Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze艣膰.

Pro艣ba do was o pomoc w rozrysowaniu instalacji C.O

Za艂o偶enia s膮 takie:

- Piec na eko "Per-Eko KSR 14"

- CWU 100L

- Rury STAL spawana

- Pompa + Grawitacja

- Uk艂ad oczywi艣cie otwarty

GRZEJNIK 1 -mo偶liwo艣膰 zasilania po 艣cianie lub z pi臋tra (brak piwnicy)

GRZEJNIK 2 -mo偶liwo艣膰 zasilania tylko z piwnicy

GRZEJNIK 3 -mo偶liwo艣膰 zasilania tylko z piwnicy

GRZEJNIK 4 -mo偶liwo艣膰 zasilania przez 艣cian臋 z kot艂owni

GRZEJNIK 5 -mo偶liwo艣膰 zasilania dowolny

GRZEJNIK 6 -mo偶liwo艣膰 zasilania z pionu od pieca (pomieszczenie nad kot艂owni膮)

- Nie wiem czy uda si臋 zrobi膰 obieg wymuszony z rurami poni偶ej pieca (w piwnicy), ale na logik臋 powinno p贸j艣膰 (?)

- Jak najrozs膮dniej rozprowadzi膰 rury?

- Jakich u偶y膰 przekroj贸w?

- Do CWU konieczna b臋dzie pompa?

Zale偶y mi na prostocie i bezawaryjno艣ci.

KOT艁OWNIA POD SCHODAMI

d38cef09.jpg

7b39ab3a.jpg

Opublikowano
Pro艣ba do was o pomoc w rozrysowaniu instalacji C.O

- Piec na eko "Per-Eko KSR 14"

- CWU 100L

- Rury STAL spawana

- Pompa + Grawitacja

- Uk艂ad oczywi艣cie otwarty

- Nie wiem czy uda si臋 zrobi膰 obieg wymuszony z rurami poni偶ej pieca (w piwnicy), ale na logik臋 powinno p贸j艣膰 (?)

- Jak najrozs膮dniej rozprowadzi膰 rury?

- Jakich u偶y膰 przekroj贸w?

- Do CWU konieczna b臋dzie pompa?

Zale偶y mi na prostocie i bezawaryjno艣ci.

Nie bardzo sobie wyobra偶am grawitacj臋 bez r贸偶nicy poziom贸w kocio艂-grzejnik/i :) Musia艂by艣 si臋 jednak wkopa膰 na jakie艣 70cm poni偶ej grzejnik贸w na parterze. Inna opcja to grawitacja na g贸rze a pompowana ca艂o艣膰-zwykle to sytuacja awaryjna tylko! Ja mia艂em b. sprawn膮 grawitacj臋 w艂膮cznie z piwnicami, ale za du偶o by艂o tego grzania i za drogo... U Ciebie IMHO najlepszy by艂by g贸rny klasyczny rozdzia艂 rurami 6/4" na poddasze, tam偶e naczynie otw zaizolowane, a stamt膮d zjazdy pod grzejniki cienkimi rurkami 1/2" i 3/4" du偶y grzejnik na parterze. A mo偶e zej艣cia zrobi膰 nowymi PP z w艂贸knem szklanym?

Jednak gdy tylko to sobie narysujesz pomy艣l, jak pochowa膰 te 'klejnoty hydrauliczne' - je艣li si臋 to wszystko buduje, to potrzebne s膮 w 艣cianach kana艂y pionowe z mo偶liwo艣ci膮 dost臋pu, bo i spawane puszcza czasami. R膮banie 艣cianowe metod膮 g贸rniczo-brutaln膮 odradzam, bo os艂abia izolacj臋 i wytrzyma艂o艣膰 budynku! Mo偶esz rozwa偶y膰 schowanie wi膮zek w naro偶nikach pod p艂yt膮 g-k. Obliczenia rurek pod grawitacj臋 wykonasz wg metody 'dzia艂ek o sta艂ym oporze' zamieszczonej kiedy艣 na forum.

Szczeg贸艂y doradz膮 najlepiej Koledzy praktycy B)

Pozdr Adam

Opublikowano
Nie bardzo sobie wyobra偶am grawitacj臋 bez r贸偶nicy poziom贸w kocio艂-grzejnik/i :) Musia艂by艣 si臋 jednak wkopa膰 na jakie艣 70cm poni偶ej grzejnik贸w na parterze.

Czy to znaczy 偶e przy grawitacji nie mog膮 i艣膰 rury poni偶ej kot艂a?

