sarzyk Opublikowano 11 godzin temu #1 Opublikowano 11 godzin temu Witam. Pewnie temat był wałkowany mnóstwo razu. Serio szukałem i nie potrafiłem znaleźć informacji jaką mnie interesuje. Czy dobrze rozumie że chcąc montować zawór termostatyczny na wyjściu ATM w moim przypadku 883 muszę zastosować 3 zawory zwrotne i zamontować je tak jak na rysunku by była utrzymywana woda w obwodzie cyrkulacji według nastawy w ATM? Druga sprawa czy "pułapka temperaturowa" jest tak bardzo niezbędna (wykonanie czegoś na wzór syfonu) czy sam zawór może być oddalony ok 1m (rury) od zasobnika i znajdować się za kolanem 90 stopni? Instalacja w PP-R 40. Dziękuje za sugestie. Pozdrawiam Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 4 godziny temu #2 Opublikowano 4 godziny temu Na rysunku nie ma obwodu cyrkulacji. Na tym rysunku co najmniej dwa ZZ są zbędne Cytuj
sarzyk Opublikowano 2 godziny temu Autor #3 Opublikowano 2 godziny temu Sorry. Pomyliłem schematy. Oczywiście chodzi o ten schemat. Dziękuje Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 2 godziny temu #4 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) o dwa zawory zwrotne za dużo i niepotrzebnie, tutaj masz prosty i działający układ https://budujemydom.pl/i/2020/03/06/217144-d301-1050x0-sc1x78_obieg-cyrkulacyjny-budujemydompl.png Edytowane 2 godziny temu przez Gonzo19 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 1 godzinę temu #6 Opublikowano 1 godzinę temu 10 godzin temu, sarzyk napisał(a): ,,,, Instalacja w PP-R 40. ,,,, Czy na pewno masz taki duży rozbiór wody lub bardzo duże odległości do odbiorników, że musisz stosować rury PP-R 40 ?. Cytuj
sarzyk Opublikowano 59 minut temu Autor #7 Opublikowano 59 minut temu Niestety tak. Niestety mam tylko 3bar na wejściu do domu. Jeśli dołożymy do tego wymiennika CWU i potrzebę transportu wody ciepłej na 1 piętro to trochę mało jest. Czasem korzystam z przepływowego podgrzewacza wody wpiętego w szereg na wyjściu z zasobnika (wtedy jest największy spadek ciśnienia). Cytuj
sambor Opublikowano 25 minut temu #8 Opublikowano 25 minut temu Schemat z postu #4 jest zły - brak jeszcze na nim ZZ na zasilaniu bojlera zimną wodą + naczynia przeponowego + ZB 6 bar. Cytuj
sarzyk Opublikowano 23 minuty temu Autor #9 Opublikowano 23 minuty temu Naczynie, ZB to wiadomo. Będzie naczynie 24L, zasobnik 300l. Zawór bezpieczeństwa 6 bar. Czyli dołożyć jeszcze ZZ na zasilaniu bojlera na zimnej wodzie rozumie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi