Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedyś chyba gdzieś na forum ktoś wrzucil odnośnik na jakąś czeską stronę gdzie były przeróbki viadrusa

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Wyświetleń 531.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Mam podobne spalanie 20-25kg/dobę przy prawie 300 m2 domu ale miału spalałem dwukrotnie więcej niż OII więc dałem sobie spokój z miałem bo żadna to oszczędność . Teraz tylko dosypuje szufelkę albo dwi

• He He znalazłem swój własny post sprzed prawie roku i proszę co daje to forum no może i zima była troche inna ale jednak człowiek uczy się całe życie z 6 do 10 godzin na tej samej ilości paliwa .

• ...ja mam domek około 110m2, nie ocieplony, 80-letni, przymierzam sie go ocieplić w tym roku styropianem 10 tką (koszt - ok. 2500 zł/ 12 tka - 2800 zł - sam materiał, robocizna moja :) ), viadrusa mam

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Wie ktoś może do czego jest ta część? Została mi po montażu. (nie chodzi mi o zapalniczkę  :lol: )

post-69059-0-43153900-1507987549_thumb.jpg

Opublikowano

Naprawdę nikt nie wie? Jest jeszcze taka blaszka 1 x 5 cm powyginana w harmonijkę. Za chol... re nie wiem gdzie mają być te części.

Opublikowano

Ta blaszka powyginana w harmonijkę to przypadkiem nie zawirowywacz? Pokaż zdjęcie, będzie łatwiej.

A tą przegrodę komory to można gdzieś w Polsce kupić?

Opublikowano

Blaszkę wyczaiłem, to maleństwo,  stabilizuje czujnik temperatury w kapilarze a przegrodę widziałem tylko w estońskim sklepie.

Edytowane przez Skylux

Opublikowano

Wie ktoś może do czego jest ta część? Została mi po montażu. (nie chodzi mi o zapalniczkę  :lol: )

attachicon.gifcos.jpg

Zabezpieczenie czujnika przed wysunięciem się z kapilary.

Opublikowano

Dzięki, myślałem, że ta blaszka jest od tego, widziałem ja na filmiku z montażu u32. A może jedno i drugie ma być w kapilarze?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ciekawe jaka cena tej płyty zeliwnej

Opublikowano

W sklepie estońskim ok 15 euro. Ale czy to da wymierne oszczędności? Palę od 2 tyg w nowym viadrusie 17 kw i jak na razie to jestem pozytywnie zaskoczony. W porównaniu do Zębca kwk 16 kw to pali się o wiele lepiej. Piec łapie zadana temperaturę szybko i trzyma na miarkowniku stabilnie. Przy tych temperaturach zasyp 2/3 komory Piastem trzyma 10-11 godz. przy 200 m do ogrzania starą instalacją na grawitacji.

Opublikowano

jesli masz namiary na ten sklep to poprosze - chyba bym sie skusił. Jak mam 23 kw i muszę zmniejszać komorę bo za duza. myslę że ta płyta od góry mogłaby też troszkę poprawić sprawność.

Opublikowano

to chyba wychodzi 30euro

Opublikowano

zależy jaki się ma piec  ;)

Opublikowano

to też ale minimum 30 bo to 2 elementy - ta płytka od czoła z otworem i pozioma obie po ok 15 e

Opublikowano

patrzyłem na piec trzyczłonowy, to jeden element, ten z dziurą wchodzi i wtedy to 15, ale fakt wraz z ilością członów rośnie cena i nie wygląda to już tak dobrze.

Opublikowano

wg mnie dla 3 członowego sa 2 elementy. ta pozioma półka oraz pionowa z otworem 15 i 14 e

Opublikowano

na dole jest tabelka z ilością elementów dla poszczególnych mocy

Opublikowano

Poniżej zamieszczam tabelkę dla poszczególnych kotłów viadrus

Viadrus U22 sections      First plate      Rear plate

3   sections                                1 pc  

4   sections                                1 pc              1 pcs

5   sections                                1 pc              2 pcs  

6   sections                                1 pc              3 pcs

7   sections                                1 pc              4 pcs

8   sections                                1 pc              5 pcs

9   sections                                1 pc              6 pcs

10 sections                                1 pc              7 pcs

wynika z niej że dla każdego kotła należy kupić "First plate" a w zależności od członów kupujemy w odpowiedniej ilości "Rear plate".

