Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

22 kg, to na jak膮 powierzchni臋 kolega spala??

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, oxalis3 napisa艂(a):

22 kg, to na jak膮 powierzchni臋 kolega spala??

Ok 100m2 dom聽

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ja spalam podobnie, a zapotrzebowanie na moc grzewcza mam 60 W/m2 przy -16, a Ty jakie masz to zapotrzebowanie??

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, oxalis3 napisa艂(a):

Ja spalam podobnie, a zapotrzebowanie na moc grzewcza mam 60 W/m2 przy -16, a Ty jakie masz to zapotrzebowanie??

Oj tego nie wiem, ale to dom standardowy聽

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

To zr贸b sobie szacunkowe wyliczenie na聽https://cieplo.app/start

Opublikowano (edytowane)

Powodzenia馃榾. Ja Ci w ustawieniach nie pomog臋 (mam zupe艂nie inny sterownik), ale napisz co艣 o kotle i instalacji. Uczestnicy tego forum s膮 偶yczliwi pewnie Ci pomog膮.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Poki nadmuch 25 dla max.mocy jest o.k. to nadmuch 18 dla 10% mocy jest istotno za du啪y.Probowales prowadzac kociol kilka godzin na min. mocy,bys ustawil powietrze odpowiedno?To podstawa osczednej modulacji.Max.nadmuch ju啪 dopasujesz pry grzaniu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2026 o 21:19, bercus napisa艂(a):

Poki nadmuch 25 dla max.mocy jest o.k. to nadmuch 18 dla 10% mocy jest istotno za du啪y.Probowales prowadzac kociol kilka godzin na min. mocy,bys ustawil powietrze odpowiedno?To podstawa osczednej modulacji.Max.nadmuch ju啪 dopasujesz pry grzaniu.

Cze艣膰, zmniejszy艂em nadmuch z 18 na 15, dzi艣 troch臋 cieplej bo +3 stopnie i spalanie spad艂o do ok 16kg na dobe, a na kaloryferach i w pomieszczeniach po 22/23 stopnie, chyba okej?聽

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Najliepiej jest jak opisowalem.Ustawic max.dozwolona moc kotla na byc mo啪e 15% i potorturowac jakis czas-godzinku,czy dwie kociol na tej mocy bez wzgladu na temperature,ktora bedzie oczywiscze spadac.I przy tej pracy minimalnej obserwowac stan opalu na palniku,by nie wypalilo i czy nie wypchalo nie dopalonego,ustawic idealny nadmuch dla niskiej mocy.Poki ju啪 jest ustawione oukej,to odomknac max.moc do 100% i mamy godzinke na dostosowania nadmuchu dla mocy max.Bez tego podstawowego ustawienia nadmuchu pida cie啪ko ogarnac,by byl korzystnym do u啪ywania.Bo na oko ustawiamy tam cos,w srodku przebiegu modulacji jakos kopczyk pasuje nam,ale na skrajach faly modulacji mocy tracimy.

Edytowane przez bercus
  • Lubi臋 to 1

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.