Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, wrzucam swoje doświadczenia, bo może komuś się przyda.

Mam kocioł Kamen na pellet. Podkręciłem obroty pompy na powrocie, żeby zwiększyć przepływ przez kocioł. Efekt był widoczny od razu: temperatura spalin wyraźnie spadła, a zaraz potem kocioł zaczął oddawać więcej mocy i temperatura szła do zadanej dużo szybciej niż wcześniej.

Z tego co rozumiem, woda szybciej odbiera ciepło z wymiennika, więc mniej ucieka kominem.

Druga rzecz to sterowanie PID z czujnikiem spalin i ustawiona maksymalna temperatura spalin. Ustawiłem ją na 122°C, czyli tyle, ile wcześniej miałem przy pracy na pełnej mocy. Sterownik sam pilnuje, żeby spaliny tego nie przekraczały i dobiera moc pod to. W praktyce kocioł chodzi na zmniejszonej mocy, a grzeje lepiej niż przedtem, bo więcej ciepła zostaje w wodzie zamiast iść w komin. Obie zmiany razem dały dużo większy efekt niż każda z osobna.

Dzięki temu zużycie spadło z jednego worka pelletu dziennie do mniej niż połowy worka.

Pozdrawiam.

Edytowane przez exodus1983
Opublikowano

Aby cokolwiek z tego wywnioskować to opisz instalację kotła. Nie każdy układ tak sie zachowa.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Aby cokolwiek z tego wywnioskować to opisz instalację kotła. Nie każdy układ tak sie zachowa.

Jasne, racja. Kocioł Kamen Pellet Kompakt 20 kW, palnik Venma Comfort samoczyszczący, bez obrotowego rusztu. Sterownik Tech, chodzi na PID z czujnikiem spalin PT1000 (opcja od producenta).

Zadana na kotle 61 stopni. Grzeje CWU plus CO, czyli kaloryfery i podłogówkę. Na CO jest zawór mieszający ustawiony na 48 stopni, a podłogówka ma jeszcze swoją osobną regulację temperatury. Ochrona powrotu ustawiona na minimum 48 stopni.

Pewnie że u każdego może wyjść inaczej. U mnie instalacja odbiera sporo ciepła, więc większy przepływ przez kocioł zrobił robotę. Przy innym układzie może nie być takiej różnicy.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Producent kotła życzy sobie temperaturę powrotu 55°.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Producent kotła życzy sobie temperaturę powrotu 55°.

Dzięki, nie wiedziałem że producent chce 55 na powrocie, miałem ustawione 48. Zaraz poprawię ochronę powrotu.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jest stosowny zapis w DTR.😁

Opublikowano

Poprawiłem ustawienia i zrobiłem jeszcze raz test. Ochrona powrotu na min 55, zawór na CO 48, kocioł 64.

Pompa powrotu na wolnych obrotach: rozpalanie 12:15, CO na zadanej o 12:49.

Pompa na średnich obrotach: rozpalanie 13:15, CO na zadanej o 13:25.

Czyli 34 minuty kontra 10 minut. Szybsza pompa zostaje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
16 minut temu, exodus1983 napisał(a):

Ochrona powrotu na min 55, zawór na CO 48, kocioł 64

20 minut temu, exodus1983 napisał(a):

Szybsza pompa zostaje.

Dobry kierunek

Ja ma powrot ustwiony na ~47, przeplyw na ~1,6m3/h, zasilanie 6C wiecej. Moc ~10kW. Odczyty chwilowe z cieplomierza.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
11 godzin temu, exodus1983 napisał(a):

Jasne, racja.

Chodziło mi bardziej o uklad hydrauliczny. Odpowiedzią byłby rysunek, może nie całej instalacji ale kawałek pomiędzy  kotlem a pierwszym elementem instalacji CO.