Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Używam pieca HEF Eko-Mat 20KW tylko do ogrzania domu (160m2 + piwnica 60m2 na pół gwizdka).

Dom - styropian w ścianach, wełna mineralna na suficie, rolety zewnętrzne na oknach, termozawory.

Generalnie - wydaje mi się , że mam mocno za duży piec w stosunku do zapotrzebowania na ciepło.

Nie mam pojęcia jak palić przy temperaturach blisko zera.

Doradźcie - jak ustawić parametry ? Trzymać się tej temperatury powyżej 56 na piecu i manewrować zaworem trójdrożnym ?

Przez ostatnie 10dni eksperymentalnie przykręcałem termozawory, przykręcałem zawór trójdrożny i obniżyłem temperaturę na piecu na 46st. Efekt - spalanie 100kg/7dni i temperatura nie zeszła w domu poniżej 21,5. Czyli wg. mnie idealnie.

Z drugiej strony, jest podobno zagrożenie korozją pieca a zatem lepiej podnieść temp. na piecu i zakręcać termozawory i manewrować trójdrożnym?

Jak ustawiacie piec jak jest temp. koło zera ?

Opublikowano

Witam,

a jak masz zamontowany zawór 3d, na rozdzielanie tzn: grzejniki dostają zawsze taką temp. jak na kotle, czy na mieszanie tzn: zaworem regulujesz temp. na zasilaniu grzejników.

Opublikowano

Jeżeli masz zawór 3d ustawiony na mieszanie, to powrót do kotła ma temp. taką jak powrót z grzejników, a więc bardzo niską, przy obecnym małym zapotrzebowaniu na ciepło. Nie możesz więc obniżać temp. na kotle w obawie przed korozją niskotemperaturową. Na kotle ustaw minimum 55 st., a zaworem 3d ustaw temp. zasilania grzejników np. na 40 st. Resztę powinny załatwić zawory termostatyczne.

Opublikowano

Właśnie. A jak to jest z tymi przepałkami i korozją niskotemperaturową. Czy takie codzienne rozpalanie i gaszenie kotła nie wpływa na jego korozję tak samo jak palenie z temp. na zasilaniu np. lekko powyżej 50`C? (niższej temp. zasilania niż 50`C w ogóle nie biorę pod uwagę)

Opublikowano

Ja w swoim kotle pale cały rok bez wygaszania. Temperatura sterowana przez zawór trójdrożny na instalację c.o. możne schodzić nawet do 25 stopni a przy obniżeniu nawet do 18 - 20 st. na instalacje. Zawór jest wtedy praktycznie zamknięty.

Przy rozpalaniu codziennym ilość skroplin jest niewielka. Zazwyczaj spalanie do osiągnięcia temperatury zadanej jest intensywne i spaliny maja wysoką temperaturę, powyżej punktu rosy. Krótkotrwały stan występuje tylko na samym początku rozpalania się i przy przygasaniu ognia przy dopalaniu się opału. Nie ma to większego znaczenia.

Opublikowano
Jak jest cieplo, to chyba pozostaja tylko przepałki, palenie ciagle odpada, bo w koncu i 40 stopni na grzejniki, to bedzie za duzo.

Jak się ma kocioł z podajnikiem to w kotle pali się przez cały rok bez wygaszania ( latem na potrzeby c.w.u). Jeśli w instalacji jest zawór 4d lub 3d zamontowany na mieszanie to na grzejniki można podać mniej niż 40 st., np: 25 st., podczas gdy na kotle może być np: 60 st.

Jeśli ktoś ma kocioł z podajnikiem, to bez sensu jest codzienne przepalanie.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Co do ogrzewania jak jest ciepło mam już orientację, a jak rozwiązać problem pracy pieca w lecie i tylko grzania wody ? Czy coś się da zmienić w ustawieniach żeby trochę opału zaoszczędzić ? Bo w zasadzie ciepła woda powinna być tylko między 19 a 7 rano, w pozostałych to jest bez znaczenia.