Na upartego zrobi艂em zasilanie grzejnik贸w 2 i 3 (jak to uj膮艂 kolega @adamasz) zjazdami na d贸艂, jednak nadal pozostaje powr贸t przez piwnic臋.

Czy kto艣 wie jak to pod艂膮czy膰?

5d5a2af9.jpg

Instalacja do pod艂膮czenia

419275de.jpg

Opublikowano

post-8763-1276026485_thumb.jpg

Poprowadzi膰 mo偶esz, tylko jak to opr贸偶ni膰 w razie niepalenia podczas mrozu :) ??? Chyba 偶e porz膮dnie zaizolujesz i zrobisz jaki艣 kurek ze sp艂ywem bezpo艣rednio do kanalizy - ale jaki艣 syfon konieczny ze wzgl na aromaty :) ...

Najni偶sze grzejniki (bojler TE呕) musz膮 mie膰 艣rodki powy偶ej 艣rodka kot艂a (h>0) i musz膮 spe艂nia膰:

Kryterium rozruchu (Tichelmana)

H pr > 2/3H grzejnika

Czyli wysoko艣膰 przewodu zasilaj膮cego musi by膰 wi臋cej ni偶 2/3 wys 艣rodka grzejnika od 艣rodka kot艂a. Dla g贸rnego rozdzia艂u warunek T. spe艂niony jest niejako samoczynnie! Zaproponuj teraz zastosowanie zawor贸w 3 lub 4d albo jaki艣 inny spos贸b zapewnienia ciep艂ego powrotu!

A mo偶e metod膮 dodatkowej pompy ma艂ego obiegu sterowanej termostatem na powrocie do kot艂a?

Planuj臋 tak膮 przer贸bk臋 u siebie B) ...

post-8763-1276024130_thumb.jpg

Opublikowano
Poprowadzi膰 mo偶esz, tylko jak to opr贸偶ni膰 w razie niepalenia podczas mrozu :) ??? Chyba 偶e porz膮dnie zaizolujesz i zrobisz jaki艣 kurek ze sp艂ywem bezpo艣rednio do kanalizy - ale jaki艣 syfon konieczny ze wzgl na aromaty :) ...

To akurat nie problem bo w piwnicy jest odp艂yw przeciw wodzie gruntowej zabezpieczony w艂a艣nie syfonem :)

Z drugiej strony to jaki mr贸z musia艂by wej艣膰 偶eby zaszkodzi膰 rurom?

W tym roku nie zakr臋ca艂em wody w ogr贸dku, a zima jaka by艂a ka偶dy wie i nawet zawory nie ucierpia艂y B)

No w艂a艣nie nie wiem jaki zaw贸r zastosowa膰, kt贸ry najbardziej pasowa艂by do tego uk艂adu. Na pewno chcia艂bym mie膰 pomp臋 na powrocie.

Opublikowano
To akurat nie problem bo w piwnicy jest odp艂yw przeciw wodzie gruntowej zabezpieczony w艂a艣nie syfonem :)

No w艂a艣nie nie wiem jaki zaw贸r zastosowa膰, kt贸ry najbardziej pasowa艂by do tego uk艂adu. Na pewno chcia艂bym mie膰 pomp臋 na powrocie.

Sorki za pomazany obrazek, ale robi艂em na raz kilka rzeczy i tak wysz艂o! Bojler oczywi艣cie te偶 do g贸ry w stosunku do kot艂a-inaczej nie p贸jdzie naturalnym obiegiem! Popraw grzejnik 4 bo wpi膮艂e艣 go do jednej rury B)

Czyli mamy jasno艣膰, 偶e jaki艣 odp艂yw z tej najni偶szej rury musi by膰 - opr贸cz zamarzania (tylko przy d艂uuuugim niepaleniu) czasami trzeba po prostu usun膮膰 osad korozyjny z najni偶szego punktu, 偶eby nie d艂awi艂 obiegu! Nie napisa艂e艣 nic o zaworach/termostatach na grzejnikach - je艣li b臋d膮, to przy odpowiednich przekrojach rur (grubych-wcale nie znaczy gorszych) obieg nie b臋dzie potrzebowa艂 zaworu 3 lub 4d do bezpiecznej pracy kot艂a, a przy zamkni臋ciu termostat贸w na wszystkich grzejnikach - zasili bojler pe艂nym strumieniem (w臋偶ownica bojlerowa te偶 lepiej 1" albo lepiej). Ja mam akurat Danfoss-y jeszcze RTD i g艂owice Inova, ale jest jeszcze kilku producent贸w wartych uwagi!