Wystarczy kupić tylko ten pierwszy element z dziurą "First plate", a pozostałe można wykonać samemu albo z płyt szamotowych albo z grubej blachy.

Stosując powyższe elementy można przy Viadrusie od 4 członów wzwyż pokusić się o przeróbkę na dolniaka, poprzez postawienie z tyłu kotła ścianki z szamotu.

Edytowane przez marcin1378

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Męczyłem się z Viadrusem dość długo, kombinowałem, robiłem dziwne przeróbki zamiast posłuchać najprostszych rad - jeśli opał się kisi, jest sadza i smoła to kocioł jest za duży i kropka.

Teraz tylną ścianę mam wyłożoną cegłami, weszło ich chyba 11, ułożonymi na płasko i wreszcie mam spokój z kotłem - cały czas jest ogień, nie ma dymu, nie ma smoły, nie ma sadzy, jest znacznie mniej popiołu, zużywam mniej węgla - same plusy.  Dla testu użyłem zwykłych cegieł, które po czasie popękały, teraz zamienię je na docelowe, szamotowe.

Jeśli mocy grzewczej nie wystarczy w chłodniejsze dni w co wątpię, to po prostu ustawię cegły na sztorc, w końcu taka przeróbka jest w pełni odwracalna.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Palę już ponad miesiąc nowym u22 od góry z miarkownikiem i co zauważyłem. Po ustabilizowaniu się temperatury w instalacji (1 do 2 godz.), na piecu ok. 60 stopni, klapka pp zamknięta lub min.,  pw minimalne lub zamknięte, a temperatura na końcu czopucha, przy wejściu do komina spada do ok 40-50 stopni i tak do wypalenia. Komin cegła ok. 15x15, wys. ok.10m. Mam się niepokoić, że spaliny za zimne czy tak może być? Przy rozpalaniu 200 - 250 stopni więc komin ma się czas nagrzać i ciągnie dobrze, sadzy nie ma.

Edytowane przez Skylux

Opublikowano

7961.jpg

korzysta ktoś z takiej przegrody kanału spalin? myślicie że ona coś wnosi? wg klimosza zmniejsza zużycie opału.

Edytowane przez zygu72

Opublikowano

Mam i korzystam w drugim piecu (Viadrus 3 członowy typ przeznaczony typowo do węgla  bodajże U-22C). Trudno mi potwierdzić pomiarami ale wydaje mi się, że po zamontowaniu tych blaszek, jest lepiej. Dużo nie kosztuje - uważam, że warto spróbować

Edytowane przez Tomek0407

Opublikowano

dzieki Tomek. piszesz w liczbie mnogiej? z opisu wydawało mi się, że to 1 blaszka. Tak to wygląda na stronie klimosza. Chyba ten "dziobek" w stronę  drzwiczek.

Edytowane przez zygu72

Opublikowano

Tak piszę w liczbie mnogiej bo używa sie kompletu blaszek, a po drugie kupując te blaszki trzeba wiedzieć do jakiego kotła ( podaje się ilość członów, szerokość tego wycięcia jest uzależniona od mocy- im mniej członów tym węższe jest to wycięcie w blaszkach. Blaszki instaluje się po dwóch stronach człona przedniego ale tylko w viadrusie u-22c. Poniżej na zrzutach widać różnice między wersją C a D oraz rodzaje blaszek przegrody kanału spalin.

post-65375-0-70126500-1512278520_thumb.png

post-65375-0-51074300-1512278590_thumb.png

post-65375-0-30229100-1512278601_thumb.png

post-65375-0-63490400-1512278612_thumb.png

post-65375-0-64891900-1512278622_thumb.png