Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kilka pytań odnośnie palenia w piecu węglowym. 

Odziedziczylismysmy z żoną domek w którym znajduje się taki oto piec do CO i CWU. 

Według tego co ustaliłem jest to piec dolnego spalania. 

Z informacji jakie posiadam zawsze było palone w nim tak, że rozpalało się drzewem na to węgiel i uchylało drzwiczki popielnika a po rozpaleniu zamykało się drzwiczki i zastawiało szyber. I tak też palimy. Jednak mam pewne wątpliwości co do takiego sposobu. 

Przy próbie palenia z otwartym szybrem i zamkniętymi drzwiczkami piec bardzo szybko się nagrzewa do temperatury 70-80 stopnii (jak raz zapomniałem zamknąć szyber to się zrobiło 90) i słychać bulgocząca wodę. 

Piec jest stary bez żadnych oznaczeń ani miarkowników. Wszystkie drzwiczki są pełne. 

Dodatkowo zakupiłem czujnik czadu i już dwa razy informował nas że poziom przekracza 50 ppm. Co więcej poziom taki się utrzymywał. A był umiejscowiony z dala od pieca. 

Był kominiarz przed sezonem, czyścił komin. W kotłowni jest ciągle otwarte okno więc jakaś wentylacja jest. 

Chciałbym móc tak palić aby na noc zasypać piec i rano np jak wrócę z pracy tylko dołożyć węgla aby ciągle utrzymywać ciepło w domu (stary nie ocieplony dom). Chciałbym też móc w jakims stopniu regulować te temperaturę aby w zimniejsze dni było cieplej a w cieplejsze dni na odwrot. Teraz jeśli zasypie piec to zawsze mam wysoka temperaturę. Regulują ja przez ilość wsadu. Jeśli wrzucę mniej węgla np łopatkę to temperatura się utrzymuje na poziomie około 40-60 ale trzeba ciągle dokładać co jest bez sensu trochę. 

Docelowo ma być wymieniony piec ale to dopiero po sezonie. 

Myślę że znajdzie się ktoś kto poradzi co i jak bo osoby które paliły tutaj przez kilka lat poprostu robią to tak jak zawsze robiły co nie znaczy że dobrze i same nie widzą czemu coś ma być otwarte a czemu zamknięte. 

20251128_142242.jpg

20251128_142251.jpg

Screenshot_20251128_145408_Chrome.png

20251128_145154.jpg

20251128_142320.jpg