Na razie kombinuj z wi膮zkami rur w 艣cianach i piwnicy, a ja postaram si臋 naszkicowa膰 ten prosty pomys艂 - na podstawie schematu kol.Guitara - wymuszania w艂a艣ciwej temp powrotu jak wspomina艂em. Jest to opcja, poniewa偶 grawitacyjny obieg zmniejsza r贸偶nice temp wej/wyj i tym samym ogranicza korozj臋 niskotemp!

Opublikowano
Nie napisa艂e艣 nic o zaworach/termostatach na grzejnikach - je艣li b臋d膮, to przy odpowiednich przekrojach rur (grubych-wcale nie znaczy gorszych) obieg nie b臋dzie potrzebowa艂 zaworu 3 lub 4d do bezpiecznej pracy kot艂a, a przy zamkni臋ciu termostat贸w na wszystkich grzejnikach - zasili bojler pe艂nym strumieniem

Tak, tak w艂a艣nie mi si臋 podoba, prosto i skutecznie.

Grubo艣膰 rur mi nie przeszkadza tak samo ich widok, co nie znaczy 偶e nie b臋d臋 si臋 stara艂 ich chowa膰.

O termostatach na grzejnikach nie my艣la艂em bo b臋dzie termostat pokojowy kt贸rym wysteruj臋 temperatur臋 na piecu.

Na schemacie wpi膮艂em grzejniki do rury pomi臋dzy piecem a naczyniem, gdzie艣 na forum kto艣 pisa艂, 偶e na tym odcinku najlepiej nic nie pod艂膮cza膰, czy to prawda?

Opublikowano

Termostat pokojowy stosuj臋 si臋 raczej z uk艂adem w kt贸rym jest pompa. Powiedz mi jak zareaguje sterownik pieca gdy otrzyma sygna艂 ze sterownika pokojowego 偶e temp. zosta艂a osi膮gni臋ta.

Mi臋dzy naczyniem a kot艂em nie mo偶e by膰 偶adnej armatury.

Opublikowano
O termostatach na grzejnikach nie my艣la艂em bo b臋dzie termostat pokojowy kt贸rym wysteruj臋 temperatur臋 na piecu.

Na schemacie wpi膮艂em grzejniki do rury pomi臋dzy piecem a naczyniem, gdzie艣 na forum kto艣 pisa艂, 偶e na tym odcinku najlepiej nic nie pod艂膮cza膰, czy to prawda?

Wobec tego tylko odcinaj膮ce na grzejnikach (lubi膮 si臋, szczeg贸lnie blaszaki, bezczelnie rozszczelnia膰 w zimie, szczeg贸lnie na pocz膮tku po zamontowaniu) ale pytanie - jak zachowa膰 ciep艂y piec i ch艂odniejsze grzejniki podczas cieplejszej pogody? Nie chcesz zawor贸w 4d, a to w艂asnie one najskuteczniej zapewniaj膮 (tylko to d艂awienie i sterowanie...) A sterownik centralny zbije ci temp na kotle tak, 偶e syf w kominie i zgni艂y szybko kocio艂 :)

A mo偶e zacznij od samych zawor贸w-bez g艂owic termostatycznych, kt贸re zak艂ada膰 mo偶esz stopniowo, w miar臋 nap艂ywu kaski. To pozwala zaoszcz臋dzi膰 30-50z艂 na grzejniku. Takie porz膮dne zawory maj膮 wbudowane w sobie 'kryzowanie nastawne' czyli po prostu precyzyjne d艂awiki przep艂ywu regulowane wg podzia艂ki ozn cyframi - to pozwala r臋cznie ogranicza膰 przep艂yw bez zdejmowania i grzebania w rurach szczeg贸lnie tym 'nadgorliwym' grzejnikom w pobli偶u kot艂a.

Co do odej艣膰 z pion贸w, to bez obaw - pami臋taj tylko, 偶e pion gor膮cy-zasilanie ma nie mie膰 呕ADNEJ armatury d艂awi膮cej (zawory, regulatory, 3,4d itp) pomi臋dzy kot艂em a naczyniem wzb. Je艣li jest - to konieczna dodatkowa rura bezp! I nie musisz tej grubaski 6/4" a偶 na strych ci膮gn膮膰 - po odej艣ciach z parteru daj zw臋偶enie na 5/4", a po odej艣ciach z pi臋tra do naczynia - wystarczy cal贸wka. Pami臋taj o spadkach zasilaj膮cych ga艂膮zek do grzejnika i powrotnych - od grzejnika - chodzi o odpowietrzanie. No i sam grzejnik te偶 trzeba nieco pochyli膰 - wtedy zb臋dne s膮 odpowietrzniki!