Opublikowano
Jak się ma kocioł z podajnikiem to w kotle pali się przez cały rok bez wygaszania ( latem na potrzeby c.w.u). Jeśli w instalacji jest zawór 4d lub 3d zamontowany na mieszanie to na grzejniki można podać mniej niż 40 st., np: 25 st., podczas gdy na kotle może być np: 60 st.

Jeśli ktoś ma kocioł z podajnikiem, to bez sensu jest codzienne przepalanie.

No a co wtedy z temperaturą powrotu?Przecież jest niższa od 40 st.Nie potrzeba wtedy odrębnego obiegu kotłowego do podniesienia jej ?

Opublikowano

Oczywiście, że potrzebny jest oddzielny obieg kotłowy dla podniesienia temp. powrotu. Ja ma zawór 4d, który tworzy taki obieg i w chwili obecnej temp. powrotu do kotła jest wyższa niż zasilania grzejników, a im niższa temp. na zasilaniu grzejników tym wyższa temp. powrotu do kotła. Zawór 3d ustawiony na mieszanie takich możliwości nie daje, ale temp. powrotu do kotła można podnieść np: poprzez nonstop pracującą pompę c.w.u.

Opublikowano

Witam ja ustawiłbym temperaturę na kotle na tyle by było przyjemnie w domu. o korozję kotła w przypadku niskiech temp. powrotu się nie martw ba to jest strata opału. Z niską temp. kocioł wytrzyma i tak ok 10 lat. Za zaoszczędzone pieniądze które poszłyby w komin w przypadku palenia w celu utrzyamnia wyzszej temp na kotle po tym czasie kupisz sobie nowy kocioł. u mnie będzie właśnie tak zaainstalowane

Opublikowano

Robi wrażenie, trzeba przyznać.

A co to za producent ? Tak się tylko pytam ... :)

Zastanawiam się jednak czy dobrze robię: trzymam 60st na piecu i przykręciłem zawór 3D (mieszania) tak żeby woda na grzejniki jak jest ciepło na dworze, nie przekraczała 40st.

Czy ta powracająca zimna woda (wszak o jeszcze niższej temperaturze) nie szkodzi piecowi ?

Opublikowano
u mnie będzie właśnie tak zaainstalowane

Dzięki, ale wolałbym radę od kogoś kto problem zna od strony praktycznej :)

Problem wymiany sprzętu i tak mnie czeka bo miałem już 3 piece : 10, 8, i 14 lat (wyprodukowany jeszcze za Gierka) .

Nie mam złudzeń , zakup pieca nie jest zakupem na całe życie, marze tylko o tym żeby się zamortyzował.

Zwłaszcza, że każdy kolejny piec , pracował u mnie coraz krócej....

Opublikowano
Robi wrażenie, trzeba przyznać.

A co to za producent ? Tak się tylko pytam ... :)

Zastanawiam się jednak czy dobrze robię: trzymam 60st na piecu i przykręciłem zawór 3D (mieszania) tak żeby woda na grzejniki jak jest ciepło na dworze, nie przekraczała 40st.

Czy ta powracająca zimna woda (wszak o jeszcze niższej temperaturze) nie szkodzi piecowi ?

Oczywiście że szkodzi, ale co możesz na to poradzić jeśli w Twojej instalacji nie ma obiegu kotłowego, tzn. takiego aby część wody z wyjścia kotła była kierowana na powrót do kotła.

Nie znam Twojej instalacji więc nie wiem co Ci podpowiedzieć. A może masz oddzielny obieg do grzania c.w.u. Wtedy pracująca nonstop pompa od c.w.u. podgrzewała by powrót do kotła.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Co do ogrzewania jak jest ciepło mam już orientację, a jak rozwiązać problem pracy pieca w lecie i tylko grzania wody ? Czy coś się da zmienić w ustawieniach żeby trochę opału zaoszczędzić ? Bo w zasadzie ciepła woda powinna być tylko między 19 a 7 rano, w pozostałych to jest bez znaczenia.

Kolego podaj na jakim sterowniku masz tego Hefa,to podpowiem Jak możesz przestawić kocioł na okres letni :)