Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Czy w tym przypadku zastosowanie sprzęgła ma sens .

Domek 180 M2 

Rozdzielacz piętro 7 obwodów podlogowki  , parter 7 obwodów podlogowki , rura 17mm , rura do rozdzielaczy PP 25 , jedna nitka .

Kocioł de Dietrich mcr Evo 24 T dwufunkcyjny 

Między rozdzielaczami a kotłem wstawione sprzęgło , za sprzęgłem pompa CO .

Problem taki że pompa za sprzęgłem ewidentnie podciąga wodę z powrotu podłogówki ,   temp na kotle 28°C , temperatura za pompa CO 20°C , jak zmniejszyć się bieg na 1 jest lepiej za to przepływy na ratometeach małe .

Problem jest też w tym że kocioł nie "widzi " mocy instalacji tylko sprzęgło powrót do kotła jets wyraźnie cieplejszy niż powrót podłogówki do sprzęgła. 

IMG20251218084645.jpg

Opublikowano

To nie chodzi o kilka stopni różnicy , tylko o to że kocioł taktuje .

Opublikowano

Tak rury są PP25 , ale od pompy do 1 rozdzielacza jest 1.5m , zaś do drugi jest 4m dalej , zresztą na 3 biegu spokojnie da się osiągnąć po 3l/min

Tyle że jak pompa ta za sprzęgłem chodzi na 3 biegu to najprawdopodobnie zaciąga wodę z powrotu podłogówki , te króćce są spalonie 10 cm od siebie 

Widać to po temperaturze , czujnik od sterowania pompą za sprzęgłem jest na górze sprzęgła i pokazuje temp taka jak na kotle , zaś  termometr za pompa CO pokazuje około 8  stopni mniej jeśli pomp chodzi na 3 , jak chodzi na 1 , to wtedy temp jest 5 stopni niższa .

Problem w tym że  ustawie na kotle 30 stopni , kocioł pochodzi 5 minut i się wyłącza , po 10 minutach się włącza i tak w kółko .

Chyba wywalę to sprzęgło i puszczę prosto z kotła , tam pompa CO jest sterowana PWM  w zależności od mocy z jaką działa palnik .

Opublikowano

Sambor pompę w kotle dałem na max .Jeśli chodzi o montaż sprzęgła to właśnie pierwsze co przyszło mi do głowy to czy jest ono poprawnie podłączone .

Problem w tym że pompa w kotle jest modułowa a do pracy palnika ,  kocioł traktuje to sprzęgło jak malutenki bufor , powrót że sprzęgła do kotła jest cieplejszy niż powrót z instalacji , kocioł pewnie liczy deltę zasilanie powrót , moduluje obrotami pompy do mocy palnika , zresta z tego co sie doczytałem ten kocioł najniżej nie pracował 5kW  i tu rodzi się następne pytanie czy ten kocioł 24 kw nie jest za duży na ten dom zwłaszcza że  jego minimalna moc pracy to 5kW , a Dom jest dobrze docieplony 

Opublikowano

Mój dom z 2016r ma około 120m2 podłogowe i przy tej pogodzie 2,5kW które potrafi minimalnie modulować palnik to i tak za dużo, grzeje około 50-60% czasu więc można przyjąć że pewnie z 1,5kW to realne zapotrzebowanie. 

Opublikowano

Zgadza się.

Ja mam pompę ciepła ( wcześniej eko groch ) , i przy takich temperaturach 0-5 °C na zewnątrz i w domu 23-24°C pompa idzie max 2kW , ( dom 130 M2 średni docieplony ) 

Nie rozumie dlaczego tutaj jest kocioł 24 kw zwłaszcza że jest to dwufunkcyjny , oraz na co to sprzęgło skoro jest tylko jeden obieg niskotemperaturowy 

Opublikowano

Moc kotła minimalna powinna być w granicach 2-2,5 kW.

Tu nic nie pomogą przeróbki instalacji, może jest taki parametr jak czas między zapłonami- zabawa nim może coś pomóc.

Inaczej nowy(inny) kocioł

Opublikowano

Jest taki parametr jak "obrotu wentylatora" oraz "prędkość nagrzewanie dla obiegu "

Oraz histereza zapłonu palnika , nic innego sensownego nie widzę co mogłoby zmniejszyć moc kotła w instrukcji , która jest dość uboga .