No i wyszed艂 nam boczny rozdzia艂 ciep艂a w instalacji zamiast g贸rnego (a偶 do strychu grube, a w d贸艂 cienkie), ale przy pi臋trowym domku to b臋dzie gra膰 na sicher!

Opublikowano
Termostat pokojowy stosuj臋 si臋 raczej z uk艂adem w kt贸rym jest pompa.

Ale ja nie wykluczam pompy, w pierwszym po艣cie jest wzmianka o przyj臋tych za艂o偶eniach

Nie chcesz zawor贸w 4d, a to w艂asnie one najskuteczniej zapewniaj膮 (tylko to d艂awienie i sterowanie...) A sterownik centralny zbije ci temp na kotle tak, 偶e syf w kominie i zgni艂y szybko kocio艂 B)

No to ju偶 chce :)

Czy to znaczy 偶e 4d za艂atwi spraw臋 ciep艂ego pieca i ch艂odnych grzejnik贸w, tak?

Bo w zasadzie to by艂oby lepsze ni偶 bieganie do ka偶dego grzejnika i wyciszanie, po za tym zasilanie do grzejnik贸w by艂oby gor膮ce co np. latem by艂oby ma艂o przyjemne.

Ale co, termostat pokojowy wtedy odpada?

Widz臋 偶e jeste艣 obeznany w temacie, jak mo偶esz naszkicuj jak by艣 to zrobi艂 "dla siebie" - oczywi艣cie postaram si臋 odwdzi臋czy膰 :)

Opublikowano
Ale ja nie wykluczam pompy, w pierwszym po艣cie jest wzmianka o przyj臋tych za艂o偶eniach

No to ju偶 chce B)

Czy to znaczy 偶e 4d za艂atwi spraw臋 ciep艂ego pieca i ch艂odnych grzejnik贸w, tak?

Bo w zasadzie to by艂oby lepsze ni偶 bieganie do ka偶dego grzejnika i wyciszanie, po za tym zasilanie do grzejnik贸w by艂oby gor膮ce co np. latem by艂oby ma艂o przyjemne.

Ale co, termostat pokojowy wtedy odpada?

oczywi艣cie postaram si臋 odwdzi臋czy膰 :)

Opublikowano

Od ko艅ca - 'odwdzi臋czanie' oznacza na forum, 偶e wielu Koleg贸w poprawia Tw贸j schemat i dochodzimy wsp贸lnie do rozwi膮zania optymalnego ucz膮c si臋 sami na kolejnym 'case' ! A co do mojego rozwi膮zania, to ja akurat 4d chc臋 omin膮膰, a oba piony mam DOBRZE (pianka) zaizolowane! Po prostu grawitowa膰 z 3/4d nie b臋dzie chcia艂o, bo opory wzrastaj膮 b.mocno B) A wi臋c narysuj臋 Ci wieczorem sw贸j schemat do zastosowania w pi臋trowym niedu偶ym domku (ja mam segment) z dynamicznym zabezpieczeniem kot艂a. I przytocz臋 co艣 z klasyki 4d - do wyboru do koloru :)

A wtedy termostat jest realny, ale jako rodzaj opcjonalnego wy艂膮cznika kra艅cowego (偶eby nie grza膰 nadmiernie gdy nie potrzeba)!

Opublikowano

Jak widzisz ka偶da pora jest umowna dla cz艂owieka-firmy samozatrudnionego w r贸偶nych rolach zal od pracodawcy B) Takie czasy!

Nie mia艂em czasu jeszcze usi膮艣膰 do kompa na d艂u偶ej i porysowa膰 sobie te schematki - sorki, czyli nie ruszaj jeszcze ze spawankiem tej instalki :)

Poza tym lojalnie uprzedzam, 偶e sam dopiero teraz b臋d臋 montowa艂 tego uk艂adziora u siebie i gwarancji nie daj臋 na ekstra efekty - 'po偶ywiom, uwidim - kak skaza艂 sliepoj' .

Jak widzisz nawet j臋zykowo nad膮偶am za ciecio-rzecznikiem :) Grasiem - mo偶e si臋 za艂api臋 do nast臋pnej ekipy, najlepiej na Krakowskie P...

Opublikowano
Koledzy, na co Wam ta grawitacja (przy kotle z podajnikiem)?

Przy obecnych powodziach i dom贸w pozostaj膮cych bez pr膮du trzeba si臋 jako艣 zabezpieczy膰 na tak膮 ewentualno艣膰.

