Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pewnie temat był wałkowany mnóstwo razu. Serio szukałem i nie potrafiłem znaleźć informacji jaką mnie interesuje. 

Czy dobrze rozumie że chcąc montować zawór termostatyczny na wyjściu ATM w moim przypadku 883 muszę zastosować 3 zawory zwrotne i zamontować je tak jak na rysunku by była utrzymywana woda w obwodzie cyrkulacji według nastawy w ATM?

Druga sprawa czy "pułapka temperaturowa" jest tak bardzo niezbędna (wykonanie czegoś na wzór syfonu) czy sam zawór może być oddalony ok 1m (rury) od zasobnika i znajdować się za kolanem 90 stopni? Instalacja w PP-R 40.

Dziękuje za sugestie.

Pozdrawiam

Screenshot_20251215_222529_com_google_android_googlequicksearchbox_GoogleAppActivi.jpg

Opublikowano

Na rysunku nie ma obwodu cyrkulacji. 

Na tym rysunku co najmniej dwa ZZ są zbędne 

Opublikowano (edytowane)

o dwa zawory zwrotne za dużo i niepotrzebnie, tutaj masz prosty i działający układ  https://budujemydom.pl/i/2020/03/06/217144-d301-1050x0-sc1x78_obieg-cyrkulacyjny-budujemydompl.png 

217144-d301-1050x0-sc1x78_obieg-cyrkulacyjny-budujemydompl.webp

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Niestety tak. Niestety mam tylko 3bar na wejściu do domu. Jeśli dołożymy do tego wymiennika CWU i potrzebę transportu wody ciepłej na 1 piętro to trochę mało jest. Czasem korzystam z przepływowego podgrzewacza wody wpiętego w szereg na wyjściu z zasobnika (wtedy jest największy spadek ciśnienia).

Opublikowano

Naczynie, ZB to wiadomo. Będzie naczynie 24L, zasobnik 300l. Zawór bezpieczeństwa 6 bar. Czyli dołożyć jeszcze ZZ na zasilaniu bojlera na zimnej wodzie rozumie?