uczen Opublikowano 12 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 INST_CWU.bmpwitam ! Jestem młodym instalatorem, zaledwie 20 lat ;) mam taki mały dylemat ! w starym budownictwie 90 % kotłowni na paliwa stałe jakie napotykam, rurę do zbiornika wyrównawczego mają od ostatniego grzejnika ! Wykluczone żeby ja prowadzić osobno bo wiadomo jak klient na to reaguje ( syf w domu itd) woli żeby zostało po staremu, mowa tu o zwykłych kotłach. bez podajnika. Przychodzi wymiana kotła na nowy ! i co dalej ??? wiadomo róznie ta instalacja stara jest wykonania... ale klient chce tanio to zrobić. Do ogrzewania dodajemy zbiornik przykładowo 150 l z płaszczem wodnym moje pytanie ... chodzi o cwu przez lato czy danie zaworu na powrocie jest najlepszym rozwiązaniem tej sprawy ? przedstawiam mój schemat. czy macie może inne propozycje rozwiązania tego problemu ? INST_CWU.bmp Cytuj
orzech1976 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Jeżeli chodzi akurat o taki układ to na pewno jest to najlepsze wyjście, ale także zawory odcinające na każdym grzejniku, bo jak ich nie odetniesz to i tak będą trochę grzały. Cytuj
Dale Opublikowano 12 Kwietnia 2010 #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ale czemu mają "trochę grzać"? Przecież woda nie bedzie mogła wrócić do kotła to również nie wpłynie do grzejników. Cytuj
groszek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 INST_CWU.bmpwitam ! Jestem młodym instalatorem, zaledwie 20 lat ;) Witam! Mam pytanie do kolegi uczeń, bo nie dość, że jestem stary, to jeszcze amator w sprawach instalacyjnych. Otóż na moim zasobniku płaszczowym instalatorzy zastosowali na zasilaniu z sieci wodociągowej zawór bezpieczeństwa 6 bar. Okazało się, że niestety w trakcie grzania zawór puszcza. Za radą "fachowców" wymieniłem go na nowy o ciśn. 8 bar. Nic się jednak nie zmieniło. Nadal muszę podstawiać wiaderko by zbierać kapiącą z zaworu wodę. Na twoim rysunku jest widoczne naczynie przeponowe, dlatego chciałem zapytać, czy jego zastosowanie rozwiąże mój mały problem? Jaką powinno mieć pojemność i dopuszczalne ciśnienie? Mój zasobnik ma poj. 100 l, ciśn. w sieci 4-5 bar. Pozdrawiam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 13 Kwietnia 2010 #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam!Mam pytanie do kolegi uczeń, bo nie dość, że jestem stary, to jeszcze amator w sprawach instalacyjnych. Otóż na moim zasobniku płaszczowym instalatorzy zastosowali na zasilaniu z sieci wodociągowej zawór bezpieczeństwa 6 bar. Okazało się, że niestety w trakcie grzania zawór puszcza. Za radą "fachowców" wymieniłem go na nowy o ciśn. 8 bar. Nic się jednak nie zmieniło. Nadal muszę podstawiać wiaderko by zbierać kapiącą z zaworu wodę. Na twoim rysunku jest widoczne naczynie przeponowe, dlatego chciałem zapytać, czy jego zastosowanie rozwiąże mój mały problem? Jaką powinno mieć pojemność i dopuszczalne ciśnienie? Mój zasobnik ma poj. 100 l, ciśn. w sieci 4-5 bar. Pozdrawiam. Zawór zwrotny zastosowany na wlocie bojlera powoduje przy wzroście temperatury wzrost objętości wody. Aby temu zapobiec stosuje się naczynia wzbiorcze przeponowe do C.w.u. W tym przypadku o poj. 12l. W chwili obecnej po zamontowaniu zaworu bezpieczeństwa na ciśnienie 8 bar może dojść do awarii bojlera. Jest to niedopuszczalne! Przyrost objętości c.w.u. jest kompensowany przez naczynie, a nie upuszczaniem wody do kanalizacji. zawór bezpieczeństwa zabezpiecza układ przed pojawieniem się wyższego ciśnienia w sieci wodociągowej lub przy nieszczelności z instalacji c.o. (tu w instalacji domowej z kotłem akurat ciśnienie jest zawsze niższe) ewentualnie przy braku gazu (ciśnienie wstępne) w zbiorniku. Cytuj
Mecenas Opublikowano 13 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Na twoim rysunku jest widoczne naczynie przeponowe, dlatego chciałem zapytać, czy jego zastosowanie rozwiąże mój mały problem? Jaką powinno mieć pojemność i dopuszczalne ciśnienie? Mój zasobnik ma poj. 100 l, ciśn. w sieci 4-5 bar. Jeśli masz takie wysokie ciśnienie to możliwe, że nie pomoże. Trzeba założyć zarówno reduktor ciśnienia jak i naczynie przeponowe. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 14 Kwietnia 2010 #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 4 - 5 bar to normalne ciśnienie w sieci wodociągowej i nie wymaga redukcji. Zawór bezpieczeństwa otwiera się przy 6 bar. Cytuj
lotto Opublikowano 14 Kwietnia 2010 #8 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 a nie jest to tak ze przy 6 bar to jest juz pełne otwarcie ??? wydaje mi sie ze juz przy 5,5 bar moze zaczac przepószczac ale nie jestem pewien Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi