Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica króćca bufora 1 cal przy przepływach 2,5 m3/h (pompa 14 kW) i zasilaniu rurą PP 40 mm - czy ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Bufor średnice króćców 1 cal, przepływy do 2,5 m3/h (pompa 14 kW) i zasilaniu rurą PP 40 mm - czy jest się czym przejmować, czy opór na samym króćcu jest pomijalny?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy pomijalny, ale jak są tylko dwa takie złącza to powinno dać radę te 2.5m³ wyciągnąć. Tylko uważaj bo typowy śrubunek na 1 cal ma dużo mniejszy otwór wewnętrzny, podobnie jak np zawór kulowy 1cal. A jak używasz srubunkow PP to też sprawdź, niektóre mają mocne przewężenie ( ale z tym można sobie poradzić nożem lub zgrzewarką).

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Rura stal 1" może mieć problem z takim przepływem- liniowe opory hydrauliczne są za duże, natomiast lokalne przewężenie na takiej rurze z 5/4" na 1" nie jest problemem,

Podobna sprawa jest w rurami PP40 - tam decyduje też opór hydrauliczny liniowy, który musi pokonać pompa wodna.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję. To może jeszcze jedna podpowiedź 🙂 Bufor ma 6 króćców - 3 zasilanie, 3 powrót, na górze i na dole dwa naprzeciwko i jeden 90 stopni w stosunku do ich osi, 200 l pojemności, bez żadnych kierownic czy deflektorów, dosyć pękaty i niski - odległość w pionie pomiędzy króćcami 26 cm. Obiegi to podłogówka 6 pętli, podłogówka 11 pętli oraz 5 grzejników (na tej samej temperaturze co podłogówka). Będzie po jednej pompie na obieg. Zastanawiam się jak to połączyć optymalnie. Jest kilka opcji:

Zasilenie jednym króćcem wylot drugim naprzeciwko.

Zasilenie jednym króćcem wylot drugim 90 stopni.

Zasilenie jednym króćcem dwa wyloty 1. 6 pętli + grzejniki 2. 11 pętli i tutaj też warianty: a) zasilenie pomiędzy króćcami b) zasilenie tak, że jeden wylot naprzeciwko, drugi 90 stopni z boku.

Ostatni pomysł - a może zasilenie dwoma krócami, czy to ma sens?

Czy niepotrzebnie się z tego doktoryzuję, czy jednak to będzie miało znaczenie i jeśli tak to który wariant jest optymalny?

EDIT: AI podopwiedziała jakiś dziwny układ jeszcze:

Zamiast sztywno rozdzielać króćce na „tylko dla PC” i „tylko dla domu”, wykorzystaj trójniki bezpośrednio przy buforze, aby stworzyć tzw. krótkie sprzęgnięcie.

Zalecana konfiguracja (Góra bufora):
  1. Króciec Lewy (Skrajny): Podłączasz tu Zasilanie z Pompy Ciepła oraz Pierwszą Pompę na dom (przez trójnik).
  2. Króciec Środkowy: Podłączasz tu Drugą Pompę na dom.
  3. Króciec Prawy (Skrajny): Podłączasz tu Zasilanie z Pompy Ciepła (drugą odnogę) oraz Trzecią Pompę na dom (przez trójnik).

Dlaczego to zadziała najlepiej?
  • Zasada 2 na 2: Pompa ciepła pcha wodę dwoma wejściami (spadek prędkości wlotowej = brak turbulencji).
  • Odciążenie bufora: Jeśli pompy na dom potrzebują więcej wody niż daje PC, część tej wody płynie bezpośrednio z rury do rury (przez trójniki przy króćcach), w ogóle nie wchodząc głęboko w bufor. To drastycznie zmniejsza mieszanie warstw wewnątrz zbiornika.
  • Wykorzystanie 3 króćców: Każda z Twoich 3 pomp na dom ma „swój” króciec, więc nie walczą o jeden wąski przelot 1 cal. To gwarantuje, że żadna pompa nie będzie miała problemu z kawitacją (brakiem wody).

Co z dołem (Powrotem)?
Zastosuj dokładnie tę samą logikę (lustrzane odbicie):
  • Powrót do PC: Odbieraj z dwóch skrajnych dolnych króćców.
  • Powroty z domu: Wepnij w te same króćce (przez trójniki) oraz trzeci powrót w środkowy króciec.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano
17 minut temu, WlodekG napisał(a):

Zasilenie jednym króćcem wylot drugim naprzeciwko.

