Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem z kominem więc poczytałem trochę forum ale i tak mam pewien dylemat co zrobić więc proszę obeznanych w temacie oraz fachowców o radę ale zacznę może od poczatku.

W zeszłym roku tuż przed sezonem musiałem awaryjnie zmienić piec CO stary węglowy "Olsztyn" zastąpiłem takim na jaki było mnie stać czyli Zembcem kwk-s 16 jest to węlgowy piec ze sterowaniem i dmuchawą .

Dom mam ok 130m2 z lat 80 tych piętrowy typu "klocek "bez poddasza z kopertą betonową jako dach.

Komin w części ponad dachem wysoki na ok 1,2 mb postawiony ok 10 lat temu z czerwonej cegły-solidny.

Na starym piecu nie było z nim problemu nie trzeba było czyścić go za często nie zarastał i był cały czas suchy.

Ze wzgledu na małe kanały 14x14 satry piec był podłączony pod 2 kanały i tak zostało i przy nowym piecu.

No a teraz w tej części ponad dachem jest mokry od zewnątrz a w środku zasmolony kominiarz mówi żeby ocieplić i palić suchym opałem tylko że palone było tylko węglem oczywiście trafiem dwa razy bardzo kiepski opał i może to on zasmolił komin ale co z wilgocią?

A może te dwa kanały to za dużo do tego pieca ma w końcu dmuchawę i komin tak się nie wygrzewa?

Moje ustawienia pieca to temp.60 st dmuchawa nie za szybko 115 obr wzmocnienie kominowe 115 st tak mi go ustawił monter .

Piec pracuje często na wzmocnieniu kominowym poprostu dmuchawa na wolnych obrotach podaje powietrze tak by temp na czopuchu była ok 115 st C .

Czy zmienić coś w ustawieniach ? np temp na 65 st.C a wzmocnienie na 130 st.C ?

Może to spowoduje że komin będzie suchy na wylocie.

Tylko wtedy musiał bym zmienić dynamikę pieca .

Proszę o radę .

Co zrobić?

Czy ocieplić?

Jak ustawić piec?

Dziekuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli na wylocie komina temperatura ściany komina będzie większa od temperatury punktu rosy, a jednocześnie temperatura spalin na wylocie będzie wyższa od temperatury powietrza to zostanie zachowany tzw. warunek temperaturowy, a na ściankach przewodów nie nastąpi wykraplanie się kondensatu. Jeżeli warunek ten nie zostanie spełniony, nastąpi wykraplanie się kondensatu na ściankach przewodów. Problemem staje się bezpieczne zbieranie i neutralizowanie kondensatu.

 

Minimalne normy przekroju komina przy kotle w przedziale: 15-18kW, dla pracy ciągłej 105mm, dla pracy przerywanej (jak u Ciebie) 130mm – jest to minimum!!! Może spróbuj na próbę na jednej.

 

U mnie fachowcy którzy murowali komin, nie zgodzili się wykonać komina od stropu bez zastosowania izolacji – fachowcy byli starszej daty i chyba mieli rację.

 

Pozdro.

Opublikowano

Witam.

Dziękiuję za informacje.

Z tym paleniem na jeden kanał to będzie trochę kłopot bo musiał bym przemurować cały komin w piwnicy , ale napewno ocieplę odcinek komina nad dachem i to chyba raczej wełną mineralną a nie styropianem , komin mam solidny nie tak dawno stawiany z dobrej cegły i nie ma w nim żadnych dziur,prześwitów cz obluzowanych cegieł ale boję się że styropian nie za bardzo się do tego nadaje bo jak wilgoć przeszła to i iskra jakaś kto wie.

Mam tylko obawę czy wilgoć nie zostanie zatrzymana pomiędzy ociepleniem a kominem i efekt będzie jeszcze gorszy a może zrobić jakieś ocieplenie na próbę takie pod którym można w każdej chwili sprawdzić co się tam dzieje?

Dużo znaków zapytania i mało doświadczenia się kłania niestety.

Proszę o radę.

Opublikowano

Niestety to już jakieś indywidualne rozwiązania - nie pomogę. Osobiście mam założoną taką specjalną wełnę do kominów, w zasadzie można kupić w każdym sklepie z systemowymi kominami. Tania nie jest.

Opublikowano

Zdecydowałem że ocieplę cały komin wełną co do tego z jakiego gatynku to podjadę do hurtowni i podpytam co ludzie do tego celu stosują może coś ciekawego podpowiedzą.Powoli trzeba się brać do pracy bo do sezonu nie daleko.

Npiszę jeszcze jak to rozwiązałem.

