Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z podłogówką. Mianowicie jeden z czterech obiegów baaaardzo słabo (prawie wcale) grzeje. Zakładam, że jest zapowietrzony. Chodzi o obieg nr 3 zaznaczony na zdjęciu. Rozdzielacz jest zamontowany w piwnicy, a więc poniżej wszystkich obiegów podłogowych. Wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie, ale tak jest i koniec. Zaznaczam, że przez ~10 lat wszystko grzało bez problemu. Od ~2 lat obieg nr 3 praktycznie nie grzeje. Pozostałe bez zmian. Poniżej podaję kroki, które robiłem, aby przywrócić grzanie w obiegu  nr 3, ale żaden z nich nie zadziałał.

1. Zamknięcie wszystkich zaworów w obiegach: 1, 2 i 4 i grzanie tylko obiegu nr 3. 

2. Przymykanie zaworów odcinających w obiegach 1, 2 i 4 na powrocie i zasilaniu podczas grzania.

3. Podłączanie węża ogrodowego do zaworów spustowych i przelewanie pętli wodą z wodociągu. Zrobiłem tak dla wszystkich pętli (każda po kolei przy zamknięciu pozostałych). Każdą przelewałem kilka minut. Na końcu przelewania nie pojawiały się pęcherzyki powietrza, więc zamykałem pętle i przechodziłem do następnej.

Po tych wszystkich krokach nie wystąpiła żadna różnica w grzaniu, a więc pętle 1, 2 i 4 grzeją tak samo, a pętla nr 3 nie grzeje.

Proszę o pomoc co z tym można zrobić 😞

1.png

Opublikowano

Odpuść ciutkę wody z układu następnie wykręć rotametr całkowicie i porządnie go wymyj na bank zalepione wejście ma paprochami , da się rotametr rozebrać całkowicie lub kupić jeden jak się boisz tego czyszczenia , chyba go wykręcałeś na pełny przepływ ?? dolna część ma stać a nad nią masz drugi jak by gwint i nim odkręcasz ma maxa. to nic strasznego.

Opublikowano (edytowane)

Przecież tu nie ma rotametrów. Są tylko zwykłe zawory odcinające. Rozumiem, że masz na myśli, żeby te 2 zawory na pętli nr 3 odkręcić i wyczyścić? Dodam jeszcze drugie zdjęcie, aby było widać te zawory niżej.

20260123_105015.jpg

Edytowane przez pawel91
Opublikowano

Sorki myślałemże gdzies wyżej masz szafkę z rozdzielaczem .