Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy Do klima-konwektora który obsługuje zawór 3-drogowy, oraz dodatkowa pompę, jest ww zawór wymagany? Wydaje mi się, że nie. Naturalnie klima-konwektor 2 rurowy

np taki: https://klima-sklep.pl/klimakonwektory/21595-klimakonwektor-przypodlogowo-podstropowy-noxa-nxkh2-v500-r3.html?srsltid=AfmBOooFzcy18nYp3uVVTxaCsD1GY6MV_AkIXob-f74Otn5_UxBmx9Gj

Ktoś ma jakieś doświadczenie z klima konwektorami?  Chętnie sie czegoś dowiem 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Nikt nie ma klima konwektora? Nie żartujcie 😁

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Klimakonwektor na pewno nie potrzebuje zaworu trójdrożnego bo po co aby obniżyć tem. Ale rury zasilające mogą być już trochę grubsze aby był odpowiedni przepływ, no i trzeba dostarczyć prąd

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.02.2026 o 22:26, o6483256 napisał(a):

,,,, Ktoś ma jakieś doświadczenie z klima konwektorami?  Chętnie sie czegoś dowiem 👍

W dniu 13.02.2026 o 18:19, o6483256 napisał(a):

Nikt nie ma klima konwektora? Nie żartujcie 😁

Nie, ponieważ te urządzenia na dzień dzisiejszy są wyjątkowo drogie. 

W dniu 12.02.2026 o 22:26, o6483256 napisał(a):

Czy Do klima-konwektora który obsługuje zawór 3-drogowy, oraz dodatkowa pompę, jest ww zawór wymagany? Wydaje mi się, że nie. Naturalnie klima-konwektor 2 rurowy ,,,,

Czytając trudno zrozumieć, co naskrobałeś.

Jeżeli priorytetem jest dokładna regulacja ciepła i chłodu w dedykowanych pomieszczeniach, to taki zawór należy zamontować. 
Przed chwilą pobrałem nauki z sieci i do takiego układu hydraulicznego należy zastosować zawór trójdrogowy z obejściem

Zawrtrjdrogowyzobejciem.thumb.jpg.99904c13eb11c1eaa1c028d46c2841ed.jpg

ps.
Przyglądając się jeszcze raz szczegółowo zaworowi trójdrogowemu VXP45 i uwzględniając uwagę zamieszczoną w ulotce Siemensa, doszedłem do wniosku, że ten typ zaworu także może być zastosowany do zastosowań regulacyjnych i mieszających.  

Nie wiem jak to przekłada się na zawory trójdrogowe mieszające innych producentów.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano (edytowane)

Czyli w sumie muszę sobie sam odpowiedzieć, bo ww odpowiedzi są błędne lub niekompletne.

Po pierwsze, rury w takiej instalacji wcale nie muszą być większej średnicy, bo sam klimakonwektor już ogranicza przepływ z racji większych oporów ok 15-20kPa, czyli znacznie więcej niż zwykły grzejnik.

Po drugie, zawór sam w sobie nie służy do regulacji chłodu/grzania, tylko do tego aby odciąć zasilanie od nagrzewnicy/chłodnicy która znajduje się w środku. Po co? Niektóre klimakonwektory (Vailant, Noxa, Midea i inne- wszystko na jedno kopyto z takim samym sterownikiem) jeżeli mają cały czas przepływ nie wyłączają wentylatora i pomieszczenie jest cały czas chłodzone lub ogrzewane mimo osiągniecia wymaganej temperatury na sterowniku. Dlatego potrzebują zaworu odcinającego 3-drogowego, 1-drogowego lub zwykłego termostatu na grzejniku, żeby odciąć mu zasilanie.

To jest cała tajemnica tego urządzenia.

Także jeżeli chcecie sobie takie urządzenie zamontować, to potrzebujecie w najgorszym przypadku termostatu na grzejniku który będzie "robił" za zawór odcinający lub zwykłego elektrozaworu który zautomatyzuje całkowicie klimakonwektor. Niektóre klimakonwektory nie wymagają zaworu odcinającego i po osiągnięciu zadanej temperatury wyłączają wentylator

Co do ceny, to faktycznie jest wysoka bo zaczyna sie od ok 1600zł za klimakonwektor najmniejszej mocy, no ale co zrobić

PS Oczywiście wszystko co napisałem dotyczy rozwiązania 2-rurowego

Edytowane przez o6483256