Wtenczas zak艂adamy ruszt, r膮biemy meble i mamy ciep艂o :)

Lepiej mie膰 ni偶 nie mie膰, prawda?

Opublikowano
Nie mia艂em czasu jeszcze usi膮艣膰 do kompa na d艂u偶ej i porysowa膰 sobie te schematki - sorki, czyli nie ruszaj jeszcze ze spawankiem tej instalki :)

Spokojnie robot臋 zaczynam za tydzie艅-dwa, wpierw zakup cz臋艣ci no i obmy艣lenie strategi (schemat), b臋d臋 w艂a艣nie wszystko kupowa艂 pod 艁odzi膮 bo maj膮 tam 艂adne ceny.

Opublikowano
Przy obecnych powodziach i dom贸w pozostaj膮cych bez pr膮du trzeba si臋 jako艣 zabezpieczy膰 na tak膮 ewentualno艣膰.

Wtenczas zak艂adamy ruszt, r膮biemy meble i mamy ciep艂o :)

Lepiej mie膰 ni偶 nie mie膰, prawda?

No c贸偶, pow贸d藕 w zimie to si臋 tak 艣rednio zdarza.

Chodzi mi o to, 偶e to za艂o偶enie komplikuje w du偶ym stopniu realizacj臋 w zasadzie prostej instalacji.

Prawie codziennie bowiem b臋dzie si臋 zdarza膰, 偶e pasuje mie膰 wy偶sz膮 temperatur臋 na kotle ni偶 na grzegnikach.

Zaw贸r 4D , pogod贸wka i termostat pokojowy za艂atwiaj膮 to bezproblemowo. Albo 3D i termostaty na grzejnikach.

A grawitacja b臋dzie potrzeba tak cz臋sto jak w pierwszym zdaniu...

Zreszt膮 da si臋 zrobi膰 grawitacj臋 na 4D r贸wnie偶, tylko po co.

To tak jak - co mie膰 lepiej - t艂okowiec i Jaw臋 350 czy sam kocio艂?

Lepiej Jaw臋 i kocio艂, bo na przyk艂ad na ryby mo偶na pojecha膰 w takie miejsce gdzie autem ni gudla.

Ale powiedz ilu posiadaczy t艂okowca ma Jaw臋 350?

Po prostu to tylko dla pasjonat贸w.

Pozdrawiam.

Opublikowano
To tak jak - co mie膰 lepiej - t艂okowiec i Jaw臋 350 czy sam kocio艂?

殴le to por贸wna艂e艣, bo te dwie rzeczy s艂u偶膮 do czego innego.

Ja to bardziej widz臋 w ten spos贸b:

Czy w jawie lepiej mie膰 rozrusznik czy rozrusznik + kopniak

Kiedy roz艂aduje si臋 akumulator zawsze masz kopniak :)

Co do powodzi to by艂 pierwszy przyk艂ad z brzegu, ile w t膮 zim臋 by艂o problem贸w z pr膮dem przez 艣nie偶yce?

Instalacj臋 robi臋 na kilkadziesi膮t lat wi臋c po co si臋 na wst臋pie ogranicza膰.

Czy z poni偶szego schematu da艂oby rad臋 zrobi膰 grawitacj臋?

Czy przejdzie to przez zaw贸r (4) ?

Czy niezb臋dna w tym schemacie jest pompa (9) ?

73_1243357520.jpg

Opublikowano

Bezsensu jest wstawianie jaki艣 zawor贸w bo i tak trzeba je otwiera膰 r臋cznie, a wystarczy da膰 zaw贸r 4d o 艣rednicy nie mniejszej jak wyj艣cie z pieca (przewa偶nie 1 1/2 cala) i spe艂ni to samo zadanie jak te zawory i grawitacja p贸jdzie (oczywi艣cie w zale偶no艣ci jak jest wykonana reszta instalacji (przekroje, spadki itp.))

Pozdrawiam

Opublikowano
Bezsensu jest wstawianie jaki艣 zawor贸w bo i tak trzeba je otwiera膰 r臋cznie, a wystarczy da膰 zaw贸r 4d o 艣rednicy nie mniejszej jak wyj艣cie z pieca (przewa偶nie 1 1/2 cala) i spe艂ni to samo zadanie jak te zawory i grawitacja p贸jdzie (oczywi艣cie w zale偶no艣ci jak jest wykonana reszta instalacji (przekroje, spadki itp.))

Pozdrawiam

To tak delikatnie to Orzech napisa艂e艣...

Te dodatkowe zawory blokuj膮 przep艂yw 3 razy !!! bardziej ni偶 odpowiedni zaw贸r 4D.

Pozdrawiam.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.