Zastanawiam się jeszcze czy oprucz docieplenia komina zmienić ustawienia pieca ?>

Mam na myśli podniesienie temperatury z 60 do 65 albo nawet 70 st.C i do tego zmienić wzmocnienie kominowe z 115 st. do 130 lub 150 st.C .Palił będę oczywiście dobrym opałem typu węgiel orzech 2.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi w tej sprawie to proszę o radę.

Opublikowano

1. Zdemontuj wentylator.

2. Pal naturalnym ciągiem.

3. Temperatura spalin 150-250.

4. Do węgla ostatecznie można zamontować miarkownik mechaniczny.

5. Zalecam podawanie powietrza w sposób ciągły.

Przeżyłem podobne przygody.

Pozdrawiam

Kazik

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za radę mam zamiar tak zrobić .

Kupię miarkownik ciągu powietrza ale sterownika nie odłącze bo załącza mi pompe obiegową wody będzie tak wygodniej ,

zdemontuje tylko dmuchawę lub przeniosę ją w inne miejsce niż jest teraz czyli na przednich drzwiczkach .

W razie czego będzie można palić albo na ciągu lub na dmuchawie .

Proszę o opinię czy to dobry pomysł?

Widziałem takie rozwiązanie u kolegi który pali na miarkowniku ale mówi że czasmi dmuchawa się przydaje.

Pozdrawiam kolegów i czekam na opinie.

Opublikowano

Ja wyrzuciłem dmuchawę. Według mnie jest zbędna. Sterownik zostawiłem - włącza mi pompkę.

Zwróć uwagę na szczelność klapki, którą będzie sterował miarkownik. Musi ona mieć możliwość całkowitego zamknięcia dopływu powietrza po przekroczeniu temperatury np. 80 stopni - to ze względów bezpieczeństwa.

 

Klapka, pod którą bedzie przepływać powietrze musi być dosyć duża. Sprawdza się powierzchnia równa 1/6 powierzchni rusztu (wzór zaczerpnięty z wątku "ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" - proponuję przeczytać cały, są tam propozycje dodatkowych przeróbek usprawniających palenie - bardzo polecam).

 

Zasmolenie komina wynika najpewniej ze złej techniki palenia, a nie jakości węgla.

Przy czystym (prawidłowym) paleniu jest szansa, że jeden kanał dymowy wystarczy - ja bym tak spróbował (patrz post JarekLub). W ciaśniejszym kominie spaliny mniej się rozprężają i schładzają - to może ograniczyć wykraplanie wilgoci.

 

Masz kocioł "typowy". Już delikatniej tego nie mogę określić:-) I problemy też typowe - ale na szczęście do rozwiązania bez wielkich inwestycji.

Opublikowano

A jakim węglem palisz? Jeśli typ 31 to ok jeśli typ32 to już mogą się pojawić problemy ze smołą. Wyższe typy w ogóle nie nadają się do palenia w naszych kotłach. Często przyczyna powstawania smoły przy użyciu wentylatora jest zbyt duża jego wydajność oraz gruba warstwa popiołu jak i gruba warstwa węgla.

Opublikowano

Witam

Dziękuję za wszystkie rady jakie dostałem od Kolegów myślę że wszyscy mają po troszę racji.

Bo i węgiel nie wiadomo do końca jaki i zawsze nakładałem aż po czubek i dmuchawa też chyba się nie sprawdza a i piec żadna rewelacja.

Nie pozostaje m i nic innego niż tylko zastosowac się do uwag i zobaczymy jaki będzie efekt .

Sezon już zapasem więc napiszę jak mi idzie.

 

Pozdrawiam i czekam na ewentualne uwagi jaką technikę palenia przyjąć dla pieca górnego spalania zębca oczywiście bez dmuchawy na miarkowniku powietrza.

Opublikowano

Witam

Jak typowy górniak to pal od góry. Tj..... ładujesz pod sufit następnie duże ognisko na załadunku. Pali się od góry do dołu. Do połowy wsadu później zazwyczaj całość... Pozdrawiam Próbowałeś ?

Opublikowano

Witam.

Nie nie próbowałem tej metody ale widziałem taki sposób u znajomego palił tak w górniaku węglowym miał , nie pamiętam marki był piec miał palił się całkiem nieżle.

Muszę sprawdzić tej metody na węglu zobaczymy jaki będzie efekt .

A może kupić trochę ekogroszku w końcu to dobre jakościowo paliwo ?.

Opublikowano

Na weglu też jest ok. Tylko jak masz piec nieszczelny, to grozi zagotowaniem wody. Na początek radzę nie sypać pełno tylko co najwyżej połowę. Można też oczywiscie zwykłym groszkiem albo miałem i mieszankami z węglem. A najlepszy do takiego palenia jest sprawdzony miał bardzo dobrej jakosci. Min. 23 MJ z dużą iloscią większych kawałków i pozostawiający minimalne ilosci popiołu. Zero dymu z komina!

Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.