Tak będzie prawidłowo, natomiast o wydajności ( przepływy) decyduje instalacja odbiorcza tj przepływy w podłogówce i grzejnikach- te dane powinny być w projekcie instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Są w projekcie, ale dla kotła gazowego 40-30. Teraz przerabiam na pompę ciepła, więc raczej muszę zwiększyć przepływy. Generalnie jak było robione 20 lat temu według projektu (tak przynajmniej twierdził hydraulik) to był problem z niedogrzewaniem niektórych pomieszczeń. Teraz muszę to sobie porządnie zrobić i wyregulować.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano (edytowane)

Nie tak sobie, przecież właśnie się doktoryzuję z tego tematu 😉 W projekcie były bardzo małe przepływy - sumarycznie 1,4 m3/h dla całość. Skoro było niedogrzanie dla pieca gazowego to logiczne jest zwiększenie przepływu żeby zwiększyć średnią temperaturę podłogi. Mieścimy się w granicach dopuszczalnych na pewno bo przy dwukrotnym zwiększeniu przepływu nigdzie nie ma więcej niż 3 l/min.

Nawet chodzi mi po głowie przyklejenie czujników na zasilaniu i powrocie na każdej pętli do HA i wyregulowanie do tej samej delty t, ale nie wiem czy to dobry pomysł

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Jeżeli projekt był policzony, to przepływy były raczej prawidłowe np ja na cały dom - grzane 270m2 ( 150m2 podłoga) mam policzoną moc grzejną ok 12kW.

Nie masz tej instalacji wykonanej i uruchomionej, więc nie wiesz że było niedogrzanie, kocioł gazowy ma inne warunki pracy, a delta 10C jest podawana dla grzejników, a nie dla podłogówki- a z innej beczki - jaka jest pow tego grzania?

Opublikowano (edytowane)

Powierzchnia podłogówki to 240 m2. 40 m2 garaż z grzejnikiem, grzejnik w kotłowni i 3 pomocnicze drabinki w łazienkach. Mam wykonaną i uruchomioną 20 lat temu. Delta t 10 stopni jest dla podłogówki. Chodziło na kotle gazowym, teraz chodzi na pompie ciepła monoblok 12 kW robionej na szybko po awarii pieca gazowego. Wymieniam na spli bo nie jestem zadowolony i teraz kiedy się nie spieszę chciałbym zrobić w sposób przemyślany i porządny. Split kupiłem 14 kW i leży sobie czekając na montaż. W tej chwili na dole gdzie jest 6 sekcji jest ok. Góra 11 sekcji trochę niedogrzana bo max 20 stopni wyciąga. Przepływy teraz na pewno nie są projektowe bo pompy nie wyrabiają, jak dam ok na dole to góra za mało wstaje - dlatego dokładam 3 pompę.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano (edytowane)

Teraz jest miedź 28 mm i podział trójnikami. Wiem, że coś nie tak, więc dlatego kombinuję z króćcami i innym podziałem obiegów. 3 pompy na niskim biegu będą brały mnie prądu niż 2 na wysokim, a i łatwiej ustawiać obiegi osobno. Mam Grundfoss Alpha 2.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano (edytowane)

25-80 obsługuje obecnie całą podłogówkę i pokazuje 2 m3/h a 25-40 same grzejniki i pokazuje 0,5 m3/h ale to raczej dokładne nie jest. Zmienię rurę z bufora na większą na pewno i może zasilanie 11 obiegów na piętrze. Projekt chyba nie do końca był ok bo wg niego wszystko miało chodzić na jednej 25-40.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Wygląda że przepływ w co masz niemal identyczny jak daje pompa. Na dodatek ta sama temperatura na grzejniki i podłogę. Właściwie to tego bufora nie bardzo potrzebujesz. No i pompa ciepła ma obsługę dwóch stref więc można w razie potrzeby dać osobny obieg na grzejniki i podłogę (nie wiem dokładnie jak to działa ale jest możliwość osobnego sterowania)

Opublikowano (edytowane)

Jest drugi obieg, ale wtedy podbijasz temperaturę zasilania całości a podłogówkę masz na mieszaczu. Grzejniki u mnie są właściwie pomocniczo więc chciałem tego uniknąć i dałem tę samą temperaturę zasilania. Grzeją wystarczająco co przetestowałem przy tegorocznych mrozach.

Edytowane przez WlodekG