Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek - mam kominek z płaszczem wodnym od 2005 roku i do tej pory w nim paliłem, zresztą z dużym zadowoleniem. W roku ubiegłym pękł płaszcz, ale fachowiec go zespawał i kilka dni temu, po roku sytuacja się powtórzyła i ponownie płaszcz został zespawany. Nie chcę już ryzykować dalszego palenia w nim i przechodzić kolejnej "powodzi" bo kominek jest w systemie bez możliwości na ten moment jego odcięcia. Jednakże niektórzy mi podpowiadają, aby odciąć kominek od wody i palić w nim jak w zwykłym kominku - czy jest to możliwe i ma sens ? 

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że jest sens, jaki to wkład.

Rozważ ubłożenie w środku wkładu płytami szamotowymi albo z wemikulitu 

Jedyne pytanie to ile masz tej rury którą możesz złapać trochę ciepła zanim ucieknie w komin 

Edytowane przez szakallo
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Kominek z płaszczem wodnym jzwykłyako
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Kominek z płaszczem wodnym jako zwykły
Opublikowano

Jedyne sensowne rozwiązanie to cegła szamotowa do środka aby zmniejszyć wymiary i przy okazji moc. 

Palić delikatnie aby jak najmniej uciekło w komin

Pozostaje jeszcze prucie wszystkiego i nowe 

Opublikowano

Płaszcz wodny  bez wody jest niestety izolatorem ciepła - ew wymiana ciepła ( grzanie) tylko przez szybę.

Moim zdaniem to kiepski interes, wg mnie nie warto się tak bawić.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy ile i jak wykonana jest rura spalinowa oraz jak ciepło może się wydostać do pomieszczenia, wyłożenie komory szamotem skutecznie ją i tak zaizoluje.

Ciepło w 80-90% będzie się wydostawać tylko przez szybę i rurę spalinową, teraz tylko musiałby pomyśleć jak się dobrać do rury

Osobiście uważam że zrobienie prowizorki z szamotu jest najmniej kłopotliwe i tanie , a łatwo sprawdzisz czy coś to będzie w stanie nagrzać 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź i na ten moment pewnie zrobię jak mi podpowiadasz - wyłożę szamotem i zobaczę jaki będzie efekt ciepła przez szybę, bo do rury się nie dostanę -  jak widać musiałbym pruć zabudowę. I jeszcze pytanie szamot na dnie i zostawić miejsce na kratkę , a do jakiej wysokości boki kominka i czy przyklejać cegły do blachy czy tak luzem ?