodam, że schematy są dość uproszczone.

post-10015-1286107008_thumb.jpg

post-10015-1286107014_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

jeśli chodzi o kocił, to oczywiście, że jest to kocioł na paliwo stałe, w tym przypadku eko-groszek. Zastanawiam się tak naprawdę nad poprawnym zamontowaniem zaworów przeciwpowrotnych, bo obiema pompami zarządza sterownik z priorytetem CWU. Oraz drugie nurtujący mnie problem, to czy muszę w takim układnie robić drugi zestaw z pompą i zaworem różnicowym, tak jak jest to na pierwszym obrazku. Wiem, że rysunki są bardzo poglądowe, ale oddają charakterystykę układu, więc zasilanie i powrót idą od i z podłogi. Naczynie wzbiorcze nie jest połączone tak jak na większości schematach, jest ono dołączone kawałek dalej do zasilania i idzie na górę z pionami na poddasze, gdzie w przyszłości będzie ono zagospodarowane.

Opublikowano

Witam,

chciałbym odświeżyć moje pytanie dotyczące zawory zwrotnego. Jeden oczywiście za pompą CWU, a drugi za pompą CO, czy może być ewentualnie tam gdzie do umieściłem na rysunku 2. Oraz drugie pytanie, czy jeśli zawór będzie za pompą CO, to pompa CWU nie będzie pobierała wody z powrotu CO podczas swojej pracy ?