Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark Eko Pionier 25kW ST-755 zPID - nie trzyma temperatury, duże spieki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Czytałem dużo tematów i wątków na forum, widzę że są tu osoby co znają się na rzeczy i może będą w stanie pomóc jak ten temat rozgryźć.

Mam zainstalowany piec Stalmark Eko Pionier 25kw ze sterownikiem ST-755 zPID.
Próbuję różnych nastaw w trybie dwustanowym, w PIDzie i nie jestem w stanie go dobrze ustawić.
Spalanie mam strasznie wysokie, ok 40-50kg na dobę, jestem pewny że da się zejść niżej w przypadku mojej instalacji.

Zbieram dane ze sterownika do HomeAssistant by widzieć w czasie jak piec pracuje i z każdym spojżeniem wydaje mi się że jest coraz gorzej.

Wiem że brakuje szamotki bocznej i tej półki, czekam na info od producenta kiedy będą dostępne.
Zawirowywacze nie zainstalowane, muszę zamontować.

Drzwiczki dolne do popielnika mam delikatnie otwarte, jak je zamknę w piecu robi się dużo sadzy i dymi.
Korona wyczyszczona w zeszłym tygodniu (24.11), od nowa uszczelniona sznurem, nadmuch wysprzątany.
Wg zaleceń niektórych, dorobiłem przewód powietrzny z podajnika do zasobika - wilgoć się już nie osadza w zasobniku, paliwo suche.

Instalacja:
Dom z lat 80tych, nieocieplone ściany, ocieplone poddasze.
Piec: jw
Zawór 4D
CWU - prawdopodobnie 160l
Grzejniki: 10 Alu, 5 żeliwnych ( w sumie 42 żeberka)

Aktualne nastawy w dwustanie: (od technika Stalmark)
Praca: 8s / 45s
Podtrzymanie: 8s / 25m, wentylator: 15s / 10m
Siła nadmuchu: 25%
Zawór 4d: troszeczkę poniżej 5ki

Próbuję różnych nastaw bazując na tym co Panowie podajecie ale nie jestem w stanie wycyrklować.

Załączam zdjęcia instalacji w kotłowni.
Mogę podrzucić dane z HA.

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.41.jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.44 (1).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.44 (2).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.45 (2).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.45 (3).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.45 (6).jpeg

Edytowane przez Czwartek
Opublikowano

Pompa na powrót powinna być, spróbuj grzać ciągle Cwu i ustawiać wtedy kocioł, tylko żeby nikt się nie poparzył woda w krainie!

Opublikowano

I zamknij te drzwiczki,bo w komin pusczas cieplo z palnika.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.12.2025 o 21:30, bercus napisał(a):

I zamknij te drzwiczki,bo w komin pusczas cieplo z palnika.

To wiem ale jak je przymknę to robi się dużo osadu na ściankach pieca i sporo dymu jest w komorze spalania, jakby brakowało powietrza mimo że wentylator ma "cug" i palnik jest wyczyszczony.

Zamknę na noc i sprawdzimy.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Dane z HA możesz sobie między bajki włożyć do puki nie poprawisz instalacji. Tak samo jak brak szarotki. Podstawa to pompa na powrocie i siłownik zaworu.

Nic nie dzieje sie bez przyczyny. Piec i palnik wyczyszczony został ci jeszcze komin i czopuch, a co z sadzami z plomieniowek na dole pieca.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.12.2025 o 22:29, 1mps napisał(a):

Dane z HA możesz sobie między bajki włożyć do puki nie poprawisz instalacji. Tak samo jak brak szarotki. Podstawa to pompa na powrocie i siłownik zaworu.

Nic nie dzieje sie bez przyczyny. Piec i palnik wyczyszczony został ci jeszcze komin i czopuch, a co z sadzami z plomieniowek na dole pieca.

Komin i czopuch wyczyszczony przed sezonem.
Po co pompa na powrocie? Co ona daje?

Siłownik zaworu rozumiem by sterownik kontrolował mieszanie, z tego co widze to ten sterownik wspiera, zobaczę jaki będzie pasować do tego mieszacza.

Dzięki za rady Panowie.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ta pompka powinna byc,bo z powodu jej braku cala praca kotla nie stabilna.